„Byla to pro mě velká čest, že si organizátoři vybrali právě mě," říká mladá zpěvačka.

Minulý rok se také stala tváří celého festivalu, když se objevila na propagačních plakátech. „Vedení festivalu mě oslovilo s touto nabídkou, byla jsem překvapená," podotýká skromně. Lidé ji dokonce poznávali na ulici.

„Ve Zlíně jsem čekala na autobus a na zastávce za mnou přišla paní. Zeptala se mě, jestli jsem ta dívka z plakátu Liptálských slavností. Byla to zajímavá zkušenost," vzpomíná s úsměvem.

Lenka Mrlinová se folkloru věnuje už od svých čtyř let, kdy ji rodiče přivedli do souboru Lipta. Nadání pro zpěv a tanec jí zřejmě koluje v krvi.

„Dědeček byl primášem cimbálové muziky tady v Liptále, babička zase tančila v místním souboru. Taťka byl členem souboru Portáš v Jasenné," připomíná své rodinné členy. Stejně na tom jsou i její mladší sourozenci.

„Bratr i sestra jsou členy liptálského soboru a aktivně od dětství tančí," chválí sourozence. Sestra navíc kráčí v jejích pěveckých šlépějích. „Spolu s další členkou souboru Lipta uvede letošní Liptálské slavnosti zpěvem státní hymny," prozrazuje.

Lenka Mrlinová se zpěvu začala více věnovat v osmi letech. „Do té doby jsem spíše tančila. Pak mě ale moje učitelka zpěvu ze základní školy začala připravovat na různé pěvecké soutěže. V desíti letech jsem postoupila na folklorní soutěži Zpěváček do celostátního kola a vyhrála jsem Cenu Jaroslava Juráška," říká. Za další dva roky zaznamenala v této soutěži další úspěch.

„Obsadila jsem třetí místo asi z padesáti dětí z celé České republiky," pochlubila se. Kromě liptálského souboru je Lenka Mrlinová členkou cimbálových muzik Bělina a Kašava a sboru Rokytenka. Se soubory procestovala spoustu zemí.

„Vystupovala jsem v Rakousku, Chorvatsku, Itálii, Polsku a na Slovensku. Nejzajímavějším místem byl zřejmě všesokolský slet v Praze, kde jsme účinkovali s dalšími folklorními soubory," popisuje zajímavou zkušenost.

Na letošních slavnostech bude samozřejmě vystupovat také.

„Budu zpívat i tančit se souborem Lipta. Nejzajímavějším bodem programu podle mého bude sobotní Zbojnický večer a také nedělní Galaprogram," zve všechny folkloristka.

První vystoupení z programu Liptálských slavností se uskuteční už dnes, a to ve Všemině. Představí se na něm zahraniční soubory. Ty vystoupí také ve čtvrtek v 16 hodin ve vsetínské Panské zahradě a v pátek v Senince.

V sobotu program začne o půl čtvrté odpoledne. Vystoupí české i zahraniční soubory. Den uzavře půlnoční ohňostroj.

V neděli bude hlavním lákadlem průvod vesnicí a slavnostní Galaprogram, který začne ve tři hodiny odpoledne.

Celý víkend bude doprovázet také setkání řezbářů a jiných řemeslníků, kteří předvedou své dovednosti.

Autor: Michaela Štolfová