Návštěvníci muzea se na něj mohou těšit nadcházející neděli v Dřevěném městečku. Pořad nabídne bohatou podívanou na oděvy, kroje či ozdoby, které naši předkové na Valašsku nosili v devatenáctém a v první polovině 20. století.

Lidé se také dozvědí informace o jejich výrobě či péči o ně. „Dříve chodívali muži i ženy každý den ve valašském kroji. V neděli a při slavnostech oblékali kroj sváteční a při práci ve všední dny nosili kroj háby pracovní jednoduché," napsal před časem do kroniky vlastivědný pracovník Alois Bělunek.

Dnes už lidé znají valašský kroj především z vystoupení folklorních souborů. V neděli se návštěvníci skanzenu prostřednictvím komentovaných přehlídek dozvědí, jak se tradiční oděv Valachů lišil v jednotlivých oblastech regionu.

Komentované prohlídky se uskuteční v Janíkově stodole, ukázky krojů a jejich součástí lidé uvidí také u fojtství z Velkých Karlovic, Billova měšťanského domu či na historické rožnovské radnici. V komorním amfiteátru pak od 15 hodin vystoupí folklorní soubor Bača z Valašského Meziříčí.

Areál Dřevěného městečka je od 1. července otevřený od 9 až do 19 hodin. „Zároveň v každou celou hodinu bude pro zájemce organizovaná prohlídka s průvodcem," upozornila mluvčí muzea Petra Valíčková.

Zároveň se od tohoto víkendu 5. a 6. července mohou lidé projet areálem Valašské dědiny bryčkou. Jezdit bude o víkendech a svátcích. Nástupním místem je vstup do areálu Valašské dědiny.