Kulaté výročí si současní i bývalí členové souboru i jejich rodiče a přátelé připomenou nadcházející sobotu 16. dubna odpoledne v sále novohrozenkovského Lidového domu.

Na oslavě vystoupí řada hostů. Například cimbálová muzika Strunka ze Zlína, dětské soubory Karlovjánek z Velkých Karlovic a Kyčera z Halenkova, nebo hrozenkovský pěvecký sbor Hafera.

Představí se samozřejmě také oslavenci samotní. Program připravují už od ledna. „Ve čtyřech vstupech vystoupí děti ze souboru Vranečka i menší děti ze souboru Drobotina, který je součástí Vranečky. Představí se také soubor Ostrévka a naše cimbálové muziky Kotula a Malá Kotula," vyjmenovala Jana Krystyníková, jedna z vedoucích hrozenkovského folklorního soboru.

Celý program bude podle ní trvat asi dvě hodiny, poté bude pokračovat volné setkání při cimbálové muzice.

Dětský folklorní soubor Vranečka čítá v současné době čtyřicet tři dětí. Patnáct nejmenších ve věku od šesti do osmi let se řadí k takzvané Drobotině. „V další skupině od devíti do jedenácti let máme deset dětí a z druhého školního stupně od šesté do deváté třídy osmnáct dětí," upřesnila Krystyníková.

Soubor zpracovává v první řadě folklorní pásma a figurální tance přímo z Nového Hrozenkova, případně z Horního Vsacka.

Děti vystupují na celé řadě folklorních festivalů. Objevily se například na Kopaničářských slavnostech ve Starém Hrozenkově, na dětských slavnostech v Liptále, na Frenštátských slavnostech, či několikrát v Rožnově pod Radhoštěm. „Naše děti se také pravidelně a s úspěchy účastní soutěžních přehlídek valašských souborů či pěveckých soutěží," připomněla Jana Krystyníková.

Ji samotnou vedla ke zpívání babička, taneční zkušenosti pak sbírala v hrozenkovském souboru Valášek pod vedením manželů Jochcových.

V souboru Vranečka s ní působí dalších šest vedoucích – Marie a Adéla Krystyníkovy, Jitka Ježová, Vladimíra Vangorová, Zdeněk Tichý a Jitka Maliňáková, která je vedoucí cimbálové muziky Malá Kotula. „Každý z nás má svůj úkol. Myslím, že jsme docela dobře sehraný orchestr," usmívá se Jana Krystyníková.

Dětský folklorní soubor Vranečka oslaví 10. výročí založení v sobotu 16. dubna v Lidovém domě na Novém Hrozenkově. Program začíná v 17 hodin.