Procházím Kulturním domem až do sálu. Jdu úzkou uličkou mezi vyrovnanými židlemi drze až úplně dopředu k pódiu. Tady ještě probíhají poslední přípravy před zahájením celé akce.

Mezitím si v zákulisí hudebníci posilňují nervy valašskou medicínou. Já s díky omítám. Ráda bych se dožila večera.

Valašskou hymnu zpíval celý sál

Ze spárů muzikantů mě zachraňuje až starosta Lužné Miroslav Papšík. Ukazuje mi zázemí pro hudebníky, které je v blízké hasičské zbrojnici. Pro ně i pro další návštěvníky se zde vaří vynikající guláš.

Prozrazuje mi také několik specifik místního setkání heligonkářů. „Nemáme tu porotu ani nikoho jiného, kdo by muzikanty hodnotil. Odměnou i ohodnocením je jim potlesk publika," vysvětluje. Mohou si tak přijet zahrát úplně beze stresu. „Je to takové přátelské setkání," upřesňuje Miroslav Papšík.

Až zvuk hudby mě přivede zpět do sálu Kulturního domu. Několik hudebníků se v zákulisí rozehřívá už jinak než jen slivovicí. Společně hrají několik písniček, aby procvičili prsty. A já zjišťuji, že heligonka je vlastně tahací harmonika. Heligonkáře a dokonce také jednu heligonkářku doprovází další muzikanti na valchu a vozembouch. Hra na tyto nástroje na první pohled nevypadá až tak složitě. Vozembouchem se mlátí o zem, o valchu se škrábe prsty a za heligonku se jen tahá.

Odpolední program již tradičně zahajuje zpěvem valašské hymny místní klub důchodců. Obecenstvo vstává. Slova hymny „nestydněme se za chudobu, nedejme se v porobu" zpívá téměř celý sál. Po doznění písně za ohlušujícího aplausu důchodci odchází z pódia.

Valašskou atmosféru ještě umocňují lidé v krojích. Členka kulturní komise obce Ludmila Lišková mi vysvětluje, že v kroji jsou na setkání heligonkářů poprvé. „Bylo třeba kroje trochu provětrat. A navíc to tady vypadá velice hezky," dodává s úsměvem.

Na pódium před zaplněný sál teď vstupuje zpěvák z Nového Hrozenkova Petr Michálek a opět rozezpívá téměř všechny přítomné písničkou Beskyde, Beskyde. Po něm už se střídají jednotliví hudebníci s více i méně známými písněmi.

Sbírám odvahu k tomu, abych si také zkusila hru na tento zajímavý hudební nástroj. Mým učitelem se stává pětačtyřicetiletý Petr Konečný z Rožnova pod Radhoštěm. Na heligonku hraje asi devět let a podle svých slov se má pořád co učit.

Všechno jde tak rychle, že ani nestačím valit oči. Řemeny až překvapivě těžké heligonky se mi zařezávají do ramen takovou silou, že rezignuji a sedám si na zadek. Je mi jasné, že jen tak asi nevstanu. Mám na sobě zavěšený hudební nástroj, který váží deset a půl kila.

Dostávám pokyn, abych heligonku roztáhla a zmáčkla alespoň jeden knoflík. Poslepu jej nahmatám a ze všech sil se snažím heligonku přimět k tomu, aby vydala alespoň nějaký tón. Vzdoruje mi statečně. Jednu její část po urputném boji nakonec uchopím oběma rukama a statečně tahám. Chtěla bych říct, že odměnou je mi jemná melodie. Ve skutečnosti toho vyluzovaný zvuk moc společného s hudbou nemá. Utírám si zpocené čelo a ptám se svého učitele, jak často posiluje. S úsměvem mi odpovídá, že do posilovny nechodí.

Třeštím oči a tentokrát zkouším vzduch z heligonky vyhnat ven. Po chvíli usilovné dřiny se mi to daří. Výsledný tón je opět úplně mimo mísu.

Dokonalá potupa

S hrůzou zjišťuji, že heligonka má další knoflíky také na své druhé polovině. Nyní držím dokonce dva najednou a opět tahám. Vydávaný zvuk je ještě horší než ty předchozí. Vůbec si nedokážu představit, že při takové dřině bych měla ještě zpívat.

Ani si neuvědomuji, že moje počítání sleduje další z muzikantů. Aby byla moje potupa dokonalá, začíná jemně a plynule hrát krásnou melodii. Já pomalu červenám námahou, hanbou a zároveň zadržovaným smíchem nad svým výkonem.

S velkým díkem a ještě větší úlevou vracím hudební nástroj za bezmála deset tisíc korun jeho majiteli. Také on mi předvádí, jak se s heligonkou správně zachází. V jeho podání to zase vypadá velice jednoduše. Já už ale vím, že taková sranda to není. Hrát na heligonku je opravdové umění.

Při odchodu z Kulturního domu ve dveřích potkávám mladou štíhlou slečnu, hvězdu slovenského folkloru Vlastu Mudrikovou. Také ona si nese heligonku.

Související Heligonkáře 
v Lužné zasáhla smrtící tragédie