Jeden z lídrů kabiny hokejistů Vsetína útočník Radim Kucharczyk se postavil za tým i své fanoušky, kteří v havlíčkobrodské kotlině udělali peklo nejen pomocí hlasivek, ale také pyrotechniky.

„Dělá se z toho haló, nehrajeme šachy,“ zastal se Kucharczyk svých fandů, na jejichž chování se z domácí strany snesla vlna kritiky.

Pojďme nejdřív k zápasu. Nejprve jste vyrovnal na 1:1, ale v prodloužení jste byl vyloučen za podražení a Havlíčkův Brod v přesilovce rozhodl zápas.

Vyčítáte si faul?

Vyčítám, protože soupeř získal o bod navíc. Hlavně to ale nebyl faul na dvě minuty. Hůl jsem tam sice měl, ale hodně tomu přidal. Vyskočil tam, jako bych mu sekerou podrazil nohy. Udělal to vyčůraně a sudí mě poslali ven. Určitě mě to mrzí, protože navrch jsme mohli mít my. Nemění to však nic na tom, že teď doma musíme dvakrát vyhrát. Stejně bychom doma nespekulovali a nehráli na remízu. To je nesmysl. S dvěma body by to asi bylo veselejší, ale teď už s tím nic neuděláme.

Na druhou stranu váš gól vám pomohl aspoň k bodu. Berete ho?

Filda Čech mi to poslal na kříž v přesilovce, netrefil jsem to ideálně, ale spadlo to tam. Je dobré, že situaci stále máme ve svých rukou. Když doma dvakrát vyhrajeme, nemusíme se na nikoho ohlížet a spoléhat. Ve finále může mít i bod cenu.

Ilustrační foto
Kucharczyk v hlavní roli, hokejový Vsetín začal kvalifikaci porážkou

Překvapil vás Havlíčkův Brod?

Čekal jsem těžký a bojovný zápas. Takhle se zápasy v baráži hrají. Nečekal jsem žádnou přestřelku. Ale je to rozdíl oproti baráži do extraligy. Tam se hraje dvanáct zápasů a po čtyřech už někteří odpadali. My hrajeme jen čtyři, všichni jsou v euforii a natěšení, jdou do všeho na sto procent. A to byl v pondělí náš problém. Očekávali jsme asi lehčí průběh zápasu, což bylo špatně. Nehráli jsme, co máme a přizpůsobili jsme se jejich hře.

Cítil jste, že jste Havlíčkův Brod podcenili?

To ne. Ale byli na nás nahecovaní, jak se všude píše, že jsme favorité. A dali do toho všechno. Ale není to ještě průser, odvezli jsme si bod. Nemůžeme hrát na remízy a čekat, že to za nás někdo vyhraje. Doma se neprohrává. Musíme to zvládnout. Letos jsme už v podobné situaci byli, když jsme v semifinále prohráli s Hodonínem první zápas a museli sérii otáčet. Když to řeknu naplno, nepos… jsme se z toho.

Trenér Luboš Jenáček po zápase přiznal, že na tým dolehla tíha okamžiku. Souhlasíte s ním?

Nevím. Nebudu mluvit za kluky, jestli byl někdo nervóznější. Já nebyl. Podobných zápasů jsem odehrál iks. Jestli někdo byl, po čtyřech střídáních to z něj spadlo. Spíš si myslím, že nám nesedí prodlevy mezi sériemi. Vždy, když jsme čekali na soupeře, měli jsme start pomalejší. Dostáváme se do toho pomaleji. V pátek to bude vypadat jinak.

Bionickou protézu předvedla sedmnáctiletá studentka obchodní akademie Kamila Šabršulová ze Vsetínska, která se bez pravé ruky již narodila.
Dívka z Valašska se díky štědrosti dočká bionické ruky

Projevilo se na výkonu i širší havlíčkobrodské kluziště?

To ani ne. Spíš tam byla tma. Já to tam znám, s Olomoucí jsme tam jezdili. Na Vsetíně vidíme díky kvalitnímu osvětlení všude stejně, tady místy nešlo vidět. Také jsme přecenili led. Ráno byl ještě super, ale večer už v půlce třetiny se nedalo přihrát. Ale u nás to bude kvůli teplému počasí i vysoké návštěvě asi podobné.

Soupeři vás považují za favority celé kvalifikace. Berete tuto roli na sebe i po prvním utkání?

To se musíte zeptat jich. Ale zodpovědnosti se nezříkáme, musíme vyhrát. Přes to nejede vlak. Pořád si věříme. Nebudeme se schovávat, že jsme se dostali až do baráže. Chceme postoupit, nic jiného nebereme. I kdybychom v pondělí vyhráli za tři body, doma bychom chtěli stejně oba zápasy zase vyhrát. Na tom se nic nemění.

Za Jablonec hraje váš starý známý parťák Tomáš Demel. Budete si před zápasem volat?

Tomáš mi už něco psal. V neděli mi poslal nějaké blahopřání, ať to zvládneme. Věřím, že to nyní zvládnou i oni. S Tomášem se známe spoustu let. Odehráli jsme toho spolu dost. Doufám, že budou bojovat na sto procent.

V rozhovoru pro Deník doufal, že ho snad nebudete moc nahánět…

Nebudeme se vzájemně hlídat. Přijede rád si tu zahrát, užije si to tady, kde dlouho hrával. Nebudeme se osekávat a dělat si zle. Oba budeme chtít být platní pro svůj tým, nebudeme se mastit na krev. Nemyslím si, že by to k něčemu bylo. Je nás tam dalších dvacet.

„Těšíme se,“ zní od soupeřů Havlíčkova Brodu a Jablonce na zápasy na vsetínském Lapači.
Soupeři Vsetína: líheň legend i klub, kde kdysi hrával Lindros

Co chvíli chválíte své fanoušky za bouřlivou atmosféru. Co ale říkáte na jejich konflikty s pořadateli, řádění s petardami, světlicemi a dýmovnicemi, které předvedli naposledy v pondělí v Havlíčkově Brodě?

Za sebe můžu říct, že se z toho dělá zbytečně haló. Nejsou to přece šachy. Spadly tam dvě petardy, jedna světlice a dýmovnice, které pořadatelé hned uhasili. Bohužel Brod vchází na led pod sektorem hostujícího kotle, takže nemůžou čekat, že je tam budou naši fanoušci plácat. Je to jejich blbost. V sektoru tam bylo našich příznivců moc, zbytečně se to rozpitvává. Na ledě nás to neomezilo, přece se nic nestalo. Samozřejmě že to není optimální, ale je to vyhrocené ze všech stran. Je to play-off. Nikdo nemůže čekat, že se oba tábory fanoušků budou chytat za ramena a dělat kompromisy. Je to vyhrocené, ale také přitažené za vlasy.

Komunikujete s příznivci na tohle téma a uklidňujete je jako jeden z lídrů týmu společně s kapitánem Pavlem Mojžíšem?

Ne! My je ani uklidňovat nemůžeme. Jsme rádi, že nás povzbuzují. Přece nebudeme na ně mávat nebo jim říkat, aby tolik neřvali. Kdyby aspoň zasypali led odpadky nebo pet láhvemi, ale nelétalo nic. Na pět minut tam maximálně vznikla strkanice mezi fanouškem a pořadatelem. Ne, bylo to v pohodě. Je to play-off, které je vyhrocené.

Hokejisté Vsetína. Ilustrační foto.
Poznejte kabinu Vsetína: veslař, vegetarián i starosta