Jak dodala, odbornou porotu i diváky sobotního galavečera okouzlili soutěžící z Běloruska, kteří hrají jinou technikou na menší „cimbálky". Katsiaryna Yukhnova z hudební akademie v Minsku také vyhrála 3. kategorii soutěže. V obou mladších kategoriích se prosadili žáci z Moravy. Johana Klára Kratochvílová ze ZUŠ Smetanova Brno zvítězila v 1. kategorii, Anna Múčková z brněnské konzervatoře a Matěj Číp z ostravské konzervatoře zvítězili v kategorii druhé.

„Soutěž byla letos tak vyrovnaná a přinesla tolik výborných výkonů, že v několika případech dosáhli soutěžící stejného počtu bodů i na stupních vítězů," zhodnotil nelehkou roli porotců jejich předseda Jan Mikušek.

„Přijala jsem nad tímto festivalem záštitu hlavně proto, že hlavním cílem mé práce je podpora mladých talentů. Ať už máte hudební talent nebo vynikáte v něčem úplně jiném, důležité je, abyste na sobě pracovali, rostli a šli za svým snem," řekla na slavnostním galavečeru poslankyně Evropského parlamentu Martina Dlabajová.

„Festival má po dvaceti letech od založení svou vlastní komunitu. Potkáváme se ve Valašském Meziříčí každé dva roky a jsme jako jedna velká cimbálová rodina," raduje se R. Děcká.

11. ročník Mezinárodního festivalu cimbálu ve Valašském Meziříčí

11. ročník Mezinárodního festivalu cimbálu ve Valašském Meziříčí. Foto: Archiv pořadatelů

Vlastní noviny

Podle ní stoupá počet diváků na koncertech, úroveň soutěže se zvyšuje, ale přesto je festivalová atmosféra velmi uvolněná a srdečná.

„Vydáváme si i vlastní noviny Cimbalfest revue, založili jsme facebookový profil, sdílíme fotografie i videa a máme společné rituály," uvedl organizační ředitel festivalu Jaroslav Kneisl.

V programu festivalu zazněla premiéra duchovní kantáty Všechen ten čas skladatele Daniela Skály, mezi lidovými a jazzovými úpravami písní se na pódiu přetahovali členové SĹUK a tria Pacora, v lapidáriu sv. Trojice zahrál Ensemble Flair a tradičně se muzikanti z širokého okolí sjeli na noční jamování do Schlattauerovy kavárny. Nechybělo ani skladatelské sympózium, představení žáků ZUŠ Alfréda Radoka nebo sólové recitály.

Mezinárodní festival cimbálu vznikl v roce 1995, jeho pořadatelem je Občanské sdružení cimbalistů České republiky se sídlem ve Valašském Meziříčí. Za dobu dvacetileté historie se stal festival prestižní a výjimečnou možností multižánrové prezentace tohoto nástroje pro profesionální umělce i amatéry a měl velký vliv výchovu mladé hudební generace cimbalistů. Je jedinou akcí s tak širokým zaměřením v České republice a také naprosto unikátní v celé Evropě. Mezinárodní festival cimbálu se koná každé dva roky v reprezentativních prostorách města Valašské Meziříčí. Tyto svátky cimbálové hudby jsou vždy dlouhodobě připravovány organizačním výborem složeným ze členů Občanského sdružení cimbalistů ČR, přátel sdružení a příznivců cimbálu, spolu se ZUŠ Alfréda Radoka Valašské Meziříčí a dalšími institucemi Zlínského kraje. Mezi pravidelné podporovatele festivalu patří Město Valašské Meziříčí, Fond kultury Zlínského kraje, Ministerstvo kultury ČR, nadační fondy a renomované podniky Zlínského kraje. Záštitu nad akcí převzala poslankyně Evropského parlamentu Martina Dlabajová a senátor Jiří Čunek.

Autorka: BARBORA JANEČKOVÁ