Soutěž je vyhlašována ve čtyřech kategoriích černobílá digitální fotografie a barevná digitální fotografie na volné téma, digitální fotografie letos nově s koncertním (hudebním) tématem a kategorie pro fotokluby, které posílají kolekce tištěných fotografií.

Město Vsetín uděluje na doporučení odborné poroty hlavní cenu Grand Prix města Vsetína nejlepší kolekci fotografií v kategorii fotoklubů. Další medaile a čestná uznání jsou udělovány ve všech kategoriích odbornou porotou, včetně ocenění FIAP, IAAP, ČFFÚ.

Sídliště Křižná ve Valašském Meziříčí. Ilustrační foto.
Meziříčská radnice na obnovu sídlišť spěchá, vezme si úvěr sedmdesát milionů

V porotě zasedal i profesor Štreit

Stejně jako při minulém ročníku bienále byl i letos čestným hostem poroty prezident soutěže profesor Jindřich Štreit, vsetínský rodák, přední český dokumentární fotograf, vysokoškolský pedagog, kurátor a organizátor kulturního života.

Tříčlenná porota s předsedou Garikem Avanesianem, MFIAP světově uznávaným fotografem a předsedou českého komitétu FIAP, přijala k posouzení celkem 688 soutěžních fotografií od 64 autorů z 27 zemí světa a udělila celkem 36 ocenění. Individuální ocenění si odneslo i osm českých fotografů, uspěly rovněž Fotokluby Vsetín a Ostrava.

„Vsetínský Interfotoklub má mnohaletou tradici, která je zaštítěna poctivou prací kulturních pracovníků, ale také velkou podporou rady města. Situace se na celosvětové fotografické scéně změnila. Přesto aktivita fotoklubů a mezinárodních výstav pro mnoho fotografů stále znamená tu nejvyšší metu. V letošním roce jsme se snažili přistoupit poněkud jinak k výběru oceňovaných fotografií. Porota dala přednost přirozenosti a zachycení mezilidských vztahů před artistním vyzněním díla. Věřme, že nastoupený trend bude akceptován. V umění nejde jen o estetické cíle a formu, ale o obsah a citovou rovinu,“ přiblížil Jindřich Štreit.

Vítězné a akceptované fotografie budou od 27. ledna do 31. března 2019 vystaveny v Galerii Stará radnice a na zámku Vsetín. Slavnostní vyhlášení výsledků a zahájení výstavy fotografií vybraných a oceněných porotou se uskuteční 27. ledna od 15 hodin v mramorovém sále zámku Vsetín. O hudební doprovod se postará Naty a Good light band.

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích připravil na sobotu 26. ledna speciální akci pro zájemce, kteří si chtějí vyzkoušet skialpining.
Razula láká na sobotní testování skialpů a večerní skialpový závod