Hrachová kaše pro celiatiky:

Zdroj: Youtube

Superpotravina pro všechny generace

Hrách byla jedna z plodin, na kterou spoléhali naši předkové. Žlutý hrách, z něhož se hrachová kaše vaří nejčastěji, je dnes druhou nejčastěji pěstovanou luštěninou na světě. Vedle toho, že je zdravý, spotřebuje při pěstování méně vody než ostatní rostliny.

„Z hlediska zemědělství má další výhodu v tom, že přivádí zpět do půdy dusík. Je tedy užitečný při střídání plodin, protože dusík je pro půdu dobrý,“ vysvětluje portál Natural Health  zaměřený na zdravý životní styl seniorů.

Studie ukazují, že pravidelná konzumace čočky snižuje riziko chronických onemocnění, jako je cukrovka, obezita, rakovina a srdeční choroby
Někdo se ji bojí jíst. Přitom podpoří zdraví i hubnutí a dokonce posílí psychiku

Odborníci řadí hrách mezi takzvané superpotraviny, které jsou vhodné pro výživu všech generací. Žlutý hrách má světle žlutou barvu, jemnou lehce nasládlou chuť a měkkou zrnitou strukturu. Obaluje jej pevná slupka. Pokud si však koupíte hrách půlený, bude už bez slupky.

Díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin a nízkému počtu kalorií je hrách skvělý také do dietního jídelníčku. Nejstravitelnější je právě ve formě kaše.

„Žlutý hrách je bohatým zdrojem vitaminů A, B, C a také vlákniny, bílkovin a draslíku,“ uvádí web Natural Health.

Velkým benefitem hrachu je unikátní kombinace hořčíku a nukleových kyselin. Nukleové kyseliny jsou látky, které podporují zdravé dělení a růst buněk, takže pomáhají regenerovat a omlazovat náš organismus. Proto je hrách mimořádně vhodnou potravinou pro děti, dospívající mládež a starší osoby.

Podle různých studií konzumace luštěnin snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Předchází se tak kardiovaskulárním chorobám.

Pět klíčových přínosů žlutého hrachu

  • Vysoký obsah bílkovin. Žlutý hrách obsahuje kvalitní bílkoviny - ve 100 gramech hrachu je 20 gramů bílkovin. Je také zdrojem železa. Může pomoci růstu svalů, hubnutí a zdraví srdce. Hrachový protein také obsahuje esenciální aminokyseliny, které si vaše tělo neumí vytvořit a musí je získat z potravy.
  • Zdroj rozpustné vlákniny. "Rozpustná vláknina je skvělá, protože vtahuje vodu přímo do střev, což podporuje zdravé a pravidelné vyprazdňování," upozorňuje Natur Health. Kromě toho, že rozpustná vláknina snižuje zácpu a pomáhá vám cítit se plnější, může také snížit hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Nahrává se anketa ...
  • Nutričně bohatý s vitamíny B a minerály. Kromě vitamínů A, B a C dodává žlutý hrách vašemu tělu také hořčík, vápník a zinek a draslík.
  • Dobrý zdroj sacharidů. Sacharidy, které žlutý hrách obsahuje, mají nízký glykemický index, což znamená, že hrách skvěle udržuje stabilní hladinu cukru v krvi a zároveň podporuje sytost.
  • Silný antioxidant. Žlutý hrách také poskytuje ochranu před volnými radikály v těle a pomáhá tak v boji proti stárnutí.

Hrách se dá uvařit tak, aby nenadýmal

Žlutý půlený hrách se vaří vcelku rychle – bývá měkký už po půl hodině, takže by se nemusel předem namáčet.

V zimě přijde k chuti i vydatná hrachová polévka.V zimě přijde k chuti i vydatná hrachová polévka.Zdroj: Shutterstock

Přesto není od věci jej před vařením tomuto procesu podrobit. Je to jeden z kroků, jak hrách zbavit nadýmavých účinků. Obsahujte totiž látky, které v tlustém střevu začnou kvasit a tvořit nežádoucí plyny.

„Nepříjemnou látkou luštěnin jsou oligosacharidy, jsou to některé druhy složitých cukrů, které neumíme úplně strávit, protože nám v trávicím traktu chybí enzym pro jejich rozložení. Naštěstí jsou tyto látky rozpustné vodě, proto jejich obsah v luštěninách výrazně snížíme několikahodinovým máčením ve vodě,“ píše web Rehabilitace.

Snídani obohatí a mozek posílí například celozrnný toust s avokádovou pomazánkou a vejci
Jste unavení a máte špatnou náladu? Sestavte si snídani, která posílí váš mozek

Vodu, v níž jsme hrách namáčeli, je potřeba před vařením vylít a použít novou. Pokud už nemáme čas na namáčení, hrách několikrát důkladně propláchneme.

Pro snížení hrozby nadýmání odebírejte na začátku vaření bílou pěnu, která se tvoří na hladině. Díky tomu bude hrách navíc chutnější. Během vaření je také možné vyměnit vodu za čerstvou.

Pokud budete jíst luštěniny častěji, vaše tělo si na jejich trávení zvykne a problémů ubude.

Existuje i další metoda, jak eliminovat nadýmání. Přidejte při vaření do hrnce s hrachem například bazalku a saturejku. „Pokud vaříte luštěniny s bylinkami, problémy se sníží nebo zmizí,“ píše iReceptář.

Příznivé účinky mají také kmín, merlík, fenykl, zázvor, majoránka, ale i indické koření asafetida, které je přímo určené pro vaření luštěnin.

Hrachová kaše a párek? Raději ne

V českých a moravských zemích si neumíme hrachovou kaši představit bez klobásy, párku či vejce. Podle odborníků jsou však tyto kombinace zcela nevhodné, protože zatěžují trávení, ledviny i klouby.

Michala Bučka baví nejvíce vařit českou kuchyni. Kvalitně, precizně, nepřeplácaně.
Kuchař ze Zlína vařil pro prezidenta USA. Zazářil i v pořadu MasterChef

„Luštěniny jsou totiž zdrojem bílkovin a platí zásada nekombinovat bílkovinu s další bílkovinou,“ vysvětluje web Rehabilitace. Vhodnější je doplnit hrachovou kaši zeleninou, obilovinami, citronovou šťávou nebo bylinkami.

Bezprostředně po hrachové kaši byste neměli jíst ani sladké dezerty nebo čerstvé ovoce.

Hrachová kaše s kořenovou zeleninou

Hrachová kaše ochucená citronovou šťávou a doplněná restovanou nebo pečenou kořenovou zeleninou je tak dobrá, že si na párek nebo uzené maso ani nevzpomenete.Luštěniny jsou levné a výživné. Navíc naše tělo dobře zasytí. A v kombinaci se zeleninou mohou být opravdu velmi chutné.

Co budete potřebovat:

  • hrách (žlutý půlený) 300 g
  • cibule 1 ks
  • celer 1/4 bulvy
  • petržel (velká) 1 ks
  • mrkev 2–3 ks
  • olivový olej 4 lžíce
  • česnek 3 stroužky
  • sušený rozmarýn (nebo tymián) 1 lžička
  • sůl
  • pepř (čerstvě namletý)
  • citron (chemicky neošetřený) 1 ks
  • vejce (k podávání) 4 ks

Postup:

Hrách přeberte, pořádně propláchněte a den předem zalijte dvojnásobným množstvím vody. Můžete ho ale nechat nabobtnat i jen po dobu, než očistíte a nakrájíte zeleninu.

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Celer, petržel a mrkev očistěte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a jakmile zesklovatí, přidejte kořenovou zeleninu. Za občasného míchání opékejte 10 minut dozlatova. Osolte. Část zeleniny můžete odložit na ozdobu.

U některých potravin zvažte, zda jim ohřev v mikrovlnné troubě prospěje.
Co nepatří do mikrovlnky? Lidé často nemají ponětí, z kterého jídla udělají jed

Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Spolu s bylinkami ho přidejte do hrnce, restujte 1 minutu a přidejte slitý hrách. Dolejte stejné množství vody, jako je objem hrachu. Přiklopte a za občasného promíchání vařte 20–30 minut doměkka.

Uvařený hrách rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a dochuťte nastrouhanou citronovou kůrou, citronovou šťávou, solí a pepřem.

Hrachovou kaši podávejte ozdobenou opečenou zeleninou. (Zdroj receptu: Vaříme beze zbytku, Kateřina Bičíková)