Šestichodové menu připraví Pavel Sapík, šéfkuchař legendární restaurace Terasa U Zlaté studně, jenž působí také jako kuchař na galavečeřích na Pražském hradě.

Servírovat se budou mj. jelení hřbet na smetaně s karlovarským knedlíkem, jímž byla pohoštěna královna Alžběta II., závitky z candáta pro amerického prezidenta George W. Bushe či hruškové parfait, které si na hradě vychutnala britská premiérka Margaret Thatcherová. Jako sladká tečka se budou na závěr servírovat oblíbené koláčky Václava Havla dle receptu z Lán.

„Jedinečnost degustačního večera k výročí republiky podtrhne účast Ladislava Špačka, který jako bývalý mluvčí i přítel prezidenta Václava Havla zavzpomíná na jeho osobnost po pracovní i osobní stránce,“ uvedla ředitelka hotelu Zuzana Vašutová.

Ze zajímavých gastronomických akcí Spa hotelu Lanterna to na podzim zdaleka není vše. Kuchaři chystají také speciální menu na počest 30. výročí listopadových událostí. Menu Sametové revoluce se bude servírovat 16. listopadu a připomene dobové pokrmy pojaté v dnešním stylu.

„Chceme ukázat, že tehdejší pokrmy doby mohou mít své místo na jídelním stole i dnes, pokud se připraví z kvalitních surovin a moderně,“ dodala Zuzana Vašutová.

O tom, že nebude chybět ani prvek recese, svědčí názvy některých chodů: jako předkrm bude připraven Talířek ze schůze ROH, jako dezert Bomba Malakov. Večerem provede Alexandr Burda z Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezská univerzity v Opavě, jenž menu spolu s kuchaři sestavil.

Na 21. listopadu je pak plánována tradiční degustační akce Noc bílých lanýžů v duchu italské gastronomie. Jednotlivé chody budou doplněny vzácnými bílými lanýži, které kuchaři osobně přivezou z trhů v italském Piemontu. Více na www.lanterna.cz

Kalendář gastronomických akcí Spa hotelu Lanterna:

27. 10. Degustační večer k výročí republiky s Pavlem Sapíkem a Ladislavem Špačkem

16. 11. Menu Sametové revoluce

21. 11. Noc bílých lanýžů

7. 12. Degustační večer k uvedení zimního menu s vinařstvím Klobása

14. 12. Etiketa stolování s Ladislavem Špačkem