V hlavní sezoně! „Již po oznámení zákazu sportu všech pod svazem neregistrovaných soutěží nám vznikl velký ekonomický problém. Právě amatérské soutěže hobby nadšenců totiž významně plní naše kasy,“ shodli se zástupci všech klubů.

Definitivní ránu do zad dostaly všechny hokejové kluby na přelomu týdne, kdy vláda ČR z epidemiologických důvodů zakázala sportování v uzavřených sportovištích, tedy i na zimních stadionech.

Sledge hokejisté Zlína ve 3. kole České para hokejové ligy na domácím ledě zničili pardubické Mustangy, když vyhráli poměrem 8:3
Demolice značka Hábl. Zlín před covid pauzou zničil Pardubice

„Nyní jen chladíme a držíme led v provizorním režimu, minimalizujeme náklady,“ hlásí zástupci ze Vsetína, Valašského Meziříčí, Kroměříže a Uherského Brodu.

Ve Zlíně hlavní plochu drží

Ve Zlíně, kde mají k dispozici dvě ledové plochy, v neděli rozpustili tu tréninkovou na PSG aréně. Hlavní stánek ZS Luďka Čajky je připraven okamžitě obnovit provoz.

„Vedlejší tréninkovou plochu se vlastníci rozhodli uzavřít minimálně do konce kalendářního roku. Kdy přesně zde opět uděláme led, se rozhodneme dle situace,“ upřesnil marketingový manažer PSG Zlín Libor Kožík.

„Také v hlavní hale jsme uvažovali o rozpuštění ledu. Zatím jsme ale optimisty a držíme chod v úsporném režimu, kdy minimalizujeme náklady. Chceme být připraveni na opětovný tréninkový proces, do dvou dnů dokážeme dostat vše opět do normálu,“ upřesnil Kožík.

Rozladěný Brumov

Nejvíce rozladění současnou situací jsou v Brumově. Zdejší zimní stadion patří totiž mezi desítku podobných zařízení v tuzemsku, kde je majitelem samotný klub.

„A proto a o to více se musíme chovat čistě ekonomicky a pragmaticky. Musíme si prodejem ledu vydělat na provoz, nemáme tak výhodný dotační program, jako stadiony v majetku města,“ zdůraznil předseda brumovského hokeje Jaroslav Vaněk.

Současné období valašský klub využil efektivně.

„Opravujeme a rekonstruujeme strojovnu a osvětlení. Měli jsme to v příštích měsících v plánu, nyní se snažíme u subdodavatelských firem vše uspíšit. Do měsíce bychom vše mohli stihnout,“ je optimistou Vaněk, který je současně připraven vymoci od vlády ČR maximální kompenzace.

„Naposledy nám Národní sportovní agentura uznala jen padesát procent skutečných nákladů, čímž jsme na jaře tratili nějakých tři sta tisíc,“ spočítal předseda.

„Chystáme se nyní napsat panu Hniličkovi, že kluby nám podobné, které zcela vlastní energeticky velmi náročné objekty pro sport a nemají podporu od měst a krajů na provoz, nemohou být v dotačních titulech hozeni do stejného pytle,“ zdůraznil Vaněk, který také netuší, kdy brumovský klub oslaví 35. výročí založení.

Dalibor Řezníček.
Mety 500 zápasů bych si moc vážil, říká vyléčený bek Řezníček

„Už na konci března nám to překazil covid, stejně jako listopadový druhý termín. Snad se dočkáme na jaře,“ posteskl si Vaněk.

V Kroměříži jakékoliv debaty o rozmrazení ledu odložila nutnost držet stávající stav minimálně sedm měsíců.

„Jsme po rekonstrukci strojovny a betonové plochy pro led, která potřebuje pro dozrátí právě uvedenou delší dobu. Navíc po rekonstrukci a dobrém zaizolování by již nebylo tak výhodné na pár týdnů rozmrazovat led,“ potvrdil předseda kroměřížského hokeje Zdeněk Bečka.

A právě rozdílné náklady na provoz a výhodnost krátkodobého rozpuštění ledu zbylé kluby drží v nejistotě.

„Nechali jsme si udělat výpočet nákladovou metodou. Hotový by mohl být v pátek či pondělí. Podle toho učiníme další kroky,“ konstatoval předseda Bobrů Valašské Meziříčí Tomáš Vašica.

Ztráty půl milionu měsíčně

„Ztráty v tomto období jsou okolo půl milionu korun za měsíc. Pokud budeme chtít opět ledovou plochu připravit, v létě to trvá okolo šesti dnů, nyní v chladnějším počasí to budou asi čtyři, přičemž se zvýšenými náklady nejen na elektřinu, ale i na vodu. Té je potřeba dvojnásobek,“ potvrdil správce stadionu v Uherském Hradišti Miroslav Stavjaňa.

Mládežníci dál trénují, individuálně

I přes nelehkou dobu všechny kluby dál pracují se svými mládežnickými týmy.

„Na led sice nesmíme, ale stejně jako na jaře mají kluci individuální plány a jak situace a počasí dovolí, budeme trénovat i venku. Zatím držíme i trenéry v zápřahu. Snad se do Vánoc ještě na ledě sklouzneme,“ dodal za všechny kroměřížský Bečka.

Jiří Suhrada
Kouzlo slavných otců. Všichni jsme chtěli být jako oni, usmívá se Suhrada