„Jsem malého vzrůstu, proto jsem vyhledával jiné vzory," přiznal 26letý Šurý, rodák z místní části Uherského Hradiště Mařatic, který se právě proti vsetínské legendě na střídačce Valašského Meziříčí bude chtít vytáhnout.

Proti Valašskému Meziříčí jste letos odchytal tři ze čtyř zápasů, všechny jste vyhráli při skóre 19:3. Berete dnes proto roli jasného favorita?

Papírově a podle tabulky budeme potvrzovat roli favorita proti každému soupeři. Derby jsou však vyhrocená a to potvrzuje i fakt, že nám Valašské Meziříčí na delší dobu vyřadilo dva hráče. Spousta hráčů, co nyní hrají ve Valmezu, působilo i na Vsetíně. Proto se na tento zápas nachystají ještě o kousek víc než na kterýkoliv jiný zápas. Zápas proti nim bude velmi těžký tak jako ty předchozí. Věřím, že jsme na to dobře připraveni.

Soupeř navíc na Lapači nevyhrál pět let, letos jste s nimi neztratili ani bod. Nehrozí nějaké podcenění?

Nemáme na to prostor. Trenéři po nás chtějí 100% nasazení a přístup za každých okolností. V podstatě jsme už v režimu play-off, kde podcenění nemá místo.

Je derby pro vás pikantní i v tom, že se na střídačce soupeře postaví brankářská legenda Roman Čechmánek? Byl to váš vzor?

Samozřejmě. Roman Čechmánek je ikona jak vsetínského, tak i českého hokeje. Je to pocta hrát proti němu zápas, a to i když bude jen na střídačce. Jelikož jsem spíš menšího vzrůstu, vyhledával jsem v mládí jiné vzory.

Jak se vám líbí dresy s motivem Ivana Hlinky?

Na vzhledu v tomto případě asi moc nezáleží. Jsem poctěn, že si takový dres můžu obléknout a připomenout si pana Hlinku. Taky jsem rád, že dresy poslouží pro dobrou věc. Pan Ivan Hlinka byl velký hráč, ale co si můžu pamatovat, byl jeden z nejlepších trenérů s citem pro tuto hru.

Už jste měl trenéra Jiřího Dopitu možnost poznat. Jaký na vás udělal dojem?

Má v týmu velkou autoritu. Každý si pamatujeme, jaký byl hráč. Jako trenér má však už taky velký úspěch s Olomoucí, kterou dotáhl jako majitel a trenér do extraligy. Je jasné, že ví, co dělá. Jak jsem zmiňoval, chce od každého sto procentní přístup a ví, jak to z nás dostat. Dokáže přitvrdit i poradit. Občas je to neúprosné, ale pracuje s týmem, nad nikým neláme hůl.

Jste v tabulce suverénně první. Je těžší hledat motivaci do zápasů do konce základní části?

Všichni tvrdě pracujeme a užíváme si, co jsme dokázali. To však není směrodatné. Náš cíl je postoupit do první ligy, takže motivace je víc než dost. Postupem času to bude ještě gradovat. Trenéři už nám dávají do hlavy play-off od začátku ledna, abychom byli výborně připraveni. (úsměv) Rozhodně přijde i tlak. Máme však velmi dobře poskládané mužstvo na to, abychom to zvládli.

Brankářskou dvojici tvoříte s Petrem Hromadou. Jste kamarádi, konkurenti, nebo jaký máte mezi sebou vztah?

Jsme především na jedné lodi. Podporujeme tým zezadu a myslím, že se nám to daří.

Ve druhé lize máte výborné gólmanská čísla. V průměru branky na zápas (2,04) jste první, v počtu vítězství (16) druhý. Cítíte životní formu, co to pro vás znamená a které statistiky si víc ceníte?

Já na čísla moc nejsem, ano něco to ukazuje. Moje práce je hlavně o tom dát týmu šanci na vítězství. Pokud dostanu šanci, chci vyhrát a to se mi v letošní sezoně podařilo na sto procent.