U některých fanoušků Valachů je však stále v nemilosti.

„Fanoušky snáším v pohodě. Kdo chce, ať mi nadává, a kdo ne, tak ať fandí. To gesto mě nemrzí. Bylo ukázáno na jednu osobu, která mě trefila pet láhví, ne na fanoušky Vsetína,“ vysvětluje své počínání s odstupem času Luka.

„Štval nás i způsob jeho hry. Takový Balaštík,“ přirovnal Luku fanoušek Vsetína Michal k někdejšímu kanonýrovi Zlína.

„Ale hokejista je to famózní,“ dodal.

Luka prý s žádným z těch dotčených příznivců však o svém gestu nemluvil.

Čtěte také: Hokejoví Bobři ztratili vyhraný zápas. Sezona pro ně skončila

„Kdo si chtěl se mnou promluvit, tak jsem mu to vysvětlil. Kdo nechtěl nebo ani nechce, tak s tím nic nenadělám,“ tuší Luka, jenž do Vsetína přišel během letošní sezony, kterou zahájil v týmu prvoligového nováčka ve Frýdku-Místku.

Poté zamířil do Nového Jičína. A v polovině prosince už naskočil v dresu druholigového suveréna v Opavě.

„Nikdy jsem proti nim nic neměl. Některé věci člověk udělá v euforii a v zápalu boje. Jsem normální kluk a jestli mě někdo bere za nějaké gesto špatně, tak to mě mrzí. Ale vím, proč a komu jsem to ukázal,“ vzkázal jasně Luka, který stihl v základní části v 16 zápasech nastřílet 16 gólů a přidal dalších 15 asistencí.

První překážku v podobě Kopřivnice Luka a spol. odstranili z cesty. Sérií profrčeli jako by nic. Výhry 10:4, 8:2 a 8:3 hovoří za všechno.

„Dá se říct, že to byla docela lehká série. Kopřivnice s námi nestíhala fyzicky a my jsme k tomu hlavně přistoupili jako tým a naplno,“ vrátil se Luka ke čtvrtfinále.

A už v neděli vypukne semifinálová řež na tři vítězné zápasy proti Hodonínu na Lapači.

„Důležité je, že začínáme doma.“

Čtěte také: Vsetín postoupil do semifinále rychlostí světla, Meziříčí připravilo o únik prodloužení

A Luka ve své současné formě navzdory nadávkám fanoušků patří k tahounům.

„Musíme hrát jako tým a plnit pokyny a věřím, že to nemá kam uhnout,“ usmál se Luka, který jinak působil jako sympaťák.

Po případném postupu ovšem do baráže o I. ligu nemůže zasáhnout. Hostování v Novém Jičíně mu totiž skončilo 16. prosince, o den dřív byla uzávěrka termínu soupisek pro kvalifikaci.

„Proto do play-off dávám všechno,“ pousmál se šibalsky.

„S příchodem do Vsetína mě lákala motivace pomoct dotáhnout klub tam, kam patří. Ale taky v tom hrál roli Jirka Dopita a hlavně fanoušci,“ vzkázal Luka, který v dorostu Havířova proháněl někdejšího mladíka v dresu Vsetína Jiřího Hudlera.

Psala se sezona 1998/1999 a Luka skončil v kanadském bodování extraligy dorostu druhý. Za vsetínským talentem, který později vystřelil až do NHL.

Lukovi nestačilo ani 54 gólů a 22 asistencí k ovládnutí produktivity. Vládl totiž drobný šikula z Valašska, jenž nasbíral neskutečných 112 kanadských bodů za 57 gólů a stejný počet přihrávek.

„V té době jsem byl ještě mladý zobák. Nebral jsem to prestižně, ale pamatuju si to. Blíž jsme se nepoznali, ale známe se a doufám, že se potkáme někdy na Vsetíně,“ vzkázal Luka, bývalý útočník Havířova, Komety Brno, Prostějova a Opavy.

V juniorce Třince si zase zahrál proti Radimu Kucharczykovi, současném parťákovi, který tehdy také válel na Lapači.

„Jeho si právě moc nepamatuji. Ale vzpomínám si, jak jsme proti sobě hráli hokejbal,“ vybavil si Luka, který navzdory obrovskému talentu v extralize nastoupil až vloni. V dresu Třince naskočil do tří zápasů.

„Asi už jsem nedoufal, ale naskytla se šance a já si ji užíval, dokud to šlo. Nevím, proč mi to tenkrát v přechodu z juniorky nevyšlo. Asi mojí hloupostí. Ale už je to dávno a nemá cenu se k tomu vracet,“ nechtěl Luka zacházet k podrobnostem.

Jediný extraligový gól dal 11. prosince 2016 v zápase proti Chomutovu (4:3 sn). Jeho chvíle přišly až v penaltovém rozstřelu, kdy dvěma trefami překonal brankáře Kopřivu. A jedna z nich byla vítězná.

„Byl to asi nejsilnější okamžik v kariéře. Bylo tam spoustu mých známých a kamarádů, byl jsem za to moc rád. Puk mám schovaný,“ usmíval se Luka, který si vyzkoušel i zahraniční angažmá v polském Zaglebie Sosnowiec, kde odehrál 123 zápasů (79+49).

Odpustí mu fanoušci?

Související: FOTO, VIDEO: Do Síně slávy vstoupil Miloš Drobník