„My určitě na úřadu práce nebudeme hledat posily. Není to cesta, kterou by se v hokeji dal získat gólman. Předpokládám, že v tom mají jiné, další vedlejší úmysly,“ myslí si o počínání valašského klubu třeba Martin Hosták, generální manažer Aukro Berani Zlín.
Jaké třeba?

„Ať už je to marketing, nebo zviditelnění se, nebo možná hraje roli i legislativa. Tak, jak je inzerát daný, rozhodně neseženou gólmana pro WSM ligu,“ tvrdí Hosták.

„Spíš jsem se nad tím pobavil.“

Také v prvoligovém Přerově se zasmáli.

„Pobavilo mě to. Nevím, jestli nabídka práce vůbec byla myšlena vážně. Jestli ano, je to docela zajímavý způsob, jak oslovit případného gólmana,“ uvažoval třeba sportovní manažer Zubrů Pavel Hanák.

„Tahle myšlenka mě nikdy nenapadla, touhle cestou nepůjdeme, nebudeme se inspirovat, ale samozřejmě nevidím do vsetínského klubu. Nemůžu je soudit,“ vzkázal Hanák.

Zlínskému brankáři Zdeňku Zlámala se v noci z úterý na středu narodil syn Matěj.
Porod? Manželka podala výborný výkon, zvládla to skvěle, chválí Zlámal

Naopak v Olomouci pro vsetínskou neobvyklou aktivitu neměli pochopení. „Nechci se k tomu vůbec vyjadřovat,“ reagoval generální manažer Hanáků Erik Fürst.

V Karlových Varech, které ve čtvrtfinále WSM ligy poslaly Vsetín na dovolenou a v minulých dnech slavily návrat do extraligy, si s jednáním konkurenta nebraly servítky.

„Považujeme to za totální frašku a výsměch. Na druhou stranu, když se nad tím zamyslím, Vsetín chce zřejmě získat dotace z úřadu práce za umístění pracovníka. Z tohoto pohledu to možná ještě chápu,“ reagoval člen karlovarského klubu, který si však nepřál být jmenován.

Právě potíže získat pracovní povolení pro cizince ze zemí mimo Evropskou unii donutily před dvěma lety ke stejnému netradičnímu kroku druholigovou fotbalovou Austrii Klagenfurt.

Nabízí se otázka: Šli by do podobného dobrodružství i ve fotbalovém Zlíně?

„Ve fotbalové první lize si to neumím představit. To je profesionální soutěž. Tohle nemá cenu ani víc komentovat, není to naše problematika. Je to věc vsetínského hokeje,“ reagoval sportovní ředitel Fastavu Zdeněk Grygera.

„U nás se to nestalo ani nestane,“ dodal rázně.

„My do toho také nepůjdeme. Volíme spíš klasickou formu shánění hráčů,“ přiklonil se na stranu většiny manažer druholigového Valašského Meziříčí Petr Dvořák.

„Je to ale věc každého klubu. Nepřísluší mi to až tak soudit, ale v minulosti už něco podobného dělali. Asi s tím mají nějakou zkušenost. Může v tom být i trocha nadsázky,“ myslí si Dvořák.

Ani v Ústí nad Labem do dobrodružství s úřady nepůjdou.

„Dana Tobolu znám, za každou větou má úsměv nebo smích,“ zmínil sportovní jednatel prvoligového Ústí nad Labem Vladimír Evan humornou pověst jednatele Vsetína, který je pod inzerátem podepsaný.

„Je to nestandardní způsob hledání posil. Za Ústí můžu říct, že tuhle cestu nevyužijeme. Ale je to určité zpestření do vln hokejového trhu. Jak Dan říká, je to v první řadě jednání s hráči a agentur s kluby. Ale můžu říct, že mě to příjemně pobavilo,“ přiznal Evan, který v počínání Vsetína vidí i marketingový potenciál.

„Rozhodně je to zajímavý PR. Tohle já slyším poprvé, s tím jsem se nesetkal,“ přiznal ústecký manažer.

Zato v Hodoníně svého někdejšího druholigového rivala brání.

„Nevidíme v tom nic špatného. Plně to chápu, udělala bych to taky. Je to prostě pracovní nabídka jako každá jiná. Otázkou je, zda se někdo přihlásí. V současné době je těžké najít kvalitního hráče a dohodnout se s ním na podmínkách. Třeba Břeclav si nedávno podávala inzerát na prodej licence druhé hokejové ligy,“ připomněla předsedkyně SHK Hodonín Jana Gajošová.

Zatímco brankáře zatím nesehnali, jedna posila už je zřejmě na cestě. Útočník Frýdku-Místku Antonín Pechanec včera na svých sociálních sítích zveřejnil fotografii před vsetínským Lapačem.

Martin Hamrlík
Hamrlík: Přemýšlel jsem, jak přežít zápas a dojít na tiskovku

Chytá v KHL. Do Vsetína nechce

Vlastimil KarolaZdroj: DENÍK/reproDo Ruska se sice nedostal, přesto disponuje zkušenostmi z KHL. Splňuje tedy jeden ze základních požadavků inzerátu na úřadu práce, který vyvěsilo vedení prvoligových hokejistů Vsetína při shánění nové brankářské jedničky.

„Bohužel mi ještě chybí druhá část. A to nějaké reprezentační starty. S tím bych měl také něco udělat. Byl bych rád, kdybych to v příští sezoně dohnal,“ směje se s velkou nadsázkou brankář účastníka Krajské hokejové ligy (KHL) z Kroměříže Vlastimil Karola.

„KHL je pro mě velká výzva, nejen kroměřížská,“ dodal pobaveně.

„Kdyby snad Kroměříž napadlo shánět gólmana přes inzerát na úřadu práce, určitě bych se přihlásil,“ vzkázal Karola do kanceláří v Obvodové ulici.

O uvolněnou pozici po zkušeném brankáři Horčičkovi či hradeckém Pavelkovi však nemá Karola zájem.

„Určitě ne. Vsetín je pro mě daleko. Navíc už mám svou práci,“ poznamenal zlínský hokejový odchovanec, který nyní pracuje jako programátor.

„Vsetín byl náš velký rival. Takže za Vsetín jsem ani chytat nikdy nechtěl,“ vzkázal Karola na Lapač.

Přesto stejně jako širokou hokejovou veřejnost i brankáře Hanáků nenechala zpráva klidným.

„Ta zpráva mě docela rozesmála. Měli velmi zajímavé požadavky s ohledem na výšku platu v dnešní době,“ smál se Karola zveřejněné minimální mzdě dvanácti a půl tisíce korun.

Přesto za kopec Syrákov poslal svůj tip na volný flek.

„Napadl mě třeba Roman Čechmánek, který by mohl peníze potřebovat. Splňuje kritéria a navíc s ním ve Vsetíně mají zkušenosti,“ připomněl Karola brankáře, který ve slavné éře vychytal Vsetínu pět ze šesti mistrovských titulů.

Teď však musí ve Vsetíně hledat brankáře dál. (dan)

Kuráž i smysl pro humor projevil fanoušek Vsetína a brankář Petr Juřička, který reagoval na inzerát Vsetína:

Kdyby bylo nejhůř, jsem připraven kdykoliv nastoupit

Měl kuráž a smysl pro humor, když zareagoval na inzerát hokejového Vsetína, který shání gólmana. Navíc e-mail následně i s odpovědí jednatele vsetínského klubu Daniela Toboly zveřejnil na sociální síti.

„Tímto bych chtěl nabídnout své služby. Cítím se na vrcholu sil,“ napsal 33letý Petr Juřička, který čtvrtým rokem chytá Valašskou hokejovou ligu (VHL) za tým Tučňáků.

„Co se týká mých statistik, zde upřímně přiznávám slabinu. Dlouhodobý průměr 5,585 gólu na zápas není zrovna hit, ale svým způsobem oslňuje. Navíc to hodně pokazila první sezona, kdy jsem měl průměr osm,“ pokračoval Juřička, fanoušek Vsetína.

„Proto bych se rád částečně vzdal nabízené mzdy,“ psal Juřička na Facebooku.

Myslel jste e-mail adresovaný vedení vsetínského klubu vážně, nebo spíš jako recesi?

E-mail panu Tobolovi byl psán z hecu jako recese. Myslím, že spoustu amatérských brankářů napadlo to samé a myslím, že jsem nebyl jediný, kdo se tímto způsobem ozval. Jsem ovšem rád, že to vedení vzalo s humorem a zdvořile mi odpověděli.

Máte pro vedení klubu nějaký tip, brankáře, kterého byste si uměl ve Vsetíně představit?

Konkrétní tip na brankáře nemám, ale myslím si, že by měli lovit v českých soutěžích. Loni se mi líbil Luboš Horčička, nedávno jsem však četl, že ten už se na Lapači v dalším ročníku objevovat nebude. Zkusil bych dát šanci ještě Pavlovi Jekelovi, s kterým prý probíhají nějaká jednání. V předchozím klubu měl dobré statistiky a věřím, že to chce jen trochu času, aby se se vsetínským týmem lépe sehrál. A kdyby bylo nejhůř, jsem samozřejmě kdykoliv připraven nastoupit. (úsměv)

Co vůbec říkáte jako fanoušek Vsetína na to, že váš oblíbený klub, hledá posily i touto netradiční cestou?

Cesta je to opravdu netradiční. Na internetu i v různých jiných médiích je to prezentováno jako nějaký hloupý vtip v kontextu s požadavky na brankáře. Mě to taky pobavilo. Na druhou stranu si myslím, že takový inzerát nic nestojí a za pokus to stojí. Spoustě lidí už se to dostalo do povědomí, dokonce prý inzerát už koluje na Slovensku a já doufám, že půjde ještě dál, třeba až do Ruska. (úsměv) Každopádně Vsetínu přeju, ať najdou toho pravého brankáře, který si svými výkony získá skvělé vsetínské fanoušky a pomůže vsetínskému hokeji zpět na vrchol.

Korespondenci s vedením klubu jste zveřejnil. Jaké jste měl ohlasy od kamarádů a přátel?

Příspěvek jsem zveřejnil hlavně teda pro pobavení svých přátel, což se asi podle ohlasů povedlo. Nevím však, kam až daleko to po sociální síti došlo. Snad to každému, kdo e-mail četl, aspoň trochu zlepšilo den. (úsměv) (dan)

POZNÁMKA

Teď ho najdou

Rozdělili národ. „Zpestření, zajímavost,“ pokyvují jedni.

„Ostuda, fraška,“ argumentují druzí.

Ať už zveřejnění inzerátu na brankáře na úřadu práce myslelo vedení Vsetína jakkoliv, na „pracáku“ by nyní s nadsázkou skončil marketingový manažer.

O hokejovém Vsetínu se totiž zase všude mluví a píše. Nikoho inzerát nenechá chladným. I mě pobavil.

Mnozí manažeři sice skřípou zuby. Hledat posily přes úřad práce je z jejich pohledu podřadné a ponižující. Jenže Vsetín vyhrál. Vzbudil pozornost, mluví se o něm.

A gólmana stejně najdou.

Daniel Ostrčilík, Zlínský deník