Hasiči si to rozdají potmě v Leskovci

Kdy: pátek 12. června od 20.45 hodin
Kde: sportovní areál Leskovec
Hasičské klání připravují na začátek víkendu do Leskovce. Tamní sportovní areál se stane dějištěm v pořadí třetího ročníku noční hasičské soutěže O pohár valašských kotárů.

Soutěžní týmy nastoupí k zahájení plnění úkolů o tři čtvrtě na devět večer. „Soutěže se zúčastní na třicet družstev mužů i žen. Rozdají si to v požárním útoku," informoval starosta leskovecké jednotky sboru dobrovolných hasičů Miroslav Slezák.

Hasičské sportovní zápolení ve sportovním areálu v Leskovci je na programu v pátek od 20.45 hodin. Akci hudebně doprovodí kapely Výfuck a Headmaster.

V Lapidáriu si návštěvníci vyzkoušejí práci s kamenem

Kdy: sobota 13. června od 14 hodin
Kde: Lapidárium svaté Trojice ve Valašském Meziříčí
Výstavou Od kamene k soše a zábavným Kamenným odpolednem zahájí o víkendu turistickou sezonu Lapidárium svaté Trojice ve Valašském Meziříčí.

Hravé Kamenné odpoledne nabídne návštěvníkům lapidária jedinečnou možnost vrátit se v čase. Zájemci uvidí kamenné nástroje staré i pět tisíc let. Na jejich replikách si vyzkouší práci našich předků. „Člověk z mladší doby kamenné názorně předvede štípání pazourků. Slovanská selka utře zrní na zrnotěrce a ukáže také tisíc let starou techniku mletí zrní na kamenném žernovu. Zájemci se pak pokusí zvládnout broušení díry do sekeromlatu," řekla mluvčí Muzea regionu Valašsko Jana Bajanová.

Sochař Jan Sobek, který je jedním z autorů žulové repliky sochy Radegasta na Radhošti, se v sobotu s návštěvníky podělí o své zkušenosti sochaře. O starodávnou atmosféru se pak postará gajdoš Petr Sovják.

Kamenné odpoledne začíná v sobotu od 14 hodin.

Výstavu nazvanou Od kamene k soše je možné poprvé navštívit v neděli. Potrvá do konce srpna. 

Rocková trojkombinace v Ústí

Kdy: sobota 13. června ve 20.30 hodin
Kde: areál Caffe baru Ústí u Vsetína
Známá valašská hudební uskupení se představí v sobotu v Ústí u Vsetína. Tamní areál Caffe baru hostí Valašskou rockovou trojkombinaci.

Hlavním účinkujícím tradičního valašského minifestivalu je kapela Stram se zpěvákem Jiřím Pirníkem. „Představí se ale také skupina Contraakce z Hošťálkové a vsetínský Old Skart. Pozvání na hudební setkání přijali jako hosté Patrioti a část Waťáků," představil za organizátory seznam účinkujících Michal Mikulenka.

Valašská rocková trojkombinace se v Ústí u Vsetína uskuteční v sobotu za každého počasí. Začne o půl deváté večer.

Pestrá sobota ve skanzenu nabídne šikovné řemeslníky i koncert Vojty Dyka

Kdy: sobota 13. června
Kde: Dřevěné městečko Valašského muzea v přírodě, Rožnov pod Radhoštěm
Poctou hrnčířům, keramikům a dráteníkům bude tradiční Zvonečkový jarmark, který se uskuteční v sobotu 13. června v Dřevěném městečku Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Týž den večer v amfiteátru Na Stráni ve Valašské dědině vystoupí s kapelou B-Side Band zpěvák Vojtěch Dyk.

Návštěvníci rožnovského skanzenu budou moci po celou sobotu obdivovat práci jmenovaných řemeslníků a jejich výrobky si také zakoupit. „Přijede na sedm desítek tvůrců z Česka i ze Slovenska," upozornil ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš.

Pro malé i velké budou připravené keramické a tvůrčí dílny. Svou šikovnost si zájemci budou moci vyzkoušet na dvou elektrických hrnčířských kruzích. „Zároveň si lidé mohou přinést i starší nádobí a nechat si ho zadrátovat," uvedl Jindřich Ondruš.

V doprovodném programu vystoupí Folklorní soubor Olšava z Uherského Brodu a hudební skupina Calata z Ostravy.

Hudební program je připravený také na večer po skončení Zvonečkového jarmarku. V amfiteátru Na Stráni ve Valašské dědině vystoupí od 20 hodin zpěvák Vojtěch Dyk, kterého doprovodí přední český orchestr B-Side Band. „Posluchačům se představí se zcela novým programem ve swingovém aranžmá," přiblížila mluvčí rožnovského muzea v přírodě Pavlína Polášková.

Na sportovní hry dětí do Zubří dorazí Bugár, Bolf, Charalambos i brazilské tanečnice

Kdy: sobota 13. června
Kde: víceúčlové centrum v Zubří
Areál víceúčelového centra v Zubří se v sobotu 13. června promění ve velké sportovní kolbiště. Uskuteční se tady dětský sportovní den a atletický víceboj Čokoládová trepka.

To vše v rytmu brazilské samby a za účasti známých osobností českého sportu. Na akci bude také moci přispět na pomoc pacientům s nemocí motýlích křídel.

Ve 13 hodin odstartuje program odpoledne víceboj Čokoládová trepka. Z těchto závodů se stala prestižní záležitost pro místní malé sportovce i jejich rodiče, o čemž svědčí rostoucí zájem. „Před dvěma lety jsme měli čtyřicet, loni osmdesát a letos už na sto padesát dětí, které se utkají v atletickém víceboji," prozradil Josef Randus, správce městských sportovišť a organizátor Čokoládové trepky.

Víceboj sestává z běhu na padesát metrů, skoku dalekého z místa a hodu zuberskou metlou. Malí sportovci budou rozdělení do třinácti kategorií – sedm bude chlapeckých a šest dívčích. „Nejmladší přihlášenou účastnicí víceboje je teprve dvouletá Adélka," upozornil Josef Randus.

Po skončení Čokoládové trepky ožije Zubří nefalšovaným brazilským karnevalem. Záměrem je odkázat na dějiště příští letní olympiády, která se za rok bude konat právě v Brazílii. „Nebude chybět karnevalový průvod s alegorickým vozem a brazilskými tanečnicemi, bubenická show, horolezecká stěna, ani spousta her, soutěží a atrakcí," vyjmenovala vedoucí odboru kultury zuberské radnice Lenka Přečková.

Představí se také známí sportovci olympijský medailista Imrich Bugár, někdejší fotbalový reprezentant René Bolf či rekordman v žonglování s míčem Bursas Charalambos.

Sportovní a karnevalový den v Zubří bude mít navíc také charitativní podtext. Návštěvou dětského dne a zaplacením dobrovolného vstupného či zakoupením motýlích křidélek, které vyrobily děti ze zuberské Základní školy, mohou lidé přispět organizaci Debra. Ta sdružuje pacienty s vrozenou dědičnou vadou kůže, které se lidově říká nemoc motýlích křídel.

Vařákovy paseky 2015 startují v sobotu

Kdy: sobota 13. června od 10.00 hodin
Kde: Horní Lideč
Třináctý ročník cyklistického závodu Vařákovy paseky 2015 se pojede v sobotu dopoledne. Na trať se vydají muži, ženy i děti.

Na muže čeká trať dlouhá 39 kilometrů. „Ženy se poperou s kratším úsekem. Jejich závod měří jednadvacet kilometrů," řekl hlavní organizátor závodu Pavel Petrůj.

Trasa závodu vede z Horní Lidče kolem Lačnovských rybníků a na Vařákovy paseky. Odtud se závodníci vydají zpět do Horní Lidče. „Děti pojedou v okolí základní školy a sportovního areálu," dodal Petrůj.

Závod odstartuje v sobotu v 10 hodin dopoledne. Děti začnou závodit o patnáct minut později. Závod je součástí Valašskokarpatské cyklotour 2015.