„Chtěli jsme program letos postavit jinak než v minulých ročnících, kdy se střídaly dětské soubory s dospělými a domácí se zahraničními," vysvětluje ředitel Mezinárodního festivalu Babí léto Radek Bryol.

A dodává: „Hlavní program propojíme v duchu tradic, které se přenášejí z generace na generaci."

Hlavním festivalovým dnem bude sobota 17. září. Program začne na náměstí shromážděním všech účastníků, bude následovat průvod městem do amfiteátru v parku u zámku Kinských. Na pódiu se budou jednotlivé soubory představovat během celodenního programu, který vyvrcholí večerním galaprogramem.

Diváci se mohou těšit nejenom na folklorní kolektivy. Vystoupí zde také řada sólistů a komorních seskupení. Pozvány jsou soubory z Čech, Moravy, Slovenska, Srbska, Polska a Itálie. „Skoro mám strach říci, že účast některých už je jistá. Jistotu budeme mít až v momentě, když budou stát pod pódiem," konstatoval Bryol. V minulosti už totiž zažil situace, kdy některé soubory na poslední chvíli odřekly. „Účast potvrdil kromě domácích také soubor z Vysočiny, z východního Slovenska nebo ze Sardinie," prozradil.

Chybět nebude ani meziříčský Soubor valašských písní a tanců Bača. „Jako domácí máme na festivalu vždy nějaký prostor vyhrazený. Společně se představíme i s tanečníky. Vždy je to pro nás fajn práce," těší se Lenka Novotná, vedoucí souboru Bača.

První ročník festivalu se odehrál již v roce 1993 a postupně se stalo tradicí, že se folklorní soubory na festivalu setkávají vždy v září sudých let. Za uplynulých jedenáct ročníků festivalu se na různých pódiích ve Valašském Meziříčí, Kelči a Hustopečích nad Bečvou vystřídalo na sedmdesát folklorních seskupení ze 14 zemí, přičemž některé soubory na Babí léto zavítaly i vícekrát.

Jako vždy bude pro širokou veřejnost připraven doprovodný program, a to výstava fotografií z uplynulých ročníků, zábavy při lidových muzikách, jarmark lidových výrobků a tradiční gastronomie. V pořadí už 12. ročník festivalu se uskuteční 14.18. září.

Autor: Táňa Marková