Ve Vsetíně začíná Valašské záření, tahákem je Aneta Langerová

Kdy: pátek 11. září
Kde: Dolní náměstí a Dům kultury ve Vsetíně

Dva dny naplněné koncerty, filmovými projekcemi, tanečními vystoupeními i výstavami. Takový bude letošní ročník multižánrového festivalu Valašské záření, který začíná v pátek 11. září ve Vsetíně (více čtěte ZDE)

O nejlepšího valašského pilařa ke Koníkovi

Kdy: sobota 12. září od 9.00 hodin
Kde: škvárové hřiště za hotelem Koník v Karolince

Soutěž pro statné chlapy, kteří umí zacházet s motorovou pilou, připravili v Karolince. V dřevorubeckém klání, nazvaném O nejlepšího valašského pilařa, se borci od pil a seker utkají v několika disciplínách.

„Soutěžit se bude třeba v řezání motorovou pilou, odvětvování kmenů na čas nebo v řezání zápichem," uvedl za organizátory akce Jan Tomek.

Letos se v Karolince odehraje už pátý ročník oblíbené akce. „Pro návštěvníky nepřipravujeme pouze zábavnou podívanou. Zapojit se mohou také sami diváci. Připravili jsme různé soutěže o věcné ceny," dodal pořadatel.

Na své si přijdou také děti. „Samozřejmě se všichni mohou těšit i na dobré jídlo a pití," poznamenal Jan Tomek.

Soutěž O nejlepšího valašského pilařa se uskuteční v sobotu od devíti hodin ráno na škvárovém hřišti za hotelem Koník v Karolince. (dp)

Zvonici na Soláni provoní chleba

Kdy: sobota 12. září od 15.00 hodin
Kde: Zvonice na Soláni

Vůně čerstvě upečeného chleba se o víkendu ponese kopcem Soláň. Ve zvonici tu zájemce seznámí se vším, co bývalo pro jeho výrobu na Valašsku typické.

Program sobotního odpoledne nazvali jeho organizátoři Chleba o dvou kůrkách. „Přiblížíme návštěvníkům proces od vymlácení obilí až k jeho podávání," uvedla pracovnice Informačního centra Zvonice na Soláni Alena Vašutová.

Příchozí ochutnají chleba od několik pekařů z celého Valašska. Ke krajícům připraví organizátoři kyšku a máslo. „Opravdovým gurmánům nabídneme chleba se sádlem a cibulí," dodala Vašutová.

Program začne v areálu Zvonice na Soláni v sobotu v 15 hodin. O hudební a taneční doprovod se postará Folklorní soubor Radhošť z Rožnova pod Radhoštěm. Ochutnávku chleba pořádá Sdružení pro rozvoj Soláně ve spolupráci s Muzeem kardinála Štěpána Trochty ve Francově Lhotě a Památníkem Antonína Strnadela v Novém Hrozenkově. (dp)

Zemňákobraní: soutěž ve škrábání zemáků a bramborové speciality

Kdy: sobota 12. září od 14.00 hodin
Kde: na návsi v Dolní Bečvě

Druhý ročník Bečvanského zemňákobraní se uskuteční v sobotu 12. září odpoledne na návsi v Dolní Bečvě.

Program zahájí ve 14 hodin koncert Dechové hudby Záhořané ze sousední Prostřední Bečvy, po ní se divákům představí kapela Noca ze Vsetína.

V sedmnáct hodin si příchozí užijí divadelní scénku, o půl sedmé večer začne koncert kapely Dareband ze Vsetína. Uskuteční se také soutěže ve škrábání zemáků a o největší zemák. Pro nejmenší bude otevřený dětský koutek.

K ochutnání budou připravené nejrůznější bramborové speciality. „Lidé se mohou těšit na bramborový guláš nebo placky, které budou jak slané tak i sladké," prozradil jeden z organizátorů Petr Růčka.

Druhý ročník Bečvanského zemňákobraní začíná na návsi v Dolní Bečvě v sobotu od 14 hodin.

Děti čekají divadla ve Slovenštině

Kdy: sobota 12. září od 13.00 hodin
Kde: park zámku Kinských ve Valašském Meziřičí

Visegradský divadelní festival pro děti hostí o víkendu valašské Meziříčí. Malí diváci se prostřednictvím slovenských pohádek a hudebních vystoupení seznámí se slovenštinou. Poznají také kulturu zemí Visegradské čtyřky.

Pro děti jsou připraveny pohádky v podání slovenských divadel. „Pokud některým výrazům neporozumí, pomohou jim sami herci a rodiče," uvedla za organizátory festivalu Gabriela Zelinková.

Na své si přijdou ale rovněž dospěláci. Na festivalu se představí vsetínský dětský soubor Ohraďák, který přiveze Retroškolu. Komedii, při níž si diváci zavzpomínají na vše, co zažili v 70. a 80. letech minulého století ve škole i na táborech, či na co se dívali v televizi.

Celkem se mohou děti během festivalu těšit na devět představení. Včetně pantomimického vystoupení Jay Millera z Maďarska, v Evropě uznávaného klaunského dua Teáter Komika ze Slovenska a Teatr Lalek z Polska.

Festival divadel pro děti začíná v amfiteátru v parku zámku Kinských ve Valašském Meziříčí v sobotu od 13 hodin. (dp)

Vstupné na rozhlednu bude v sobotu poloviční

Kdy: sobota 12. září
Kde: Jurkovičova rozhledna na Karlově Kopci v Rožnově p. R.

Poloviční vstupné zaplatí v sobotu 12. září návštěvníci při vstupu na Jurkovičovu rozhlednu na Karlově kopci v Rožnově pod Radhoštěm.

Město Rožnov se touto slevou již tradičně zapojuje do Dnů evropského dědictví, při nichž se vždy v září otevírají veřejnosti brány zajímavých památek a staveb. „Na ty, kteří u vstupu na rozhlednu vyplní malý kvíz, čeká drobná odměna," upozornil Tomáš Gross, který má provoz Jurkovičovy rozhledny na starosti.

Rožnovská vyhlídka je v září otevřená každý den od 9 do 17 hodin. V říjnu pak pouze o víkendech.

V Kinských zahraje ostravská filharmonie

Kdy: neděle 13. září v 15.00 hodin
Kde: park zámku Kinských ve Valašském Meziříčí
 Janáčkova filharmonie Ostrava se na konci týdne představí v amfiteátru v parku zámku Kinských ve Valašském Meziříčí.

Koncert jednoho z nejznámějších českých orchestrů pomyslně přenese své návštěvníky do světa Bedřicha Smetany, Leoše Janáčka, Antonína Dvořáka a Edvarda Griega. „Ve Valašském Meziříčí se těleso představí po dvou letech. Program je součástí Dnů města. Hudebníci zahrají pod vedením šéfdirigenta Heiko Mathiase Förstera," řekl mluvčí Kulturního zařízení města Valašské Meziříčí Ondřej Smolka.

Program koncertu Janáčkovy filharmonie Ostrava je připraven na neděli. Začne v 15 hodin. Vstupenky jsou již nyní v obvyklém předprodeji. (dp)