Rožnov pod Radhoštěm – Známé kapely Vypsaná fiXa a Mňága a Žďorp dorazí v pátek večer při letošním společném turné nazvaném Tugedr Tůr dorazí do Společenského domu v Rožnově pod Radhoštěm.

Obě skupiny se pohybují na české rockové scéně řadu let. Valašskomeziříčská Mňága a Žďorp loni oslavila pětadvacáté narozeniny dvěma alby Dáreček 1 a 2, best of albem Výhledově a velkým turné, jež vyvrcholilo koncertem ve vyprodané Lucerně. „S hudebníky z Vypsané fixy máme velmi dobré vztahy. Produkoval jsem jim první tři desky, takže se vždycky rádi vidíme. Vídáme se i mimo hudební svět a pojí nás přátelství," vylíčil vztah k druhé účinkující skupině frontman kapely Mňága a Žďorp Petr Fiala.

Páteční tříhodinový koncert bude rozdělený do tří bloků. Nejprve se každá z kapel přestaví samostatně. „Poslední hodinu budeme koncertovat společně, diváci se mohou těšit na osm až deset písní," přiblížil Petr Fiala s tím, že každá kapela také překvapí tím, že zahraje písně té druhé.

Mňága a Žďorp připravuje nové album. „Máme napsaných už patnáct písní, nahrávat začneme na jaře. Na podzim by mělo album vyjít. Předpokládám ale, že už v květnu bychom mohli do světa vypustit první singl," prozradil Petr Fiala.

Nápad na nynější společné koncertování vznikl podle frontmana pardubické Vypsané fixy Michala Maredy v Londýně. „Všechno pak odstartoval pražský koncert, kde jsme hráli jejich písně, oni naše a pak jsme ještě hráli dohromady. Bylo to velice osvěžující a vtipné," vysvětlil hudebník přezdívaný Márdi.

Fixa slaví příští rok dvacáté narozeniny. „Také vydáme novou desku a chystáme mnohé další, prozatím tajné, bonusy a akce. Na začátku nikdo z nás nečekal, že to spolu takhle dlouho vydržíme, takže to musíme pořádně oslavit," doplnil Márdi.

Společný rožnovský koncert kapel začíná ve Společenském domě v pátek ve 20 hodin.