Za oponou drsné 
a špinavé blues

Kdy: čtvrtek 11. února od 19.30 hodin
Kde: Malá scéna KD ve Valašském Meziříčí

Drsné a špinavé blues z Krakova… hlavní propagační slogan polské bluesové kapely Gruff, která se dnes představí ve Valašském Meziříčí.

Na Malé scéně za oponou se trio polských hudebníků představí poprvé. „Cílem těchto muzikantů je zničit konvence hudby, promíchat a rozbít všechna schémata," poznamenal mluvčí pořadatelského Kulturního zařízení města Valašské Meziříčí Ondřej Smolka.

Koncert skupiny Gruff! začne na Malé scéně za oponou v Kulturním zařízení města Valašského Meziříčí v zámku Žerotínů dnes od 19.30 hodin. 

Bluegrassová dvojice Kozák – Ciferský vystoupí U Splavu ve Vsetíně

Kdy: pátek 11. února v 19.00 hodin
Kde: restaurace U Splavu ve Vsetíně

Česko-slovenská muzikantská dvojice Ondřej Kozák a Richard Ciferský se tento pátek 12. února představí v restauraci U Splavu ve vsetínské městské části Ohrada.

Bluegrassoví hudebníci se zde zastaví na své February Mountain Tour. „Zazní mé, Richardovy i převzaté písně, a také instrumentální skladby," řekl k chystanému koncertu Ondřej Kozák.

Kozák je multiinstrumen­talista a zpěvák známý z bluegrassových skupin G-runs 'n Roses, East-West a Fragment. Členové Bluegrassové asociace České republiky jej pětkrát vyhlásili kytaristou roku. Kromě toho hraje také na housle či mandolínu. Je také lektorem na hudebních dílnách a autorem výukových publikací.

Druhý z muzikantů Richard Ciferský je mezinárodně uznávaný banjista ze slovenského Pezinoku. Momentálně se věnuje koncertní činnosti se skupinami West-Wend (USA), Fragment a Bill Faster. Ciferský získal dvakrát cenu pro banjistu roku v hlasování Slovenské bluegrassové asociace.

Koncert dvojice Kozák – Ciferský začíná ve vsetínské hospodě U Splavu v pátek v 19 hodin.

Vsetínská filmová inventura nabídne cenami ověnčené evropské snímky

Kdy: pátek 12. února a sobota 13. února
Kde: Dům kultury Vsetín

Třetí ročník přehlídky s názvem Evropská filmová inventura bude v pátek a sobotu hostit kino Vatra ve Vsetíně. Dvoudenní festival opět přinese výběr toho nejzajímavějšího z evropských kinematografií posledních let.

Diváci se mohou těšit na deset filmů, na jejichž výrobě se podílelo dvanáct evropských zemí. Dohromady získaly snímky více než padesát ocenění. „Jde o pestrý mix většinou festivalových snímků, které z kapacitních důvodů nebylo možné zařadit do běžného programu kina či do programu Filmového klubu," přiblížil dramaturg kina Vatra Petr Mašata. Vsetínská přehlídka nabídne animovaný film pro děti, válečná, kriminální i romantická dramata, komedie i dokument.

Páteční program zahájí v 16 hodin bláznivá animovaná adaptace populárního španělského komiksu pro děti Mortadelo a Filemón (Agenti dementi), následovat bude válečné drama Diplomacie o pozadí osvobozování Paříže. „Natočil je nestor německé kinematografie Volker Schlondorff," upozornil Mašata.

Večer návštěvníci přehlídky uvidí islandské venkovské drama Berani, jehož autor Grímur Hákonarson studoval i v Praze, a černou dánskou komedií O kuřatech a lidech s populárním Madsem Mikkelsenem.

Sobotní program začne v 10 hodin dopoledne dokumentem Druhý valčík z prostředí sportu a politiky. „Vrací se k vyhrocenému fotbalovému zápasu, který předznamenal pád totality v Rumunsku," přiblížil dramaturg kina.

Po poledni dostane prostor neznámá estonská kinematografie cynickým dramatem Free Range – Balada o přijetí světa. Následovat bude v Rakousku natočené historické romantické drama Láska šílená.

Podvečer bude patřit filmové úvaze švédského režiséra Roye Anderssona nazvané Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě. Předposledním filmem bude kriminální thriller Druhá šance oceňované dánské režisérky Susanne Bierové. Přehlídku uzavře originální norské erotické drama Slepá.

Evropskou filmovou inventuru pořádá Dům kultury Vsetín, provozovatel kina, ve spolupráci s Filmovým klubem ve Vsetíně.

V Lužné pořádají rockový maškarní ples

Kdy: sobota 13. února ve 20.00 hodin
Kde: KD Lužná

Maškarní ples ve společnosti dvou rockových kapel pořádají nadcházející sobotu večer v Lužné. Uskuteční se v místním kulturním domě.

První skupinou, která se v sobotu v Lužné představí, bude Patriot ze Střelné. Po ní žezlo převezme talentovaná kapela z Francovy Lhoty Vyhoď blinkr.

Rockový maškarní ples pořádají v Lužné už posedmé místní dobrovolní hasiči. „Připravená je bohatá tombola a občerstvení," ujistil za pořadatele Roman Čokavec.

Maškarní ples začíná v luženském kulturním domě v sobotu 13. února ve 20 hodin.

Sklářské kouzlení v zámku Kinských

Kdy: neděle 14. února od 14 hodin
Kde: zámek Kinských Valašské Meziříčí

Na zámecké kouzlení se mohou v neděli těšit návštěvníci valašskomeziříčského zámku Kinských. Muzeum regionu Valašsko jej tady pořádá ve spolupráci se Střední uměleckoprůmyslovou školou sklářskou ve Valašském Meziříčí. Organizátoři připravili pro zámecké hosty hravé odpoledne se sklářskými dílnami. „Těšit se tak je možné na výrobu krasohledu, hraní na skleničky či tvoření dekorací z barevných skleněných korálků. Chybět nebude ani sklářský jarmark se slušivými šperky ze skla, těžítky, vázami a dalšími skleněnými výrobky," poznamenala za organizátory Sklářského kouzlení Kamila Valoušková.

Pro děti je navíc připraveno hledání tajného kódu, který je zavede ke skleněnému pokladu. Sklářské kouzlení v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí začne v neděli ve 14 hodin. O hodinu později tu zahájí výstavu nejnovějších prací studentů meziříčské sklářské školy, kterým vévodí kolekce lázeňského skla.