Zároveň pozval nejen čtenáře Deníku na jubilejní výstavu fotografií, která bude u příležitosti desátého výročí Fotoklubu k vidění na zámku od příštího týdne.

Co vedlo k myšlence založit fotoklub?
Fotoklub navázal na bývalé fotokluby, které ve Vsetíně existovaly a měly poměrně slušné renomé. Mluvím o Fotoklubu Z a Fotoklubu MEZ. Tehdy ještě vypadala klubová činnost jinak. Měli jsme klubovnu, temné komory i ateliér.

Co se stalo pak?
Kluby končily. Dílem za to mohla privatizace, díky které jsme přišli o klubovny. Najednou byla jiná atmosféra. Činnost šla jaksi do pozadí. A souvisí s tím i přechod z analogové na digitální fotografii.

Vy jste se ale nechtěli vzdát myšlenky setkávat se nad fotkami?
V roce 2008 jsme se potkali - staří nostalgici: Jan Hrubý, Bedřich Randýsek, Vladimír Březovský, Zdeněk Hartinger, Milan Ošťádal a já. Zjistili jsme, že tu nic takového není, tak vznikla myšlenka založit jeden centrální fotoklub. Pamětníci navázali na staré tradice, zvolili jsme výbor a přijali nové členy. I mladé, kteří o analogových fotografiích věděli jen z doslechu.

Jak je to vůbec s členskou základnou?
Teď mám Fotoklub přes třicet členů. Jedná se většinou o starší lidi, narozené v letech 1942-1949. Mladých členů moc není. Je to dané snadností, s jakou můžete pořídit fotku. Dnes fotí kdekdo a fotku snadno vyvěsí kamkoli. Ale už neproběhne ta důležitá část a tou je hodnocení. Fotografování má určité zásady, které musí fotka splňovat.

Nadcházející kulturní sezonu otevřel Dům kultury Vsetín koncertem k zahájení roku 2018 vystoupením vokálního seskupení 4TET.
Jiří Škorpík, 4TET: Od první noty po koncert to trvá měsíce

Členství ve Fotoklubu tedy neznamená jen mačkat spoušť?
To je jedna věc. Ale druhá, velmi důležitá, je právě to hodnocení. Členové se scházejí, aby si vzájemně své fotky hodnotili. Povídají si o nich a předávají si zkušenosti. Mohou si ověřit, jak jejich fotografie uspějí v konkurenci ostatních a poslechnout si názor ostatních.

Kde se to děje?
Máme klubovnu na vsetínské hvězdárně. Je tam projektor, na kterém si promítáme fotky a společně hodnotíme. To je pravidelná činnost, která je členy ceněná. Děláme takzvaná Měsíční témata. Každý má možnost na měsíc vyvěsit na web dvě fotky. Jednotliví členové přidělují body a koncem měsíce vyhodnotíme nejlepší.

Hodnotíte jen fotky své?
Hodnotíme i fotky cizích klubů. Jsme členy Moravskoslezského mapového okruhu. Tam jsou fotokluby z Ostravy, Znojma, Zlína Frýdku Místku Brna a dalších měst. Zasíláme si kolekce patnácti fotek a vzájemně si je hodnotíme. To je taky zajímavá zkušenost.

Jak vsetínský fotoklub uspěl v takové konkurenci?
V roce 2017 jsme skončili na druhém místě, což je v konkurenci třinácti fotoklubů úspěch.

Co ještě kromě hodnocení čeká člena Fotoklubu Vsetín?
Ještě máme takzvané fotopivo, kdy se neformálně setkáváme, ale zase je to povídání o fotkách nebo hodnocení právě třeba mapového okruhu.

Ve Lhotě u Vsetína chodilo 6. ledna 2018 pět skupin tříkrálových koledníků. Jednu z nich tvořila třináctiletá Tereza, čtrnáctiletá Gabriela a šestnáctiletá Klára.
Valaši darovali Tříkrálové sbírce 4,5 milionu. Koledníkům pomohlo také počasí

A když nehodnotíte?
Pořádáme výstavy, fotíme třeba Vsetínský krpec, nebo Jazzový festival. A také máme Galerii na chodníku. Ve výkladní skříni Jednoty každý měsíc vystavuje jeden z našich členů. To funguje už deset let. Při počtu deseti fotek za měsíc jsme tam vyvěsili už přes tisíc fotografií. A z Měsíčních témat by to za těch deset let už taky vydalo na pěkně velkou výstavu.

Vystavujete tedy často?
Fotka bez výstavy je o ničem. Fotit jen do šuplíku není ono. Proto máme také roční klubovou výstavu v Galerii Stará radnice. Kde visí asi stovka fotek premiérově.

Jubilejní výstava, která bude přístupná od úterý 23. ledna nabídne jen premiérové fotky?
Budou tam i fotografie starší a také některé oceněné. Šedesát fotek bude na panelech, dalších asi sto osmdesát se bude přehrávat v televizi.

Na závěr otázka přímo k vám. Co nejraději fotíte?
Zajímají mě lidé, živá fotografie. Například vsetínské náměstí máme krásné. Ale prázdné, bez lidí ztrácí smysl. K čemu přece náměstí slouží? A také mám rád abstrakci.

A všechno fotíte už jen digitálně?
Snad všichni členové fotoklubu už fotí na digitál. To je přirozená inflace, která se nedá zastavit. Na druhou stranu dochází k degradaci fotografie. Fotí kde kdo na kdejaký mobil. Fotky, které visí na sociálních sítích, nemají úroveň.

Fotoklub Vsetín dokáže naučit lidi fotit?
Nepořádáme kurzy. To bychom nezvládli. Nenaučíme někoho ovládat fotoaparát. Přispět k tomu naučit dělat dobrou fotku – to je náš cíl.

Úča musí pryč.
Nová komedie Úča musí pryč řeší to, co spousta rodičů