KRAJSKÝ PŘEBOR

KATEŘINICE – 1. VALAŠSKÝ FC 2:0 (0:0)

Na první poločas se nedalo dívat, oba týmy připomínaly spíše zápas odborářské úderky na Máchově jezeře. Bez pohybu, bez nasazení, bez elánu – fotbal plakal.

Domácí tým hrozil především ze standardních situací a již v 1. minutě poslal Novosad trestný kop ze 20 metrů těsně vedle. Potom přišla domácí rohová série – Ondra hlavičkoval nad, Peredarjuk lízl hlavičku vedle a M. Olšák dal vyniknout brankáři Majerovi. Hosté vycházeli z kvalitní defenzívy a udeřili ve 21. minutě. Šimek připravil tutovku pro Drápalu, který ale z deseti metrů trefil břevno. Hned z protiútoku mohl otevřít skóre Peredarjuk, ale v dobré šanci mířil vedle. Po půlhodině hosté nečekaně poslali do jasné šance Kuzníka. Balejík nekompromisním odkopem trefil hlavu spoluhráče Bortla a Kuzník šel sám na branku. Majer skvěle vyrazil nohou.

Druhý poločas začali hosté aktivně a M. Maléř se ocitl sám před Zimkem. Zkušený gólman si počkal a míč lapil. Po hodině hry po faulu na M. Maléře kopali hosté trestný kop ze 20 metrů, Drápala trefil zeď. Hned z protiútoku připravil Sacher lahůdkový centr pro Ondru – rybička – přímo do brankáře. V 69. minutě se v Kateřinicích zastavil čas. Fotbalová paráda volá pro gól měsíce. Jiří Kuzník (na snímku v ořezu) si na polovině hřiště všiml na penaltě stojícího brankáře Majera a levačkou poslal míč přesně. Majer mazal zpět, spěchal, spěchal – bohužel. Neměl šanci – 1:0. Hned po rozehrávce si hrdina zápasu Kuzník vyrazil na brejk – trefil Majerovi do nohou. O další minutu pálil Kuzník v jasné šanci – Majer skvělým zákrokem vyrazil na roh. Konečně se na ten fotbal dalo dívat. Hosté nezůstali pozadu. Jakub Maléř a Drápala pořádně protáhli Zimka. Razítko na tři body přišlo v 81. minutě. Novosad posadil přesný centr z trestného kopu na hlavu Ondry – Majer byl bezmocný – 2:0. Zápas mohl zdramatizovat Drápala, ale po nádherném pasu Stavinohy trefil jen tyč Zimkovy svatyně.

PETR MALÉŘ – TRENÉR VFC: „Škoda toho nešťastného gólu. Věřil jsem, že nám nějaký brejk vyjde. Na šance to bylo vyrovnané, my jsme trefovali tyče a břevna. Domácí měli sice mírnou převahu, ale bod jsme tady uhrát mohli."

MILAN ZBRANEK – TRENÉR KATEŘINIC: „Konečně jsme se střelecky probudili. Kromě dvou branek jsme měli ještě řadu šancí. Jsem rád za tři body a konečně nyní můžeme hrát klidněji."

BRANKY: 69. J. Kuzník, 81. Ondra.

KATEŘINICE: Zimek – M. Olšák, Kamas, Kotrla, Ondra – Cahlík, Novosad (88. Žamboch), Kašpar, Sacher (86. K. Olšák)– Peredarjuk, J. Kuzník.

1. VFC: Majer – Fiurášek, Balejík, Bortl, Žitník – Šimek, Stavinoha, J. Maléř, Drda (76. Talpa) – M. Maléř, Drápala.

VIGANTICE – HOLEŠOV 0:1 (0:0)

Chytří Hanáci zase vyzráli na neproduktivní Valachy. V prvním poločase domácí tým byl jasnou jedničkou na hřišti a bylo jen otázkou času, kdy se podaří vstřelit branku. Již v 10. minutě namazal do jasné šance Kučera Mydlovi – brankář Krejčí se vyznamenal. A rozhodně se v první půli nenudil. Postupně zlikvidoval dvě šance Mičkalovi a jednu Štreitovi. Domácí hráli dobře, ale Hanáci postavili hradbu. Dvakrát se vyznamenal i gólman Slovák, když vytáhl dělovky Očadlíka a Münstera.

Do druhé půle ale nastoupila Modrá hvězda v nedbalkách. A vrásky na čele jim přidělala 56. minuta. Pumprla potáhl po křídle, jeho dělovku vyrazil Slovák na penaltu a pohotový Očadlík trefil síť – 0:1. Domácí tým se ze šoku neprobral. Ani trojnásobné střídání nenabídlo vyrovnání. V 76. minutě Mičkal nedosáhl na centr Štreita a poslední možnost pokazil Mičkal. Po vyšachování holešovské obrany mohl zakončit, zbytečnou přihrávkou pod sebe nenašel spoluhráče.

BRANKA: 56. Očadlík.

VIGANTICE: Slovák – Kožušník (65. Vičan), Frydrych, Kučera, Ondřej – Náměstek (78. Mohyla), Bolcek, Štreit, Mydlo – Mičkal, Křiva (60. Zetocha).

VKK – UHERSKÝ BROD 2:0 (2:0)

Ambiciózní tým z Brodu porážku neunesl. Již v 10. minutě vykázal asistent sudího Žniva jejich trenéra za plot a hosté od této chvíle hráli jako smyslů zbavení. Ostrými zákroky likvidovali domácí borce a během druhé půle viděli sedm žlutých karet a mohli být rádi, že někteří borci neviděli karty červené. Již v 1. minutě zahrozil domácí Škrobák. Potom zápas skončil pro Melichaříka, který dohrál po ostrém zákroku hostujícího hráče. Domácí trestali záhy. V 8. minutě si Štuler naskočil na centrovaný míč a hlavou poslal svůj tým do vedení. O deset minut později to mohlo být 2:0, ale Škrobák se ještě teď stydí, co zahodil. V 18. minutě úřadoval opět Štuler. Po rohovém kopu mířil hlavou přesně – 2:0. Po půlhodině přišla fotbalová paráda Škrobáka. Naběhl si na centr Haničáka a jeho volej orazítkoval šibenici. Ve 33. minutě centrovaný míč Štulera málem skončil v hostující brance, zkušený gólman Ondrůšek jej vytáhl zpod břevna. Hosté toho fotbalového moc nepředvedli. Jejich jedinou aktivitou byl rohový kop, který vyboxoval Sváček. Hra Brodu končila před pokutovým územím a na pevné obraně Karlovjanů. Druhý poločas nabídl vyrovnaný fotbal a „vysoký pokos" Broďanů. V 65. minutě jejich obraně pláchnul Škrobák, ale jasnou šanci nedal. Hosté zahrozili v závěru několika standardními situacemi, ale snížit se jim nepodařilo. Tu největší šanci spálil v závěru Hruboš. Hlavičkoval ale vedle.

JOSEF MIKULA – ASISTENT TRENÉRA VKK: „Musím pochválit především obranu, jelikož nedostala gól a hlavně dva góly dala. A samozřejmě celý tým za dobrou a poctivou práci."

BRANKY: 8. a 18. Štuler 1:0.

VKK: Sváček – Štuler, J. Mikula, Zeť, Maliňák – Vašut, Orság (84. Pinkava), Surovec, Melichařík (6. Kocurek) – Škrobák, Haničák (90. P. Mikula).

VSETÍN – SLUŠOVICE 1:2 (1:1)

Začátek střetnutí byl nebývale dramatický. Již v 1. minutě musel hasit požár Sedlák v brance domácích, který bravurním zákrokem vyrazil střelu Zbranka na roh. Po jeho nepříliš vydařeném zahrání nasadili domácí k rychlému brejku a N. Němec se trefil přesně – 1:0. Hosté však naznačili, že svou kůži ve Vsetíně rozhodně neprodají zadarmo a další minuty byly zcela v jejich režii. Domácí se z tlaku vymanili ve 22. minutě a průnik Muchy volal po penaltě. Sudí Březáček byl ale jiného názoru. Možnost ke zvýšení náskoku se domácím naskytla ve 29. minutě, kdy předvedla velmi pěknou akci dvojice Mucha – O. Lukáč. Hlavičkující N. Němec mířil ale vedle. Ve 35. minutě bylo vyrovnáno. Maňák napřáhl z deseti metrů a jeho nepovedená střela skončila v síti – 1:1.

Úvod po obrátce patřil jednoznačně Vsetínským. Jejich nápor byl sice částečně utlumen v 50. minutě, v níž Lošťák nechal opět vyniknout spolehlivě chytajícího Sedláka. O chvíli na to mohl znovu strhnout vedení na domácí stranu Mucha, ale z bezprostřední blízkosti trefil pouze nohy vybíhajícího gólmana Kupky. Aktivní hra Vsetína s přibývajícím časem ztratila na tempu. Zákonitě musel přijít trest. Dvanáct minut před koncem postupoval z levé strany hostující Jurčík, výbornou přihrávkou uvolnil Vavrušu, který si neskutečně lehce vytvořil palební prostor a tvrdou ránou po zemi prostřelil Sedláka – 1:2. Vsetín po tomto úderu působil naprosto odevzdaně, o možnosti získat alespoň jeden bod za remízu si mohl nechat jen snít.

BRANKY: 2. N. Němec – 35. Maňák, 78. Vavruša.

VSETÍN: Sedlák – Orság, Jantoš, Doležel, N. Němec (77. Pfeiler) – Fojtík (46.Zimek), T. Němec, Pavlinec (34. Luhový), Trlica – Mucha, O. Lukáč.

Další zápasy: Luhačovice – Chropyně 6:1, Bystřice p. H. – Provodov 1:3, Boršice – Vlachovice 4:1.

1. Boršice 8 7 0 1 23:9 21
2. Bystřice p. H. 8 5 1 2 12:8 16
3. Uh. Brod 8 5 0 3 15:10 15
4. Holešov 8 4 2 2 16:9 14
5. Vel. Karlovice 8 4 2 2 15:10 14
6. Provodov 8 4 1 3 20:17 13
7. Kateřinice 8 4 1 3 16:16 13
8. Vlachovice 8 3 2 3 19:20 11
9. Vigantice 8 3 2 3 13:17 11
10. 1. Valašský FC 8 3 0 5 10:12 9
11. Slušovice 8 3 0 5 11:21 9
12. Luhačovice 8 2 1 5 19:19 7
13. Chropyně 8 1 1 6 15:22 4
14. FC Vsetín 8 1 1 6 4:18 4

Autor: Vladimír Štěpán