Čtyřdílný cyklus gobelínů připomíná návštěvy hudebního génia Wolfganga Amadea Mozarta v Praze v letech 1787 a 1791. Vznikl v padesátých letech minulého století podle návrhů předního českého malíře Jana Baucha.

Cyklus čtyř gobelínů vznikal v 50. letech

„Nechalo je utkat ministerstvo zahraničí pro jednu ze svých ambasád,“ říká ředitel manufaktury, akademický malíř Jan Timotej Strýček. Nádherné gobelíny s typickým bauchovským rukopisem stihl pohnutý osud. „Poškodila je vlhkost, byly silně znečištěné. Nejvíce jim ale ublížil děsivý způsob zavěšení pomocí hřebíků,“ doplnil ředitel.

Revoluční nálada v listopadu 1989 ve Vsetíně. Na snímku Radek Brzobohatý a Eliška Balzerová.
Lidé na Valašsku si dnes připomenou události 17. listopadu



Symbolickou tečkou za tříměsíční úspěšnou snahou restaurátorek navrátit gobelínům s motivy Mozarta, pražské Bertramky a premiéry jeho opery Don Giovanni původní krásu byl pondělní mozartovský večer. Návštěvníci Schlattauerovy kavárny měli jedinečnou možnost spatřit obnovená díla dříve, než zamíří zpět do hlavního města a odtud na nějaké další velvyslanectví.

Tapiserie představili studenti gymnazia

Pod gobelíny zavěšenými na stěnách zněla Mozartova hudba v podání smyčcového komorního souboru a nezvykle i cimbálového dua. „Je to docela těžké, skladby nejsou napsané pro náš nástroj. Co udělá houslista, u cimbálu není možné. Ale musíme se s tím vyrovnat,“ shodly se studentky kroměřížské konzervatoře Anežka Tkáčová a Gabriela Krchňáčková, jež na cimbál zahrály část dua pro housle a violu.

Na scéně se objevil také samotný Mozart. Čtením dopisů adresovaných rodině a přátelům svěřil posluchačům pocity ze svých pobytů na Bertramce i ze zákulisí vzniku a premiéry slavné opery.

„Role byla výborná. Mohl bych se do ní vžít ještě více, kdybychom měli více času na přípravu,“ litoval student čtvrtého ročníku valašskomeziříčského gymnázia Ondřej Hradil, jenž u příležitosti završeného restaurování vzácných gobelínů vystupoval v různých rolích už několikrát.

Protidrogový vlak, tak zvaný Revolution train, zastavil na své návštěvě po Valašsku i ve Vsetíně.
Protidrogovým vlakem už prošlo přes padesát tisíc lidí