Za vloni vydané album Kdybych já věděl, na němž s kapelou spolupracovala Ida Kelarová a jako host se představila například Markéta Irglová, byla kapela Docuku nominována na cenu Akademie populární hudby Anděl za rok 2013 v žánrové kategorii World music. Vyhlášení vítězů žánrových cen Anděl se uskuteční v pátek 14. března v pražském Paláci Akropolis.

Už jen samotná nominace na Anděla je podle frontmana a zakládajícího člena Docuku Jiřího Buksy pro kapelu svým způsobem vítězství. „Zahřálo nás to. Nedávno jsme dostali cenu za prodej desek, ta však přímo nevypovídala o tom, jestli se naše desky líbí. Nominace na Anděla dokazuje, že ano," řekl Jiří Buksa.

Díky nominaci na prestižní cenu se kapela podle Jiří Buksy dostane opět do podvědomí veřejnosti. „Díky tomu snad budeme mít možnost i více hrát," věří muzikant. Stejnou zkušenost ostatně kapela zažila před deseti lety, když spatřila světlo světa první ze tří desek Docuku – Meziřečí. Také ta byla nominována na Anděla. „Po ní přišla úžasná vlna koncertů, byla to skvělá sezona," vzpomíná Jiří Buksa.

Deska kapely Docuku Kdybych já věděl se o sošku Anděla uchází v žánrové kategorii World music. Bude soupeřit s alby Nězachoď slunečko Jitky Šuranské a Milokraj dua Marta Töpferová, Tomáš Liška.

Žánrové ceny Akademie populární hudby cen Anděl se budou udílet celkem v devíti kategoriích. „V každé kategorii nominovali oslovení odborníci, což jsou hudební publicisté, kteří daný žánr sledují systematicky a dlouhodobě, písemně tři své favority," přiblížila producentka Cen Anděl Michaela Hrušková Kocourová s tím, že odborníků je v průměru v každé kategorii dvacet.

Po skončení hlasování v prvním kole byly jejich hlasy sečteny a na jejich základě byla určena jména nominovaných. Ve druhém kole z nich budou odborníci písemným hlasováním vybírat vítěze.

Vyhlášení vítězů žánrových cen Anděl se uskuteční v pátek 14. března v 19.30 hodin v pražském Paláci Akropolis. Jako hosté se na ceremoniálu představí skupiny Doctor Victor, 6 NaChodníku a písničkář Jakub Ondra. Udílení cen proběhne za přítomnosti TV kamer. Večera se mohou účastnit i fanoušci, jelikož je veřejnosti přístupný.

Vyhlášení cen Akademie populární hudby – Cen Anděl, Czech Music Awards za loňský rok se pak uskuteční ve středu 14. května 2014 v Hudebním divadle Karlín.

Související Kapela Docuku převzala cenu za šest tisíc prodaných desek