„Bylo to nejtěžší rozhodování za poslední léta. Všechny vzorky byly moc dobré. Určitě se na tom podepsal příznivý rok, ovoce bylo dobře vyzrálé,“ pochvaloval si člen odborné poroty Michal Kovář, jenž provozuje pálenici v Hovězí.

Hlavní a nejsilněji obsazenou kategorii slivovic vyhrála v hodnocení návštěvníků Markéta Faryová z Krhové, odborníci zařadili na první místo „trnkovou“ Martina Salveta z Bojkovic.

„Chce to sbírat s láskou, dát do kvasu jen čisté ovoce, nepřehnat to s cukrem a velmi pomalu vypálit,“ prozradil tradiční účastník a několikanásobný vítěz koštu, jenž letos přihlásil dva vzorky.

Cenu za nejlepší štrúdl si odnesla domácí Drahomíra Štěpánová.

„Vždycky jsem ho pekla podle vlastního receptu, ale ten jsem někam založila. Návod jsem proto narychlo vyčetla z internetu,“ přiznala vítězná hospodyňka.