„Když hráli spolu za Kladno, byl to kolotoč,“ vybavuje si Pitule vítěznou bitvu (2:1 v prodl.) z poloviny října 2012, kdy nejslavnější soutěž stávkovala. Dres Kladna pak oblékl o tři roky později už ve druhé nejvyšší soutěži. „Kluků už tam moc není, ale pořád je pro mě prestižnější zápas,“ přiznal 29letý rodák z Rokycan.

I proto, že přijedou právě Tomáš Plekanec a třeba i Jaromír Jágr, který obvykle stává na střídačce?
Myslím, že na střídačce nebude. Na zápasy venku nejezdí. A jestli bude hrát Tomáš Plekanec, se dozvíme, až uvidíme sestavu na papíře. Ale i kdyby nehrál, Kladno má dostatečně silný tým. A s ním ještě lepší. Je to pro nás souboj o druhé místo. Už proto by motivace měla být, ať už přijedou, nebo ne, úplně stejná.

Proti Plekancovi jste nastupoval dvě třetiny už v předchozím zápase na ledě Kladna. Jak na vás působil?
Je fakt, že jsme proti sobě chodili docela dost, i na vhazování. Je těžké ho hodnotit. Asi není nic jednoduchého přijít z nejlepší ligy na světě do naší druhé nejvyšší soutěže. Je to úplně jiný hokej. Co mě zaujalo, jsou jeho vhazování. Hrál je trochu jinak, než nám rozhodčí dovolují. K němu byli tolerantnější. Každopádně má za sebou úžasnou kariéru, je to výborný hráč. Pro Kladno je to velká posila.

Právě jeho síla na vhazování se zmiňuje v souvislosti s Plekancem často. Jak ho tedy hraje?
Konkrétně v našem zápase na jejich ledě měli rozhodčí dvojí metr. Rozhodčí naznačí vhazování a pak čekají. Člověk už udělá nějaký pohyb a v tom momentě oni dávají varování, že vás z buly vyhodí. V NHL se vhazování hrají jinak. Centr si tam může pomoct bruslí, může se přetočit. To u nás není a Plekanec to hrál pořád jako v NHL. A sudí ho nevyhazovali. Neberte to jako brečení nebo stěžování. Chápu, že je to velká osobnost a mají k němu respekt i rozhodčí.

Osobní auto smetl ve středu 16.1.2019 na železničním přejezdu vlak. Nehoda se obešla bez zranění, škoda je 130 tisíc.
Auto smetl na přejezdu vlak. Při nehodě se nikdo nezranil

Když jste byl malý kluk, patřili právě Jágr s Plekancem k vašim vzorům, nebo jste obdivoval někoho jiného?
Když mi bylo kolem osmi až dvanácti let, Jaromír Jágr byl nejlepší hokejista na světě. Asi každý kluk v mém věku v Čechách ho měl za vzor nebo ho měl rád. Všichni jsme ho obdivovali. Ale jen jeden vzor jsem neměl.

Měl jste možnost se s ním vyfotit?
Jednu fotku mám, když jsem byl ještě malý. Byl jsem na nějaké podpisové akci. Ale když jsem působil na Kladně, v létě s námi trénoval. Párkrát jsme se potkali na ledě. V šatně s námi moc nebyl. Než odletěl do NHL, byl s námi na dvou nebo třech zápasech na začátku sezony. To byl začátek, když začal chodit na střídačku. Už tehdy se na zápasy jezdil dívat.

Byl to zážitek?
Všichni jsme koukali, byli vykulení, koho to máme za sebou. Je to legenda, člověk je vyplašený, nechce nic zkazit a udělat všechno dobře. Je to zvláštní pocit. (pousměje se)

Vnímá hráč, když taková legenda stojí na střídačce, nebo v tom fofru není čas?
Moc si to nevybavuji, ale on tam tehdy s námi byl jen tři zápasy. Tehdy jsme začínali sezonu všemi zápasy venku, takže snad jen jednou byl s námi na střídačce, jinak seděl asi na tribuně. Pamatuji si ještě jeden zápas za Plzeň v době výluky, když proti nám naskočila lajna Tlustý – Plekanec – Jágr. To byl kolotoč. Už asi nebyli na vrcholu sil, ale i tak převyšovali celou extraligu.

A v sobotu budete vnímat, že tam jsou, nebo se budete soustředit na svůj výkon?
Jestli bude Jágr na střídačce, asi nebude vnímat nikdo z nás. To nás neovlivní. Ale když na ledě bude Tomáš Plekanec, budeme si muset dávat pozor. Na Kladně nám hned na začátku dal gól. Budeme se mu muset víc věnovat. Sice není top ofenzivní hráč, nejvíc se mi na něm líbí jeho komplexní pojetí hokeje. Ale oni tam mají mnohem víc šikovných hráčů. Není to jen o něm.

Hokejisté Vsetína. Ilustrační foto
Šilhavý se těší na Plekance. Od takových hráčů se učíte, hlásí

Ale všichni budou vnímat a sledovat tyhle dvě postavy, pokud přijedou…
To je jasné, to je magnet.