Příznivci skanzenu se mohou v tomto roce těšit na padesát pořadů. Nebudou mezi nimi chybět tradiční zvykoslovné pořady a festivaly a také několik novinek.

„Letos se chceme více zaměřit na dětského návštěvníka, kterému budou určené pořady Slabikář devatera řemesel a Hravá dědina. Děti budou moci v muzeu také oslavit svůj svátek, prožít první prázdninový den a zahájit nový školní rok," prozradil pro čtenáře Valašského deníku ředitel Valašského muzea Jindřich Ondruš.

V novém pořadu Bouráme bariéry, který se uskuteční v polovině června, dostanou prostor neziskové organizace a handicapovaní.

Mezi velkými letními festivaly nebudou ani letos chybět v červenci Romská píseň a v srpnu Jánošíkův dukát. Novinkou bude třídenní pořad Ondrášova valaška, který navazuje na odkaz zrušené Rožnovské valašky. Uskuteční se o víkendu 10. až 12. července a doplní jej několik doprovodných programů.

Hudební menu letošního roku ve Valašském muzeu zahrnuje mimo jiné koncert Hudby Hradní stráže a Policie ČR na začátku června, v první polovině července pak bude hrát skupina Fleret Koncert pro Libušín. Na květen je naplánovaná Mezinárodní tvůrčí dílna fujaristů ukončená závěrečným koncertem, v září se do skanzenu sjedou dechové kapely z Valašska.

V Mlýnské dolině se v létě uskuteční pořady Sklářská sobota a Rozmarné léto. Muzejníci připraví také oblíbené jarmarky Starodávný, Zvonečkový a Vánoční. „V březnu a říjnu se uskuteční v nově otevřené knihovně ve Willkově domě besedy a komentované prohlídky," upozornila mluvčí skanzenu Pavlína Polášková. V muzeu se uskuteční také devět bohoslužeb katolických, evangelických i pravoslavných.

Co se nově připravovaných výstav týče, návštěvníci se mohou těšit na expozice s názvy Dřevěný svět Josefa Heji, Síla tradice fotografie Karla Matochy, Jánošíkův dukát či Pozdravení pokoje Miloš Šimurda.