Podzimní svátek milovníků jazzu ve Vsetíně, jehož historie se začala psát už v roce 1993, zahájila v sobotu v 18 hodin ve foyer domu kultury formace Zbyněk Terner Company. V průběhu večera zahrála celkem třikrát, mezitím co se ve velkém sále přezvučovaly další kapely.

Prvním účinkujícím na pódiu ve velkém sále byl valašskomeziříčský orchestr JazzZUŠák, který působí pod Základní uměleckou školou Alfréda Radoka. Zaměřuje se na jazzovou hudbu a hraje jazzové evergreeny autorů jako Glenn Miller, Duke Ellington, Josef Zawinul, Quincy Jones nebo Leonard Bernstein v úpravách svého vedoucího a dirigenta Jaromíra Kužely. V současné době čítá orchestr více než třicet členů, sólovou zpěvačkou je Ivana Kandráčová.

„Jazz byl kdysi ryze maskulinní záležitost. Dnes už to neplatí, dámy hrají na všechny nástroje. Drtivá většina žen v jazzu jsou ale zpěvačky," připomněl divákům Aleš Benda, který večerem provázel.

Navázal tak na vystoupení Ivany Kandráčové a zároveň uvedl další dámu jazzu, talentovanou slovenskou zpěvačku Hanku Gregušovou, která vystoupila jako další v pořadí. Sama už divákům prozradila, že jazz jí učaroval během pobytu ve Spojených státech.

Nezapomněla ale ani na své kořeny, které má ve slovenském folkloru. Vsetínskému publiku představila skladby z jejího posledního alba Essence, kde vzdává hold právě slovenské lidové hudbě. Známé písně nabídla samozřejmě v jazzové úpravě, doprovodili ji klavírista Ondrej Krajňák, bubeník a Marián Ševčíka a Tomáš Baroš na kontrabas. „Zpěvačka byla fantastická, stejně jako klavírista. Vůbec jsme netušili, že na Slovensku někdo takový existuje," nešetřili chválou po vystoupení Hanky Gregušové manželé Jan a Marie Řezníčkovi ze Vsetína.

Chválili také výkon meziříčského orchestru JazzZUŠák. „Bezvadné vystoupení na to, jak jsou mladí," zhodnotili Řezníčkovi, kteří patří k pravidelným návštěvníkům Vsetínského jazzového festivalu. „Vždy stojí za to přijít," shodla se dvojice.

Před devátou hodinou předstoupil před publikum slovenský zpěvák Peter Lipa se svou kapelou vynikajících muzikantů. „Peter Lipa je nejvýznamnější osobnost slovenské jazzové scény. V jeho repertoáru najdeme tradicionály, standardy z oblasti swingu a moderního jazzu. Na svém kontě má více jak dvacet alb," připomněla Klára Obručová z pořádajícího Domu kultury ve Vsetíně.

Dvaadvacátý jazzový festival ve Vsetíně po vystoupení Petera Lipy uzavřel brněnský Vilém Spilka Quartet.