Příběhů je dost. Kdo s koho?

Jen jeden tým získá vstupenku do boje o extraligovou baráž. Další bude bukovat letenky na dovolenou. „Očekáváme vyrovnanou bitvu na ostří nože,“ reagoval na soka trenér Vsetína Jenáček.

Těšte se. Je na co.

GÓLOVÉ HODOVÁNÍ

Tahle série rozhodně nudit nebude. Oba týmy mají v DNA útočit. První přikázání zní: soupeře přestřílet. „Zatím v obou sezonách, co jsme s nimi hráli, to gólové hody vždycky byly, ale play-off je jiná soutěž. Neříkám, že se styly budou nějak rapidně měnit, ale větší důraz na obranu se určitě klást bude,“ myslí si vsetínský Ondřej Slováček, s 39 kanadskými body (13+26) nejproduktivnější zadák první ligy.

Nechejme ještě mluvit čísla. Letos ve čtyřech vzájemných zápasech padlo celkem 31 gólů, což je průměr 7,75 gólu na zápas. Za poslední dvě sezony se oba týmy střetly celkem osmkrát. Bilance? Padlo celkem 60 gólů, tedy 7,5 branky na zápas.
Bez obav, pánové mají stále plný zásobník nábojů.

Ve vsetínském kině Vatra se v pátek 22. února uskutečnilo setkání studentů Masarykova gymnázia s jeho absolventem a synem významného podnikatele a vynálezce Josefa Sousedíka Tomášem.
Letošní rok ve znamení trojitého výročí Josefa Sousedíka

ELIMINUJÍ DIVÍŠKA A SPOL?

O 97 branek Prostějova z celkových 198 gólů se postaralo kvarteto Lukáš Žalčík (32), Tomáš Divíšek (27), Tomáš Nouza (24) a Marek Račuk (14), který je s 42 asistencemi mozkem celé ofenzivy Jestřábů. „Víme o nich, každý tým má určité hráče, kteří tam od těch bodů jsou. Samozřejmě budeme mít jejich videa ze zápasů, abychom se podívali na to, jak hrají přesilovky a podobně, ale jestli bude nějaká osobní obrana to nevím a asi bych to ani neprozradil,“ rozesmál se Slováček, sám člen elitního Pechancova (21) komanda s Robem (39) a Jonákem (19) a dalším ofenzivním bekem Teperem (5). Výhodou Vsetína však je, že má gólových hráčů více. Deset a více branek na Lapači vstřelilo celkem devět hráčů.

ZVLÁDNE VSETÍN ROLI FAVORITA?

Účast v semifinále je základní cíl šestinásobného extraligového mistra od začátku sezony. Fanoušci sní dokonce o baráži o extraligu. „Není to nemožné,“ přiznal nedávno kanonýr Luboš Rob. Prostějov je však z možných variant (Havířov, Prostějov, Frýdek-Místek, Litoměřice) zřejmě nejtěžší sok. Přesto Vsetín zůstává favoritem série. „Podle postavení v tabulce jsme favorité,“ připustil i sám asistent trenéra Dopity Luboš Jenáček.

Jeho svěřenec to však úplně jednoznačně nevidí. „Pohled na tabulku to možná naznačuje, ale letos je liga ohromně vyrovnaná, každý to viděl, že se hrálo do posledního kola, kde kromě Jihlavy neměl nikdo nic jisté. Takže si nemyslím, že by to bylo třeba tak jednoznačné jak loňská čtvrtfinále. Očekávám ve všech sériích vyrovnané partie,“ myslí si Slováček.

České Budějovice - Vsetín
Vsetín vyzve ve čtvrtfinále Prostějov. Jsme favorité, tuší trenér Jenáček

NA LAPAČI JE SOUPEŘ V PASTI

Pouze ve čtyřech z 28 zápasů Vsetín doma prohrál, z toho jen třikrát nezískal ani bod. Doma uhrál 70 bodů z celkových 112. „Netroufám si tvrdit, jestli to bude klíčové, ale určitě důležité. Každý tým vždycky cítí, když přijede na Lapač, a v play-off to platí dvojnásob. Takže to bereme jako určitou výhodu,“ pochvaluje si Slováček.

Aby ne, vsetínští fanoušci jsou pověstní, bouřlivé prostředí žene svůj tým k vítězství. A když se nedaří, soupeře i rozhodčí umí dostat pod velký tlak nadávkami nebo třeba litím piva po soupeři. I to je Lapač.

V dresu čtvrtfinálového soupeře z aktuálních soupisek obou týmů nikdo nepůsobil. To však neznamená, že se borci z obou táborů neznají. Například Luboš Rob i David Gába sdíleli jednu kabinu Českých Budějovic s Nouzou i Žalčíkem. Nouzu s Gábou zase spojuje rodný Písek. „Třeba pro mě je Prostějov jeden z mála týmů, kde osobně nikoho neznám,“ rozesmál se Slováček. „Ale člověk za ty zápasy občas s někým něco prohodí nebo se pohecuje. Navíc je to soupeř už z dob druhé ligy, takže i pro fanoušky to bude mít náboj,“ těší se Slováček.

I vy máte na co. Tohle budou parádní emotivní bitvy s mraky gólů.

Ohlasy na Vsetín z Prostějova
„Bude to vyrovnané a hrozně těžké. Strašně se na to těšíme. Teď nadešel ten moment, kvůli kterému celou sezonu dřeme.“
Útočník Prostějova Lukáš Žálčík

„Mají skvělé fanoušky. Doufám, že přijdou lidé i v Prostějově. Jsou velmi kvalitní a mají bruslivé čtyři lajny, což koneckonců potvrdili v základní části. Pamatuji si, že minulý rok si nás v play-off přáli. Nyní se jim to vypodařilo. My se připravíme, jak nejlépe to půjde, a uvidíme, jak to dopadne.“
Trenér Prostějova Jiří Vykoukal