Pořadatelé návštěvníkům festivalu nabídnou osmatřicet druhů guláše. Vedle klasiky a guláše z vojenské polní kuchyně lidé okusí i několik novinek. Třeba švédský vepřový guláš se zavařeným čerstvým koprem a kořenovou zeleninou nebo novohradský s hlávkovým zelím.

Zkrátka nepřijdou ani vegetariáni. „Kdo nerad maso, může zkusit sójový se zeleninou, fazolový nebo valašský hřibový s čerstvými houbami,“ vyjmenoval šéfkuchař Gulášfestu Petr Zahradníček.

Už jen příprava potřebných surovin nenechá nikoho na pochybách, zda bude tradičního pokrmu dostatek. Ve festivalové kuchyni nashromáždili na dvě a čtvrt tuny vepřového, hovězího, ale též klokaního, pštrosího, zvěřinového a vůbec poprvé i bažantího masa. K tomu dvanáct metráků cibule, hektolitry oleje a desítky kilogramů koření. „To jsou jen zásoby na úvodní dva dny. Ve čtvrtek dorazí chladírenský vůz s dalšími surovinami,“ prozradil Zahradníček.

Kuchyně už od pondělí voní loupanou cibulí. Včera kuchaři připravovali základy a zásmažky. „Zatím se střídají čtyři. Při samotném vaření gulášů jich ale bude několikanásobně více. Večerní směny se protáhnou až do rána,“ odhadoval šéfkuchař.

Chuť dobrého guláše nejlépe podtrhne správně vychlazený půllitr piva. I v tomto směru jsou pořadatelé dobře připraveni. Přichystáno je 210 padesátili­trových sudů s osmi různými druhy zlatavého moku. „Pokud zásoby dojdou, máme sjednány další dodávky,“ ujistil Petr Zahradníček.

Bohatá je také hudební nabídka letošního Gulášfestu. „Hvězdami pátečního programu budou kapely Turbo a Southpaw, následující den zazpívají Kamil Střihavka se skupinou Leaders a Beatles Revival Band Pangea,“ prozradil dramaturg festivalu Roman Štěrba.

Prostor dostanou také cimbálové muziky Polajka a Radegast. Dále zahrají kapely Droband, Dareband, Stram, Navalentym, U2 Stay Revival, Los Perdidos či legenda valašského bigbeatu kapela Ciment a další. Děti se v sobotu mohou těšit na kouzelný karneval, po celou dobu bude v provozu lunapark.

Chybět nebudou ani tradiční soutěže. V pátek budou zájemci usilovat o titul největšího gulášového jedlíka. V sobotu pořadatelé vyhlásí nejlepší valašskomeziříčský guláš. „Do této soutěže se může přihlásit kdokoli z místních profesionálních nebo amatérských kuchařů,“ nabídl mluvčí valašskomeziříčské radnice Josef Beneš.