„Říkali mi klasické řeči, že to byla vyrovnaná série a že jsem chytal dobře. Ale to je tím, že jich spoustu znám. Od nich jsem ve zlém neodešel, naopak jsou to kamarádi, se kterými se vídám a jsem v kontaktu,“ povídal po pátečním zápase Gába, rodák z Písku, který ještě vloni chytal v barvách Motoru neúspěšnou baráž o extraligu.

Letos jej tam nepustili jeho bývalí spoluhráči pod vedením přísného trenéra a bývalého elitního hokejisty Václava Prospala.

„Motivace byla veliká. Měl jsem i přání, abychom je v play-off chytili. Pod Vencou se tam toho hodně změnilo, mají to lépe zorganizované do obrany a rychlý přechod do útočného pásma. Naordinoval jim úplně jinou taktiku, než jsme měli loni,“ srovnal Gába.

Zatímco vzadu se gólman Vsetína mohl přetrhnout, útočníci Vsetína měli velké potíže českobudějovické brankáře překonat.

„Je pro mě špatný pocit, když to z druhé strany sleduji, jak to tam mlátí a nechtělo to tam spadnout. Hráli obětavě, kolikrát jsem si říkal, že i na hranici svých zranění. Padali do střel, kolikrát to byly i rány. Vždy to jen vyklekali a vyhodili to, nebo jeli do protiútoku. Zachytali jim také gólmani,“ ocenil práci svých loňských spoluhráčů.

Všichni na Lapači cítili, že k baráži chyběl krok. Mísilo se zklamání z vyřazení se spokojeností ze sezony, kterou lze hodnotit jako úspěšnou.

„Cíle byly vyšší než semifinále. Chci hrát co nejvíc a co nejdéle. A chci vyhrávat. Beru to jako týmový úspěch. Nějaký posun oproti loňsku tady je. Ale teď se to těžko hodnotí. Jsem z toho zklamaný. Až si nad tím časem sedneme, budu to hodnotit jinak,“ předpokládá Gába.

Příčiny vyřazení poměrně jednoznačně 1:4 na zápasy jsou podle něj zřejmé.

„Měli jsme už špatný vstup do prvního zápasu. Vůbec nám tam nepadalo to, co v základní části. Nešly nám přesilovky. Jim tam spadla brambora a pak to zabetonovali ve čtyřech i v pěti před brankářem. Pomalu jsme k nim ani nedostřelili a spoustu střel nám zblokovali. Ani to nás neomlouvá, že jsme tři zápasy doma nedali gól. To je špatně, škoda,“ shrnul Gába, který patřil k nejlepším hráčům Vsetína ve vyřazovacích bojích a s úspěšností 92.96 % zásahů je mezi brankáři třetí.

„Od toho jsem tam, abych něco chytil,“ reagoval.

Hokejisté Vsetína (v zeleném) proti Českým Budějovicím - 5. semifinálový zápas
Konec nadějí. Vsetín znovu nedal Motoru gól a sezoně pro něj skončila