Jednou z nich je i Daniela Macíková, členka souboru Vizovjánek. „Minulý víkend jsme měli soustředění na Hostýně," vzpomíná sedmnáctiletá zpěvačka.

Mladým talentům se individuálně věnovala Klára Obručová, mimo jiné sólistka Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů.

„Jsem ráda, že mi Klára ukázala, co dělám ve zpěvu dobře a na čem bych měla ještě zapracovat," říká Daniela Macíková.

Do souboru Vizovjánek začala chodit v první třídě. „Pořád mě to baví. Hlavně to, že v souboru všichni táhneme za jeden provaz," popisuje sedmnáctiletá zpěvačka.

Na dnešní večer má připravené dvě písničky. „Jedna je o slivovici," dodává.

Daniela se stejně jako většina zpěváků nového projektu několikrát účastnila dětské soutěže lidových písní Zpěváček. „Třikrát jsem se dostala i do celostátního kola," vzpomíná Daniela.

V současné době se pilně připravuje na zkoušky na Pražskou konzervatoř. „Během studia střední školy jsem si uvědomila, že mi vystupování na pódiu moc chybí," míní mladá Vizovjanka.

„Přípravy na zkoušky jsou ale složité, neustále něco čtu a učím se básně," líčí Daniela a pokládá do klína tlustou knihu. Na pódiu se postupně střídá 16 mladých zpěváků a 3 malé muziky.

„Jsou to hudebníci převážně ze Vsetínska a Vizovicka," říká Klára Obručová. Nejmladší z nich je čtyřletý Mikulášek. „Bylo to jeho vůbec první vystoupení na pódiu," usmívá se Obručová.

Jedním z iniciátorů akce je Jaroslav Kneisl, cimbalista muziky Kordulka. „Chceme propojit dětské muzikanty s těmi dospělými a v jejich zájmu je podpořit," tvrdí cimbalista Kneisl.

„Z večera jsem nadšený, děcka byla moc šikovná," hodnotí koncert Radek Cahlík, vedoucí dětské cimbálové muziky ZUŠ Morava v Liptále.

Další ze série koncertů se uskutečnil 13. listopadu ve Zlíně. Poslední setkání je naplánované 20. listopadu na Soláni.

BARBORA ČANDOVÁ