Téměř dva a půl tisíce návštěvníků spořádalo přes tisíc pět set porcí pochutiny.

Aby se zachovaly regule, začínali všichni soutěžící se stejným počtem surovin i základního vybavení. „Každý dostal sedm a půl kilo hovězího, tři kila cibule, něco přes půl kila sádla, kilo hladké mouky, patnáct deka mleté papriky a další potřebné ingredience jako pepř, majoránku a sůl,“ řekla za pořadatele starostka Jiřina Sklenská. Zbytek tvořil tajné ingredience, které si každý soutěžící mohl přinést z domu.

Zajímavostí bylo, že kuchaři vařili ve vlastních nádobách. Proto mohli návštěvníci spatřit nejroztodivněj­šíhrnce, kotly i další zařízení.

Raritou byl například legionářský guláš Ondřeje Adámka a Kristiny Weingartové, kteří jej připravovali ve staré vojenské polní kuchyni. „Je to recept z roku 1928 po kamarádově dědečkovi. Připravoval je legiím za první světové války na Sibiři. Guláš je na staročeský způsob s povidly,“ prozradil tajnou přísadu příležitostný kuchtík.

Aby nakrmili všechny hladové krky, musel každý ze soutěžících uvařit celých pětapadesát porcí guláše, což vyšlo na 17 litrů na jednoho soutěžícího.

Dvě porce pak patřily hodnotící porotě a zbytek návštěvníkům.

Po jedné hodině odpoledne bylo konečně dovařeno a mohlo se přejít k hodnocení. Systém byl jednoduchý. Každý člen ze dvou nezávislých porot obdržel deset kuliček, z nichž mohl dát libovolný počet pokrmům, které se mu zdály nejlepší. Hodnotila se barva, vůně, konzistence, chuť, úprava masa i celkové ochucení. Poroty byly dvě, jedna složená z odborníků, druhá ze samotných kuchařů.

„Hodnocení bylo nadmíru těžké, a proto jsou velmi těsné rozdíly mezi všemi. Ty nejlepší guláše se rozeznat nedaly,“ řekl předseda organizačního výboru Josef Juráň.

Podle něj museli soutěžící nakonec dovařovat guláše ještě dvakrát, aby nakrmili všechny hladové návštěvníky.

Vítězem mezinárodního festivalu O gulášového krále se stala dvojice Luboš Koňařík z Ratiboře a Milan Kovář z Hošťálkové. O jednu kuličku za nimi skončili Milan Vrba z Ratiboře a Josef Valient z Banské Bystrice. „Jedeme na vítězství, ale vyhrál ten lepší, je to profikuchař. Tajemství našeho receptu je zlatý vývar z vepřové kotlety. Taky na značce mleté papriky velmi závisí výsledek,“ uznal porážku stříbrný Vrba.

Jako třetí se umístil loňský vítěz Ladislav Žamboch z Ratiboře s dalším místním Miroslavem Bortlem.

Součástí dne byl také tradiční Jarní výšlap. Toho se letos zúčastnilo rekordních 432 turistů. Nejstarším účastníkem túry byl jednasedmdesátiletý farář a ratibořský rodák Miroslav Frydrych a naopak nejmladší byla ani ne půlroční Nela Vernerová z Pržna. Z té největší dálky, až z polských Katowic, přijel Jaroslav Orzel.

Jako doprovod při letošním gulášovém souboji hrál dopoledne zlínský dětský folkl