Vzorem trenéra Málka, který před deseti dny převzal hokejisty Valašského Meziříčí, totiž je Miloš Říha, známý a úspěšný český kouč, který s nepříliš bohatým a už vůbec ne hvězdným ruským týmem Atlant Mytišči v Kontinentální hokejové lize (KHL) udělal velké výsledky. „Je to taková moje, možná hloupá, filozofie. Můj velký vzor je Miloš Říha a momentálně je pro mě Valmez takový můj Atlant Mytišči, se kterým právě pan Říha dokázal velké věci i bez velkých peněz a hvězdných jmen. To přesně je moje výzva," říká pro Valašský deník trenér Josef Málek.

K týmu valašskomeziříčkých Bobrů přišel Josef Málek po šestém kole, je tedy u kormidla deset dní a za tu dobu stihl odkoučovat tři zápasy. V prvním duelu Valaši získali v 7. kole bod za prohru v prodloužení s Přerovem (2:3). A to byl podle kouče dobrý start. „Kluci odehráli dobrý zápas a zase začali sami sobě věřit, že mohou hrát vyrovnanou partii i s tak silnými soupeři. Od toho se chceme odrazit do dalších těžkých bojů," říkal po svém první duelu na střídačce Bobrů kouč Josef Málek. Ve druhém zápase pod novým koučem dostali Bobři v 8. kole pořádnou facku v Porubě, kde prohráli vysoko 1:6. Pak už to ovšem přišlo. Ve víkendovém 9. kole Meziříčané vůbec poprvé v sezoně vyhráli, když doma porazili Havířov 5:4 po nájezdech. Výhra je o to cennější, že Bobři prohrávali ještě dvanáct minut před koncem 1:4. „Kluci to nezabalili a nesmírnou bojovností to vydřeli. Věřím, že pokud budeme hrát tak, jako proti Přerovu nebo třeba Havířovu, tak lidi rádi přijdou na hokej. A to přesně bych si já přál," říká Josef Málek, jenž v minulosti působil převážně v Přerově u mládeže a angažmá u Bobrů je jeho první v mužské kategorii. „Když se naskytla možnost, tak jsme se s vedením Bobrů domluvili a já jsem za to moc rád. Vždycky jsem chtěl jít k mužům do druhé ligy, vyzkoušet si to, jaké to je, posunout se zase o kousek dále," říká trenér. Ve své první štaci u mužů by kouč Málek rád razil svoji vlastní hokejovou vizi. „Je potřeba najít společnou řeč s hráči. Poznat jejich mentalitu a snažit se je přitáhnout na moji filozofii, aby pochopili, že jsme na jedné lodi a všichni děláme všechno pro to, aby tým fungoval. Já jsem přesvědčen o tom, že jsme na dobré cestě. Kluci jsou úžasní v tréninku, pak to přenesou do zápasu a to hlavně potřebujeme," zdůrazňuje Málek.

Jeho přáním je hrát na čtyři úplné formace, což není ve druhé lize tolik obvyklé. „Sezona je dlouhá, těžká a program hodně nabitý. Já jsem byl zvyklý vždycky hrát na čtyři kompletní pětky. Myslím si, že to je budoucnost hokeje, a to i ve druhé lize. Jen se toho nesmíme bát a dám těm mladým šanci. Pokud vhodně doplníme kádr, věřím, že i tato věc se nám podaří, tedy mít čtyři formace a využívat toho v náš prospěch," říká kouč Bobrů, jenž je přesvědčen, že v momentálních složitých finančních podmínkách je toto ta správná cesta. „Mám takovou, možná hloupou, ale svoji filozofii. Můj velký vzor je Miloš Říha a momentálně je pro mě Valmez takový Atlant Mytišči, se kterým v KHL právě Říha dokázal s ním obrovské věci i bez megalomanských financí a hokejových hvězd. Jestli nedokážu to, že bez velkých peněz, bez velkých jmen se dá dělat poctivý český hokej pro třicetitisícové město, které by se hokejem bavilo, tak potom mě v tom hokeji za čtyřicet let všechno zklame, dám si pár facek a půjdu," říká s lehkou nadsázkou Josef Málek.

Hokejisté Valašského Meziříčí, v tabulce zatím stále poslední, v dalším programu druhé ligy hrají dnes v podvečer od 18 hodin na ledě předposlední Poruby, na kterou ztrácí sedm bodů.