Vsetín si v uplynulé sezoně užil krásnou pohádku, která skončila až ve finále play-off v rozhodujícím pátém utkání v Přerově. Domácí Zubři ho vyhráli, uspěli pak i v kvalifikaci a letos hrají první ligu. Na finálovou sérii chodilo na Lapač čtyři a více tisíc fanoušků, město žilo hokejem a k první lize chyběl skutečně jen onen pověstný poslední krůček. Podobný scénář by se líbil Vsetínu i letos. Jen s jiným koncem. „Chceme se letos dostat do kvalifikace o první ligu. A kdyby se zadařilo, tak postoupit," hlásí na startu nové sezony jeden ze vsetínských trenérů Viktor Hlobil. Samozřejmě si Valaši uvědomují, že někteří soupeři budou mít podobné úmysly. A to hlavně Frýdek-Místek, který se stal farmou extraligového Třince. „Frýdek-Místek bude oříšek. Do kádru přivedl spoustu kvalitních hráčů. Uvidíme, nakolik si to tam sedne, nebo ne. Každopádně bude na druholigové mapě mimořádně kvalitní tým," dodává Hlobil. V kádru Vsetína, který dokráčel v minulé sezoně až do finále, nedošlo k mnoha změnám. Z pravidelně hrajících borců odešli pouze útočníci Slováček a Hrazdíra, přičemž Slováček by se mohl v dresu Vsetína objevit i letos. Naopak posilami se stali útočníci Petr Dvořák (přišel z Krakowa, Polsko), Tomáš Vávra (Ústí nad Labem) a obránci Michal Žák (Nový Jičín) se Zbyňkem Žabčíkem (jun. Zlín).

Černou letní kaňkou jsou však nepovedené přípravné zápasy, ve kterých Valaši z šesti pokusů pětkrát prohráli. V úterní generálce na ligu pak dokonce prohráli drtivě 1:6 v Porubě. „Velmi špatný výkon. Zřejmě tím, že se vyhlásily určité cíle, si někteří hráči asi myslí, že to půjde samo," čílil se na klubovém webu po vysoké porážce trenér Luboš Jenáček. Ten má naprosto jasno o tom, jak se musí jeho tým v novém ročníku prosadit. „Pokud nezačneme pořádně pracovat a dřít, aby vše vycházelo z obrany, tak nemám v soutěži šanci uspět. Musí to být jako loni, když jsme došli až do finále play-off – obrana, vyhrávat osobní souboje a chodit do rychlých kontrů," říká Luboš Jenáček.

Vsetín zahájí novou druholigovou sezonu zítra doma s Novým Jičínem. Zápas výjimečně začíná už v 15.30 hodin, jinak bude Vsetín celou sezonu hrát domácí zápasy v tradičním čase 17.30.

Kouč Bobrů: Věřím v osmičku

Valašské Meziříčí – Mnohem skromnější cíle budou mít v nové sezoně hokejisté Valašského Meziříčí. V posledních letech se Bobři vždy zachraňovali v soutěži na poslední chvíli a v právě startujícím ročníku by chtěli mít výrazně klidnější rok. „Fanoušci by si po letech zase zasloužili play-off. Věřím, že budeme o play-off bojovat a že se do něj můžeme dostat," říká na prahu sezony nový trenér Bobrů Roman Sedlák, jenž se do Valašského Meziříčí vrátil po necelých pěti letech od svého předchozího působení.

A jeho návrat do Valašského Meziříčí nebyl zrovna idylický. „Bylo to pro nás hodně divoké léto. Začali jsme s přípravou na ledě později, moc nás nebylo a přípraváky byly vesměs s týmy krajského přeboru. Mohlo to být lepší. Ale my se s tím popereme," hlásí odhodlaně na startu sezony kouč Bobrů Roman Sedlák.

Základ týmu se bude rekrutovat z minulých sezon, včetně nejproduktivnějšího Bobra uplynulé sezony Ondřeje Martiníka, bratrů Vargových, Václava Studeného nebo třeba Jiřího Slováka. Nových tváří však bude v Meziříčí hodně. V brance jsou zatím k dispozici dva 20letí mladíci Čáp (Brno) s Vlachem (Olomouc), jedná se ale i o dalších. „Na dobré cestě bylo a snad stále je angažování brankáře Vydržela, který tu chytal už v minulé sezoně. To by nám moc pomohlo. Dále jednáme o dvou obráncích, o které hodně stojím – Kalužovi z Prostějova a Zbořilovi z Přerova. To vše se určitě nestihne vyřídit do prvního kola, ale budeme o tom dále jednat," říká Roman Sedlák.

Hokejisté Valašského Meziříčí odstartují novou sezonu zítra večer ve Frýdku-Místku (od 19 hodin), svým fanouškům se pak ukážou hned ve druhém kole, kdy ve středu od 18 hodin hostí nováčka z Kopřivnice.