„Je to v pořádku. Nevím, kolik hráčů by tam za dané situace odjelo a kolik odmítlo. Domnívám se, že hodně z nich by tam jet nechtělo. A ani se jim nedivím. Kdyby se to tam letos pořádalo, bylo by to znehodnocené," domnívá se bývalý hlavní trenér hokejistů Zlína Zdeněk Venera.

Pořadatelství šampionátu bylo běloruskému Minsku odebráno kvůli obavám o bezpečnost účastníků turnaje. Jedním z hlavních důvodů je politická situace v zemi spojená s násilným potlačování protestů proti v srpnu znovuzvolenému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi.

„Je to politické řešení, pořádání mistrovství světa je byznys. Sport by však měl být apolitický," říká další někdejší kouč Beranů Antonín Stavjaňa.

Rovněž Zdeněk Venera se domnívá, že politika se sportem by se míchat neměla. „Situace v Bělorusku je špatná. Až si to u sebe dají dohromady, tak ať se tam Mistrovství světa klidně pořádá. Oddělit tyto záležitosti však nejde," má jasno 63letý Venera.

Hokejový šampionát se přitom na stejném místě konal relativně nedávno – v roce 2014 se i přes některé obavy vydařil. I co se týče bezpečnostního hlediska.

„Všude je pochopitelně nějaký režim a stav není ideální snad nikde. Před sedmi lety však situace u nich nebyla vyhrocená jako teď, tolik protestů a v takové míře," poukazuje na nespokojenost tamních občanů s režimem Lukašenka, který ve své zemi prezidentuje více než 26 let.

Jaroslav Kristek
V Bělorusku by byl špičkový šampionát. Jeho odebrání je správné, míní Kristek

Kdo dál? Dánsko? Slovensko?

Momentální se řeší, kdo společně s Lotyšskem bude mistrovství světa naplánované od 21. května do 6. června bude hostit. Ve hře je také varianta, že by se pobaltská země o pořádání s nikým nedělila.

„Vůbec netuším, v jaké fázi je připravenost různých kandidátů. Jde o to, aby se konalo někde, kde se hráči budou cítit dobře a aby Mistrovství světa bylo obsazeno kvalitně a mělo úroveň. Mluví se o Dánsku a Bratislavě. Je možné, že nakonec zůstane v jednom dějišti," připouští danou variantu Zdeněk Venera.

O poznání jednoznačnější názor má Antonín Stavjaňa – podle 57letého kouče je o celé záležitosti už rozhodnuto.

„Ti, kdo rozdělují peníze, tak už ví, kam to půjde. Určitě už mají připravené řešení. Byl bych rád, aby se šampionát mohl uskutečnit. Pro toho, kdo ho uspořádá, však bude záležitost bez diváků ztrátová," zdůrazňuje skutečnost, že vinou světové epidemiologické situace se letošní mistrovství světa může uskuteční před prázdnými tribunami.