Za svou píseň I Stand získala 41 bodů a umístila se na předposlední, pětadvacáté příčce, před soupeřkou z Německa. Přesto je její účinkování ve finále historickým úspěchem: probojovala se do něj coby první český zástupce v historii celé soutěže. Vítězkou se stala zpěvačka Jamala z Ukrajiny.

Mnozí známí a kamarádi, ale i někteří odborníci věřili, že se rodačka z Kvasic umístí v první patnácce.

„Čekali jsme lepší konečné umístění, opravdu do té první patnáctky, ale situace je taková, jaká je. V žádném případě ale nejsme zklamáni, finále už byla určitá přidaná hodnota. Může být na sebe hrdá, my na ni jsme," řekl pro Deník v neděli dopoledne zpěvaččin tatínek Zdeněk Gunčík, který s manželkou bydlí v Jankovicích u Holešova.

„Otevřeli jsme si sedmičku dobrého vína, a finále sledovali od začátku do konce, nasávali jsme atmosféru doma," usmál se otec české finalistky. S dcerou se po soutěži přes Facebook spojil hned ve čtyři hodiny ráno.

„Byla už v Londýně, hned po skončení odcestovala. Výsledek soutěže bere stejně jako já. Dosáhla jako první z České republiky finále, a to si užila. Jestli je vítězkou či není, to neřeší," ujistil Zdeněk Gunčík.

Palce držel také starosta Jankovic Miroslav Darebník. „Samozřejmě jsem si nenechal ujít její vystoupení, zpívala dobře. Očekával jsem lepší umístění, tak mezi desátým až patnáctým místem. Určitě to nebylo, aby skončila na pětadvacátém místě," míní jankovický starosta.

Vystoupení první Češky ve finále si nenechal ujít ani Josef Sedlařík.

„Zpívala velice dobře, myslím, že byla mnohem lepší, než někteří, kteří přišli na řadu po ní. Je škoda, že se neumístila výše, na druhou stranu je to obrovský úspěch, že se probojovala mezi elitu. Hlásí se k Jankovicím, tím naši obec reprezentovala," pochválil zpěvačku.

Fandilo se v sobotu také v Kvasicích, kde se Gabriela narodila. „Je to obrovský úspěch, že se dostala do finále. Přeji ji nejen jako starosta ale i obyvatel Kvasic hodně zdraví a elánu. Účast v soutěži, a hlavně ve finále ji výrazně pomůže do budoucna. V žádném případě se neztratí," věří tamní starosta Lubomír Musil.

Hudební klání v prestižní evropské soutěži Eurovision Song Contest sleduje každoročně téměř 200 milionů diváků. Dvaadvacetiletou zpěvačku z Kroměřížska, která už několik let žije a pracuje v zámoří, zvolili například polští fanoušci Miss letošního ročníku Eurovize.

Gabrielu vybrala do soutěže pětičlenná národní porota společně s Českou televizí. Příležitost hlasovat mělo více než 200 milionů televizních diváků po celé Evropě, pravidla soutěže ale neumožňují hlasovat pro zástupce vlastní země.