„Zatím důvěru cítíme. Věřím, že bude mít vedení trpělivost, byť má své meze,“ ví asistent trenéra a vsetínský patriot Luboš Jenáček.

Kde vidíte hlavní příčiny nebo problémy?
Možná nám paradoxně ublížily první dvě výhry, uspěli jsme po dobrých výkonech a vyválčili pět bodů. Zvláště s Karlovými Vary byl výkon výborný. Je možné, že u některých kluků došlo k uspokojení. Až další zápasy počínaje Kladnem ukázaly, že soutěž je velmi kvalitní. Mužstva jsou si hodně podobná a jde to vidět i na výsledcích. Ani největší favorité nemají nikdy nic jistého. Každý zápas je těžký. Někteří naši hráči se s tím vypořádávají lépe, jiní hůře. Zatím nám to v tomto ohledu skřípe. Málokdy podá kvalitní výkon všech dvacet hráčů. Vždy si někdo vybere slabší moment. Kvůli tomu jsme pár bodů poztráceli.

Je to i o tom, že někteří hráči co zažili loňskou sezonu, si zvykli vyhrávat a dominovat a naráz se v nové roli, kdy tomu tak není, ztrácejí?
To je otázka na hráče. Nemyslím si, že by současné potíže měly být spojované s minulou sezonou. Kdo je aspoň průměrně inteligentní, měl by vědět, že hraje jinou soutěž. K tomuto zjištění stačila příprava a první kola, aby kluci pochopili a poznali, že se prosazuje jinak. Soupeři jsou silnější, rychlejší, takticky vyzrálejší a techničtější. Každá porážka tým dostává dolů, ale kluci zatím nemají důvod být výrazně nervózní a nejistí. Otázka je, kde mají svůj výkonnostní strop. Zda je to jen druhá liga, či někteří dokážou, že na první ligu mají.

Hokejisté Vsetína. Ilustrační foto
Hokejisté Vsetína padli těsně ve Frýdku - Místku, trenérovi se nelíbili sudí

Už jste si s kolegou Dopitou našli příčiny, které stály za ztrátami vedení 2:0 v Prostějově a naposledy ve Frýdku-Místku?
Mrzí nás hlavně zápas v Prostějově. Tam jsme k bodům měli ještě blíž než ve Frýdku-Místku. Průběh utkání byl podobný. Ze začátku jsme byli efektivní a vedli 2:0. A v Prostějově dokonce 3:1. Tam ale zápas tolik nevyšel brankáři (Horčičkovi – pozn. aut.), kde inkasoval lehké góly, které by neměl dostávat. Ve Frýdku Pavelka zachytal velmi dobře. Hokej je o chybách. A my jsme soupeře vrátili do sedla hrubými individuálními chybami. Udělali jsme dost laciné chyby a soupeř se ke gólům dostal na náš vkus až moc jednoduše a hloupě. Vyloženě nás nedrtili ani nepřehrávali. Z vedení 2:0 je rázem vyrovnaný stav a začíná se znovu. Soupeř získá sebevědomí a jistotu a zápas se otočí. A my začínáme opět hrát, až soupeř obrat dokončí. Kdybychom neměli co ztratit, znovu zvýšíme úsilí a začneme soupeře přehrávat, ale většinou nám chybí čas a i štěstí. Při power-play za stavu 3:4 jsme třeba ve Frýdku nastřelili tyč.

Co říkáte na výkony rozhodčích, do kterých se po posledním zápase opřel kriticky kouč Dopita?
Budeme podávat podněty a videa o posuzování zákroků. Aby rozhodčí byli pod tlakem. Aby komise rozhodčích v čele s Vladimírem Šindlerem jim řekla takhle ne, mělo se to posoudit jinak. Aby si toho byli vědomi a snažili se chyby odstraňovat. Jsou to také lidé, ale jejich rozhodnutí jsou někdy hodně zvláštní a někdy až na hlavu postavená. Navíc už zápasy pískají dva hlavní sudí, což dřív byl ve druhé lize svátek. Tady je to luxus v každém zápase. Některé zákroky jako hokejku v obličeji by neměli přehlížet. Závažné zákroky vůbec nevidí.

Házenkáři ROBE Zubří, 2017. Ilustrační foto.
Zubří dnes netradičně a v televizi

Už jste zmínil situaci brankářů. Už víte, jak budete řešit přetlak v brankovišti, kdy máte k dispozici kromě Pavelky a Horčičky i Šurého a případně Bechného?
Jarda Pavelka je domluvený jen na měsíc. Bude hodně záležet, jak dopadne situace s Kubou Sedláčkem. Zda bude pokračovat v Hradci Králové, nebo odejde do zahraničí. Pokud by odešel, Jarda se bude vracet. Odjel nám na Ligu mistrů a připojí se k nám opět ve čtvrtek. Během měsíce se odehraje ještě hodně zápasů. Nemáme nijak nalajnované, kdo bude chytat. Jarda odchytal dva zápasy a oba velmi dobře a zatím není důvod, aby šel z brány.

Přijdou další změny v kádru, nebo chcete tým stabilizovat?
Dívali jsme se, že jsme poslali do hry už třicet hráčů, což je na jedenáct odehraných zápasů vysoké číslo. Částečně na tom má vinu i marodka a museli jsme na ni reagovat. Ať už Radim Kucharczyk, Kuba Teper i Martin Janáček a posléze i Ondra Holomek by se však postupně měli vracet do sestavy. Až se uzdraví, zase by měl být mančaft silnější. Zase vznikne přetlak, někdo bude muset odejít na hostování nebo na střídavé starty. Pokud by měl někdo přijít, v této situaci už by to musel být rozdílový hráč, aby nám výrazně prospěl. Pokud se na trhu objeví nějaká bomba, někdo, kdo by byl užitečný, nebránili bychom se mu. Jedná se o jednoho, maximálně o dva hráče a momentálně se nic takového neřeší.

Ilustrační foto.
Volby 2017: Víte komu dáte svůj hlas?

Cítíte důvěru vedení klubu?
Zatím ano. V pondělí jsem četl rozhovor s fotbalovým trenérem Pivarníkem, který popisoval svůj vyhazov z Plzně. Žádné indicie neměl, přišel na trénink a bylo mu bez emocí oznámeno, že skončil. Nikdo mu nic nevysvětloval a z minuty na minutu nebyl trenérem Plzně.

K trenérské práci tohle patří. Věřím, že vedení bude mít trpělivost. Jak s námi, tak i s mančaftem a některé věci bere v potaz. Jako určitou nováčkovskou daň a fakt, že se v soutěži musíme obouchat. Samozřejmě má ale vše určité meze a i trpělivost má své hranice. My se musíme mužstvo snažit vyladit tak, aby začalo sbírat body a v tabulce se posunulo nahoru a zmenšovala se tam díra k osmému místu, která narostla na šest bodů. Máme před sebou dva strašně důležité domácí zápasy s Třebíčí a Ústím nad Labem. Bezpodmínečně je musíme zvládnout pokud možno za šest bodů. Tím bychom se dostali zase blízko k osmému místu, které je naším cílem. Play-off chceme hrát a budeme se o něj rvát do posledního zápasu.

Policisté uzavřeli neprodyšně v úterý v 9 hodin ráno prostranství u stadionu na Ohradě. Všechny složky Integrovaného záchranného systému se tu sjely, aby nacvičily záchyt pacienta s vysoce nakažlivou nemocí.
VIDEO: Složky IZS zasahovaly u výskytu vysoce nakažlivé nemoci

Naši situaci řešíme s Danem Tobolou (jednatel) a Radimem Tesaříkem (sport. manažer) několikrát denně a hledáme cestu, jak z toho ven. Nechceme však sami sebe nebo i kluky dostávat pod enormní tlak. Ve finále, když je celá situace vyhrocená, nikdy není ku prospěchu věci. Snažíme se mít nadhled, i když emoce s námi pracují a po zápasech to prožíváme. Snažíme se situaci zvládnout.

Tobola: Zájem fanoušků je zrcadlo naší práce

Vsetín – Stabilizace současného kádru a výsledkové zlepšení. To jsou zásadní cíle vedení hokejového klubu HK Robe Vsetín po úvodní čtvrtině WSM ligy, která pro prvoligového nováčka skončí v sobotu zápasem proti Třebíči. Valaši jsou zatím předposlední s šestibodovou ztrátou na osmé místo zaručující účast v play-off.

„Herně to není až tak špatné, ale výsledkově nám šest až osm bodů chybí ke spokojenosti. Je tady spousta kluků, kteří soutěž hrají poprvé. Někdo se s tím pasuje lépe, jiný hůře,“ všímá si člen vedení valašského klubu jednatel Daniel Tobola.

Nejen hráči, ale vůbec celý klub si nyní zvykají na jiné postavení a roli v soutěži. Zatímco loni ve druhé lize Vsetín dominoval a každé klopýtnutí bylo překvapení, nyní Valaši mají mnohem skromnější roli. „Je to pro nás pro všechny změna. Vloni jsme si zvykli, že z deseti zápasů jsme devět a půl vyhráli. I tlak je jiný, ale nejpodstatnější je rozdíl ve hře soupeřů. Už to není Poruba ani Šumperk. Kvalita soutěže je někde jinde. Blíží se už spíše extralize než druhé lize,“ vypozoroval šéf klubu.

Od začátku sezony se na ledě protočila už třicítka hráčů. Naposledy přišel brankář Pavelka, předtím klub reagoval na zranění příchody beků Šenkeříka a Krenželoka, místo v kabině nedávno získal i Jonák či Toman. „Rádi bychom kádr stabilizovali. Nechceme, aby klub byl pro hráče průchoďák. Není to dlouhodobě naším stylem práce. Ale jsme na začátku. Chtěli jsme dát některým šanci, tým jsme stavěli. Jak je to v každém odvětví sportu a na jakékoliv úrovni, časy se mění a nic není definitivní. Vstupují do toho zranění ale i výkonnost. Čtvrtinu vyhodnotíme i z tohoto pohledu. Jak se kdo se soutěží sžil, nebo je pro někoho moc náročná,“ naznačil Tobola, že jej čeká selekce v kádru.

Zatímco hráči nemají nic jistého, trenérská dvojice Dopita – Jenáček má důvěru vedení klubu. Prozatím. „Pracujeme tady koncepčně, rozhodně v této otázce nepanikaříme,“ tvrdí Tobola.

Faktem je, že ve Vsetíně mohou zachovat klid a nadhled i kvůli tomu, že ze soutěže se nesestupuje. Jenže takový pohled Tobola razantně odmítá. „Takhle to vůbec nemáme postavené. Sami sobě jsme si zrcadlem. Máme nějakou ambici a nejpodstatnější pro nás je skvělý vsetínský fanoušek, který tady chodí a chceme, aby dál chodil. Lidé jsou zrcadlem naší práce. Chceme je bavit, v tuto chvíli víme, že k tomu musíme přidat i výsledky, aby fanoušky bavilo tady chodit,“ vysvětluje.

A fanoušci si zatím cestu na Lapač najdou. Ve Vsetíně mají po Českých Budějovicích (5837) druhou nejvyšší návštěvnost v soutěži (3117). „Je potřeba si i uvědomit, kolik má Vsetín obyvatel. Vždyť České Budějovice jsou několikrát větším městem a s jinými ambicemi. Proto jsme spokojení. Fungujeme šestou sezonu a chodí na nás v průměru tři tisíce lidí. Začínali jsme na průměru sedm set lidí. Jsme někde jinde. Je to skvělé číslo, proto se musíme výsledkově zlepšit, aby v tomto počtu, ne-li větším, chodili celou sezonu,“ věří Tobola.