Po vstupu do budovy jako by se člověk ocitl o století nazpět. V předsálí se prochází desítky lidí oblečených do nejrůznějších krojů. Kromě valašských se zde objevují také slovácké.

Najednou kolem mne projíždějí dva Valaši na lyžích oblečení do vlněných vest s beranicí na hlavě. V zimě by na tom nebylo nic divného, ale jízda po parketu se jen tak nevidí.

Lyžníci si razí cestu mezi diváky do velkého sálu. Tam už jsou připraveny rekvizity v podobě jehličnatých stromků. Vtom jeden ze stromků padá na zem.

K pobavení přítomných se za ním objevuje další Valach, který si tam v podřepu odskočil na záchod. Z boku gatí mu ještě trčí toaletní papír.

Když zpozoruje kamarády, rychle se oblékne a jede za nimi. Napijí se z placatky a společně se dohodnou, že vyrazí na Slováky.

Daleko se však na lyžích nedostanou. Zastavují je totiž portáši na sněžnicích. Valaši na nic nečekají a do strážců hor se pustí hlava nehlava. Když je po všem, naposledy si ještě do ležících portášů praští a vítězně odjíždějí pryč.

Na jeviště vstupuje starší muž v černém obleku s klarinetem v ruce. To musí být Felix Slováček.

Muzikant okamžitě přitáhl pohledy všech přítomných. Seběhli se k němu také fotografové a hromadně jej fotili.

„Felix Slováček je ve velkém sálu," volá na schodech na své kamarády z folklorního souboru asi dvacetiletá dívka v kroji. Ihned všichni běží dolů a připojují se k tanečníkům.

Parket se mezitím postupně zaplňuje. Taneční páry se vlní v rytmu romantických písniček. A je na co koukat. Ženy v krásných šatech a muži v obleku se prolínají s krojovanými dvojicemi.

Hned u pódia zaujme zrak žena v tygrovaných šatech. Tančí sama, ale vůbec jí to nevadí. O kousek dál si zase všímám dvou mužů v krojích, kteří se rozhodli zatančit si bez žen. „Teď vám zahraju ústřední motiv z filmu Tenkrát na západě. A aby nebyly skladby pořád jen pomalé, tak potom i něco rychlejšího," láká na parket další tanečníky Slováček.

Poslední skladbou je melodie z filmu Tajuplný ostrov.

Parket je znovu vyklizený. Přichází půlnoční překvapení.

„Nyní budete svědky souboje mezi tanečníky slováckého verbuňku a valašského odzemku," informuje diváky moderátorka. Ti také pak potleskem rozhodnou, kdo vyhrál.

Jako první předstupují mužští členové souboru Kunovjan. Výskoky střídají výskoky, nechybí ani otočky a podřepy. Za své počínání si vysloužili velký potlesk. Na řadě jsou Valaši.

Nástup zvolili opravdu netradiční. Na tragači se sudem sedí muzikant a zatímco jej ostatní tlačí doprostřed sálu, hraje na klarinet. Po menším rozehřátí následuje tanec, u kterého nechybí přeskakování šavle a valašky.

Určitě i díky tomu, že Valaši byli domácí, vysloužili si potlesk ještě větší než soubor ze Slovácka. Soutěž tak nakonec vyhráli valašští odzemkáři.