Z první generace 50. až 70. let jste společně se členy Síně slávy zlínského hokeje vybrali Bohumila Koželu – bývalého obránce, trenéra a funkcionáře. Také následující šestice výrazně pomáhala psát dějiny nejpopulárnějšího sportu ve městě.

„Trochu jsme čekali, že pan Kožela vyhraje. V té druhé generaci netušíme. Mohou vyhrát tři až čtyři lidé z celé šestky a nemůžeme se divit,“ myslí si marketingový manažer PSG Berani Zlín Libor Kožík.

Bohumil Kožela.
Kožela legendou: Potěšilo mě, že mě vybrali fanoušci

Do soutěže Deníku ve spolupráci s klubem o hlavní cenu v podobě permanentky na aktuální sezonu se můžete zapojit i vy prostřednictvím vyplněného kuponu, který bude tento týden během hlasování vycházet ve vašem regionálním Deníku (Zlínský deník, Slovácký deník, Kroměřížský deník, Valašský deník).

Druhou cenou je hraný podepsaný dres týmu z prvního výročního zápasu a o dvě vstupenky na druhý výroční utkání, které se uskuteční 23. listopadu proti pražské Spartě (před kterým se bude slavnostně vyvěšovat první dres).

Vedle vašeho hlasu pro jednu z osobností, jejichž dres s číslem byste vyvěsili pod strop Zimního stadionu Luďka Čajky, si tipněte, kolik diváků navštíví dvě následující domácí utkání extraligových hokejistů PSG Berani Zlín s Litvínovem a Karlovými Vary.

Extraligoví hokejisté Zlína (ve žlutém) ve 12. kole doma hostili Olomouc.
Víkend snů! Po Boleslavi srazili Berani do kolen i Olomouc

Ti co správně tipnou jméno legendy, která bude vyvěšena, a tři nejpřesněji tipující návštěvy, získají výše uvedené ceny. Uzávěrka soutěže je 28. října 2018.

Z minulé soutěže si permanentku na aktuální sezonu odnesl Petr Křůpal z Březolup, šálu získala Šárka Válková ze Zlína a dva lístky na první výroční zápas využil Josef Válek ze Zlína.

„Systém hlasování byl nastavený před sezonou a neměníme jej ani nyní. Legendy vybraly šestice hráčů do generací, ze kterých se vybírá. Výběr nebyl vůbec špatný. Lidé se z první generaci dozvěděli něco o historii, o hráčích, o kterých příliš nevěděli. Teď už tam jsou známější jména, ale jejich příběhy budou stejně zajímavé o tom, jak hráči obětovali svůj život zlínskému hokeji,“ dodal Kožík.

Extraligoví hokejisté Zlína (ve žlutém) ve 12. kole doma hostili Olomouc. Na snímku Jakub Sedláček
Sedláček: Nula je krásná, ale důležitější je výhra

Kdo je nominován?


MIROSLAV MICHALOVSKÝ

Do týmu Gottwaldova nakoukl poprvé v 19 letech, psal se rok 1974 a jako nováček si získal respekt a stabilní pozici v týmu.
Důrazný obránce odehrál v drese s „G“ na hrudi v nejvyšší soutěži 197 zápasů a podařilo se mu nakouknout i do československé reprezentace.

Po skončení kariéry zůstal věrný klubu. Přes provozní, obchodní i marketingové funkce se dostal k pozici generálního manažera, kterou vykonával 4 roky.

LUDĚK PELC

Brilantní technik s precizní nahrávkou odehrál v žlutomodrých barvách 13 sezon, během kterých vstřelil 93 branek a u 168 si připsal asistenci.

Výrazně pomohl gottwaldovskému týmu především v kvalifikacích na konci 70. let, kdy se postoupilo přes Zvolen a Dubnici. Následně se podařilo udržet nejvyšší soutěž v městě obuvi.

Luděk byl také důležitým článkem hry při bronzové sezoně 1984/85.

MILOSLAV SEDLÁK

Vzor celoživotní oddanosti zlínskému hokeji. Do Gottwaldova přišel z Hodonína v sezoně 1973/74 a ve Zlíně odehrál patnáct sezon.
Dlouholetý zlínský kapitán odehrál v nejvyšší soutěži 449 utkání a hájí čtvrtou pozici mezi nejproduktivnějšími beky v žlutomodrém dresu.

Po zlínské kabiny se vrátil v roce 1990 a dodnes se stará o chod kabiny. U „A - týmu“ tedy působí již 45 sezon a byl tak u většiny úspěchů našeho hokeje.

ANTONÍN STAVJAŇA

Zlínský rodák, který se začal v dospělém týmu poprvé objevovat na počátku 80. let, byl vždy považován za velký talent.
To také potvrzoval nejen v žlutomodrém drese, ale i v nabité reprezentaci, kdy si v 80. letech zahrál Canada Cup, Olympijské hry i Mistrovství světa. Má celkem šest medailí z Mistrovství světa vč. dvou zlatých.

V žlutém dresu odehrál 9 sezon a v dalších pěti působil v pozici trenéra nebo sportovního manažera klubu.

ZDENĚK VENERA

Zdeněk Venera poprvé nastoupil v sezoně 1974/75, ale v dospělém „A - týmu“ se začal více prosazovat až na počátku 80. let po návratu z vojny.

V týmu s „G“ na prsou odehrál 12 sezon a stal se oporou zadních řad. Po ukončení kariéry se začal věnovat trénování. V roce 1997 se poprvé postavil na střídačku zlínského A - týmu a působil zde v 359 zápasech.

V sezoně 2003/04 dovedl zlínský klub z pozice generálního manažera k premiérovému titulu mistra ČR.

ROSTISLAV VLACH

Ve své první sezoně se podílel na posledním postupu mezi elitu a hned bylo patrné, že se bude jednat o výjimečného útočníka. V další sezoně vyhrál jako 19letý klubové kanadské bodování.

Tahoun 80. let ve Zlíně (resp. Gottwaldově) získal v žlutomodrém drese celkem 324 bodů, čímž je šestým v historických tabulkách klubu.

Na střídačce strávil dalších 10 sezon a dovedl tým v sezoně 2013/14 k druhému titulu pro Mistra ČR.