„Jsme zpěváci, zpívat je nám vlastní, děláme to už dvacet pět let a baví nás to. Je pěkné, když se v adventním čase lidé pozitivně dávají dohromady," dodává Václav Smola.

Koneckonců Sonet ve vánočním čase také pravidelně koncertuje už deset let. „Děláme například Rybovu Českou mši vánoční, kde si tradičně zveme hosty z filharmonie nebo profesionální sólisty," připomíná zpěvák.

Letošní Vánoční koncert Sonetu se uskuteční 27. prosince v 19 hodin v římskokatolickém kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Vsetíně.

Před vsetínským Domem kultury a také na dalších jedenácti místech v regionu budou ovšem dnes od 18 hodin znít jiné vánoční písně, než je s adventním časem neodmyslitelně spjatá „Rybovka".

Šest nejznámějších vánočních písní a koled bude slyšet například na náměstí ve Valašském Meziříčí. „Letošní Česko zpívá koledy jsme zakomponovali do rozsáhlé kulturní akce, kterou pořádá město Valašské Meziříčí pod názvem Vánoce ve Valmezu," popisuje programová dramaturgyně Gabriela Zelinková.

Zdroj: DENÍK/Dušan Póč

Takto jsme zpívali koledy ve Vsetíně v loňském roku

Vánoce ve Valmezu začaly už 6. prosince a končí den před Štědrým dnem. Jednotlivé dny pořadatelé tematicky rozdělili, takže si návštěvníci mohou užít například Rockové Vánoce, Swingové Vánoce nebo Roztančené Vánoce.

Na dnešek, tedy středu 14. prosince, organizátoři připravili program s názvem Valašské Vánoce. Začíná na náměstí ve 14.30 hodin. „K vidění budou živá zvířata, představí se Vojta Molek a jeho valašský zvěřinec," líčí Zelinková.

Od 16.45 hodin bude příchozím vyhrávat cimbálová muzika Bača, která má letos za úkol hudebně doprovodit účastníky akce Česko zpívá koledy.

Jako všude jinde v České republice zazní první z pěti koled v šest hodin večer. „Vloni jsme byli součástí této akce poprvé. Koledy zpíval pěvecký sbor Mibidizo působící při Základní umělecké škole Alfréda Radoka. Náměstí bylo plné a lidé spokojení. Letos to zkusíme s cimbálovkou. Naším cílem je pojmout tuto akci každý rok jinak," netají Gabriela Zelinková. Nedostatku návštěvníků se nebojí. I když možná letos budou chybět rodiče dětí ze sboru.

„Nemám strach, že bychom o zpěváky koled přišli. Náměstí bývá v tento čas většinou plné. Věřím, že program přiláká spoustu návštěvníků," doplňuje Zelinková.

Jedním z dvanácti míst na Valašsku, kde se letos budou zpívat koledy, je také Ratiboř. „Zapojíme se podruhé," prozrazuje za organizátory ve vesnici Anna Kulhánková. Vzpomíná, že v dřívějších letech dojížděli Ratibořané zpívat koledy na Vsetín. „Mě osobně akce velmi zaujala, a když jsem navrhla v Klubu seniorek, že bychom se do akce mohli zapojit i tady, hned se to ujalo," říká Kulhánková.

Svědčí o tom fakt, že hned při první účasti zpívalo v Ratiboři skoro dvě stě lidí. „Zapojil se i mužský soubor Kosáci s místostarostou v čele, děti ze školy i s rodiči a prostě každý, kdo měl chuť nasát předvánoční atmosféru. Letos to určitě nebude o nic chudší," ujišťuje Anna Kulhánková.

Fotografie z vašeho zpívání zasílejte, prosím, na redakce.valassky@denik.cz Děkujeme!

FOTOGALERIE Z LOŇSKÉHO ZPÍVÁNÍ Vánoční koledy zněly Valašskem