Od 24. května do 1. června se Zlín rozzáří dalším ročníkem filmového festivalu.

Ponese se v cestovatelském duchu a váže se ke stým narozeninám slavného cestovatele Miroslava Zikmunda.

Uskuteční se ve dnech od 24. května do 1. června.

Autor vizuálu Zdeněk Macháček, který ke zvědavé opici přidal i barevný kotouč symbolizující slunce, věří, že spojení vysokého umění a vědy může oslovit všechny generace.

„Veselé opice už přestaly dovádět a začínají poznávat svět, život kolem a celý vesmír,“ komentoval výtvarník Petr Nikl.

Letošní vizuál navázal tematicky na předchozí ročníky, kdy ještě malé opičky rozpustile dováděly. Nyní již ale podle autorů dospěly, a tak alou do světa. 

1. Příroda, Lidé, Země

Změna struktury přinese novinky K proměně struktury filmového programu došlo se záměrem zpřehlednit a zviditelnit tři základní programové bloky. Tradiční blok SOUTĚŽE týkající se mezinárodní soutěže filmů a sekce nazvané nově FESTIVAL CLASSICS doplní třetí blok na téma OBJEVUJ A POZNÁVEJ.

„V něm půjde o tři podsekce PŘÍRODA, LIDÉ, ZEMĚ,“ doplnila umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu Markéta Pášmová.

V rámci této sekce se bude promítat více než 40 filmů a dokumentů. Jde o filmy pro děti týkající se různých přírodních prostředí nebo pro děti o dětech původních obyvatel indiánů, Eskymáků a dalších. V sekci Země se pak představí balkánská kinematografie.

2. Po stopách Miroslava Zikmunda 

Životní jubileum legendárního cestovatele se promítne do mnoha festivalových projekcí, besed i výstav.

„Za zmínku určitě stojí projekt Zikmund 100, který mapuje první cestu H+Z z let 195964,“ zmínil prezident festivalu Čestmír Vančura.

Projekt přinese dokumentaci míst, která projeli slavní cestovatelé, s odstupem 54 let. Režisér a cestovatel Petr Horký svou přednáškou představí film Století Miroslava Zikmunda. Cestovatelské téma dvojice Hanzelka, Zikmund se promítne i do aktivit pro děti třeba prostřednictvím populárně naučného programu „Po stopách Zikmunda a Hanzelky“ v parku Komenského.

3. Objevuj a poznávej s dobrodruhy 

Pozvání přijaly i významné osobnosti z řad cestovatelů, popularizátorů cestování nebo dobrodruhů. Zlín poctí návštěvou filmový producent, režisér a spisovatel i „filmař žraloků“ Steve Lichtag nebo cestovatel Mnislav Atapana Zelený. Přijede i dobrodruh se žlutým trabantem Dan Přibáň nebo profesionální cestovatelka a novinářka Lucie Radová.

„Procestovala Jižní Ameriku v tuktuku,“ přiblížila Martina Pášmová s tím, že nejen pro starší děti budou přínosné informace o nízkonákladovém cestování s názvem Ponožky na cestách nebo o cestě Indií na rikšách.

4. Koncerty i interaktivní programy 

Cestovatelské téma nabízí přesah i do doprovodného programu. Objevování světa, kvíz na téma cestování H+Z nebo ekologický přesah třídění odpadu s budováním ekologické vesničky a mnohé další zajímavosti čekají na návštěvníky letošního festivalu. Hudební zážitek nabídnou kapely MIRAI, MANDRAGE, INEKAFÉ i benefiční koncert Michala Davida pro Kapku naděje.

Sportovní vyžití půlmaraton a oblíbený Rodinný ING běh na 1400 metrů. 5. KLAPKA TOUR 2019 Tradiční dražba uměleckých filmových klapek patří již neodmyslitelně k programu festivalu. 22. ročník Salonu filmových klapek odstartuje 12. března v Praze a bude mít pět zastávek. V Praze, Mladé Boleslavi, Olomouci, Brně a Zlíně. Tradiční dražba se uskuteční 26. května v Kongresovém centru.

„Loňský výtěžek podpořil i animovaný film Pouštět draka, který letos zabojuje v soutěži na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně,“ vypíchla úspěch Markéta Pášmová.