Tradiční soláňské slavnosti začnou v pátek v 17. hodin ve Zvonici vystoupením Jana Rokyty na téma Moje Lašsko.

„Bude to takový komorní pořad věnovaný odkazu Leoše Janáčka. V pořadu vystoupí členové soboru Kotek a pěvečtí sólisté souboru Valašský vojvoda," prozradila Alena Vašutová ze Sdružení pro rozvoj Soláně.

Všechny další vzdělávací národopisné pořady letošního ročníku se pak odehrají na hlavní scéně v amfiteátru. Návštěvníkům se v pořadech představí například Tomáš Gross, Pavel Trčka, Miroslav Ekart nebo František Černý.

„Abychom zabavili také děti, připravili jsme si pořad s názvem Pojďme si hrát. Zde se představí především dětské soubory," pozvala na akci také mladé návštěvníky Vašutová.

Sobotní program začne v 10 hodin dopoledne ukázkami tradičních řemesel a tanečním uměním odzemku. Hlavní kolo soutěž o nejlepšího valašského odzemkáře Kdo vyskočí, ten je chlap začne v pět hodin.

„Je to tradiční akce. Ještě přesně nevíme, kolik odzemkářů se nám letos sejde, ale počítám, že kolem dvaceti to bude," doplnila Vašutová.

Vedle milovníků folklorů si na své přijdou i labužníci. U Čertáku se budou moci všichni zájemci posilnit typickými krajskými specialitami. Připraveno je venkovní grilování, na které bude návštěvníky lákat vůně grilovaného hermelínu a vepřové krkovičky.

Na Soláni se bude slavit za každého počasí. Vstup na akci je zdarma.

Martina Havlíková