Letos jeden z nejstarších festivalů v Česku nabízí skutečně pikantní sousto – v sobotu 23. června večer vystoupí britská kapela Mungo Jerry s charismatickým zpěvákem Rayem Dorsetem.

Mungo Jerry dosud v Česku nehráli, takže koncert na Valašském špalíčku bude jejich zdejší premiérou.

Skupina Mungo Jerry se proslavila především chytlavou písní In The Summertime, jedním z velkých hitů počátku 70. let.

Ta skladba samozřejmě od té doby nemůže chybět na žádném z jejich vystoupení, ale zároveň plně nevystihuje tvorbu kapely: Mungo Jerry totiž vždy byla solidní bluesová kapela, navazující na to, s čím přišli britští rhythm and bluesoví průkopnící Alexis Korner a Cyril Davies. A toto nadčasové pojetí jim zajistilo přízeň posluchačů po několik dekád.

Zpěvákovi, kytaristovi a skladateli Rayi Dorsetovi je letos dvaasedmdesát let. Mungo Jerry založil v roce 1969 v okouzlení raným rock'n'rollem, folkem, skifflem a blues – tedy vesměs přímočarou, upřímnou, nevyumělkovanou hudbou. Dalšími členy původní sestavy byli basista Mike Cole, kytarista Paul King (hrál taky na kazoo a džbán). Joe Rush hrál na valchu a Colin Earl na klávesy. Název Mungo Jerry pochází z básně T. S. Eliota Mungojerrie and Rumpleteazer.

V době, kdy se většina britských bluesových kapel hnala za virtuositou a experimenty, se jednoduchý zvuk Mungo Jerry příjemně odlišoval.

První singl s písní In The Summertime vyšel v květnu 1970 a po většinu letních měsíců pak okupoval britské hitparády. Uspěl i v USA, kde se dostal do první desítky a nakonec se po světě prodalo hodně přes 10 milionů desek. Na vlně úspěchů záhy vyšlo první album, ale zároveň začaly změny v sestavě skupiny.

Ilustrační foto
V Ústí odhalí památník padlým u příležitosti 100. výročí konce I. světové války

Druhý singl Baby Jump byl sice opět hitem číslo jedna v Británii, ale v Americe už takový ohlas neměl, stejně jako rychle po sobě vydaná alba Electronically Tested a You Don't Have To Be In The Army (obě 1971). Změny v obsazení skupiny dál pokračovaly - takže od roku 1972 už je Ray Dorset jediným z původní sestavy.

Mungo Jerry sice neměli další tak velké hity jako In The Summertime, celkově se však do britské hitparády dostali s devíti singly, například Lady Rose, Open Up, Alright Alright Alright, Wild Love, Long Legged Woman Dressed in Black či Hello Nadine. Hity měli třeba i v Jihoafrické republice. A hlavně dál přitahovali publikum na koncertech. Dorset je už dávno zcela identifikován se skupinou, ostatně běžně bývá oslovován jako Mr. Jerry.

Ve skutečnosti je Dorsetova hudební kariéra přece jen složitější - paradoxně už od roku 1972 vydával i sólové desky pod svým jménem a s odlišným repertoárem, avšak téměř bez úspěchu.

Zvláštní příběh má píseň Feels Like I'm In Love - Dorset ji napsal pro Elvise Presleyho, který však zemřel dříve, než ji stačil natočit. Chopila se jí však zpěvačka Kelly Marie a v roce 1980 z toho byl Anglii hit číslo jedna.

Zatím poslední album Mungo Jerry – Rewind kombinuje nové verze starých hitů se zcela novými písničkami a drží se linie, kterou soubor nastoupil už před 49 lety.

Rožnovská radnice zveřejnila nové propagační video s názvem Rožnov žije sportem! Průvodcem v klipu je cyklistický ultramaratonec Svatopluk Božák.
VIDEO: Svaťa Božák představuje Rožnov jako město sportu

Jaroslav Riedel