Autobus fanoušků Zlína poničily kameny vržené z tábora příznivců domácího klubu. Vsetínskému brankáři Tomáši Vošvrdovi zase na sociálních sítích vyhrožují vyvražděním rodiny, což už naplňuje skutkovou podstatu trestného činu.

O vyhrůžkách v neděli informoval server Sport.cz. „Počkej až dojedeš do Zlína, skřápu tě osobně a vyvraždíme ti rodinu. Podepsal sis ortel smrti,“ stojí mimo jiné ve zprávě, kterou ještě v čase sobotního prvního zápasu dostal na svůj Instagram gólman Valachů od uživatele jménem Tomáš Boudný. Zda se jedná o pravé jméno či falešný účet není zřejmé. Výhružný text byl kromě toho prošpikovaný řadou hrubých vulgarit.

Výhrůžka je zjevně reakcí na incident ze třetí třetiny sobotního utkání, kdy se brankář Tomáš Vošvrda neudržel a po faulu zlínského Pavla Sedláčka na domácího Jiřího Říhu se pasoval do role mstitele. Ještě při signalizovaném vyloučení vyjel z brankoviště, aby si na kruzích s útočníkem Beranů zblízka promluvil. Dokonce mu lapačkou sevřel hlavu. Sedláček dostal za vražení na hrazení trest ve hře a šel předčasně do kabin. Gólman Valachů vyvázl bez trestu.

První finále přineslo velké vzruchy. V hlavní akci byl domácí bek Jiří Říha.
Podívejte se: Brankář Vošvrda se chtěl mstít, Říha se pustil do střídačky

Vošvrda na vulgární vyhrožování reagoval na sociálních sítích otázkou, zda se má začít bát. Mimo jiné také v dalších komentářích uvedl, že záležitost už za něj klub řeší s policií.

Policisté po utkání zadrželi devět výtržníků

Policejní mluvčí Simona Kyšnerová Deníku v neděli potvrdila, že policie vulgární internetovou komunikací směrem k brankáři Vsetína skutečně prověřuje. „Dnes dopoledne se na nás obrátil výkonný manažer vsetínského hokejového klubu s žádostí o vyhodnocení výhrůžky, kterou obdržel přes sociální sítě jejich brankář. Případem se zabývají vsetínští kriminalisté,“ sdělila Kyšnerová.

Připomněla také, že policisté měli plné ruce práce už během sobotního hokejového utkání. Na pořádek dohlížely desítky mužů v uniformách, kvůli výtržnostem a potyčkám nakonec policisté zadrželi devět lidí. „Mezi hostujícími a domácími fanoušky proběhlo už během zápasu na stadionu několik konfliktů, které si vyřešila bezpečnostní agentura,“ uvedla Kyšnerová.

Před stadionem po skončení utkání už se však do konfliktů mezi fanoušky a bezpečnostní agenturou museli vložit také policisté. „Snažili jsme se od sebe oddělit znepřátelené tábory, mezi kterými docházelo k potyčkám. Byli jsme nuceni použít i donucovací prostředky,“ popsala mluvčí.

Devět fanoušků policisté zajistili. „Řešili jsme přestupková jednání. Při odjezdu zlínských fanoušků došlo k rozbití okna autobusu kamenem,“ doplnila Kyšnerová s tím, že nastavená bezpečnostní opatření se tak ukázala jako zcela adekvátní.

Vedení hokejových klubů vyzývá: Zklidněme emoce!

Na zcela nevhodné chování fanoušků v okamžiku, kdy je z valašského derby odehrán teprve první z minimálně čtyř duelů, reagovala také vedení obou klubů. Jejich zástupci společně v neděli před druhým utkáním finálové série na Lapači vyzvali ke zklidnění emocí.

Oba valašské celky, kterým kromě ovládnutí Chance ligy jde o možnost vyzvat Kladno v extraligové baráži, si to totiž fair play chtějí rozdat na jediném místě – podle hokejových pravidel na ledové ploše.

Úvodní finálový duel hokejové Chance ligy mezi Vsetínem a Berany v neděli 1. dubna hostil Lapač.
Navštívili jsme: Lapač hlásil vyprodáno. Byli jste na prvním finále Chance ligy?

„Chápu, že to je derby, ale vše musí mít hranice. Tímto bych chtěl vyzvat zlínské fanoušky, aby zanechali provokací a vrátili se k povzbuzování našeho klubu. A zároveň důrazně vyzývám, aby nedošlo ke snaze pomstít se vsetínským fanouškům za včerejší nepříjemný incident," uvedl Robert Hamrla, generální manažer klubu PSG Berani Zlín.

„Je potřeba zklidnit situaci. Finále se Zlínem doprovází silné emoce z obou stran, ty ale nesmí překročit únosnou míru. Valašský svátek hokeje se musí rozhodnout na ledě. Mrzí nás, že se do sportovní rivality připletly věci, které s hokejem nemají nic společného. Co se týče vyhrožování hokejistovi A-týmu VHK na sociální síti, klub postupuje v součinnosti s Policií ČR," sdělil Filip Bazala, výkonný manažer VHK Robe Vsetín.