„Maminka dělala moderní gymnastiku a já jsem tam jako malý ogara chodil s ní. A tehdy to bylo tak, že klavíristka hrála skladbu a ony cvičily. A mně se líbil klavír, chtěl jsem na něj hrát," říká muzikant.

Jeho dětský sen mu rodiče brzy splnili, klavír koupili a Kožich začal chodit do lidovky.

Ke country hudbě si našel cestu až na druhém stupni základní školy.

„Postupně jsem začal hrát na banjo, kytaru. Na gymplu jsme dali dohromady Gymplery," vypráví devětatřicetiletý Vsetíňan.

Dnes ze zakládajících členů zůstali v kapele jen dva Martinové. Kromě Martina Kožicha také zpěvák Martin Mrlina.

„Dali jsme se dohromady na gymplu v roce 1993. Ale když jsme se rozutekli na vysoké školy, na nějakou dobu jsme přestali úplně hrát," přiblížil Kožich. Gymplery obnovili po dvou letech.

Obměnila se většina muzikantů, ale název zůstal. V té době také oba Martinové přicházejí s myšlenkou na uspořádání westernového festivalu.

„Jezdili jsme rádi na festivaly i jako pořadatelé. Jednou jsme si řekli, že takové akce jsou samý folk, málo country. Že to otočíme, hodně country a folk jen doplňkově," přiblížil vznik festivalu Starý dobrý western kapelník Gymplerů.

Ten se z malé jednodenní akce, na které vystupovali muzikanti z okolí, rozrostl až na největší westernový festival na Moravě. Pro Gymplery byl přelomový rok 2001, kdy do kapely přibrali bicí.

„Rozhodli jsme se, že začneme hrát moderní country, ne trampskou klasiku. Kytary, kontrabas, banjo, housle," svěřil se muzikant. Dnes jim celoročně volný čas zabírá koncertování s Gymplery a příprava festivalu.

MICHAELA VAŇHAROVÁ