„Výkony i výsledky byly nad očekávání. Jsme ale teprve v poločase, takže stojíme nohama pevně na zemi. Ještě není nic rozhodnuto,“ ví skaštický kouč Kolenič. „Akorát se souboj o postup smrskl mezi nás a Osvětimany, které bereme vážně, neboť mají výborné zázemí i skvělý tým,“ přidává.

Zkušený devětačtyřicetiletý trenér ale ani další soupeře nepodceňuje. I když Bojkovice, Dolní Němčí nebo Napajedla mají po podzimu velkou ztrátu, mohou na jaře promluvit do bojů o první místo a favority obrat o body. Pokud se ale Skaštickým vyhnou zranění, těžko je bude někdo porážet.

„V minulé sezoně nás trápila marodka. Snad v každém zápase nám někdo vypadl. Letos je to jiné. Sestava se ustálila, vyšel nám začátek, ve třech zápasech jsme získali devět bodů. Mužstvo si sedlo, začalo šlapat a už to jelo,“ říká Kolenič.

Hokejisté Aukro Berani Zlín hráli s Mladou Boleslaví.
Holík řídil demolici svého Zlína čtyřmi body

KONEČNÍK VSTŘELIL SEDMNÁCT BRANEK

Oporou lídra byl kanonýr Zdeněk Konečník. Bývalý ligový fotbalista na podzim střelecky zářil. Tým táhl, byl k nezastavení. Ve třinácti zápasech zaznamenal sedmnáct gólů. „Zdeněk je rozdílový hráč. S ním to stojí a padá,“ tvrdí Kolenič. Trenér Skaštic ovšem chválí také defenzivu v čele s brankářem Vymětalem. „Na obraně jsme zapracovali. Výsledkem bylo pouhých šest inkasovaných gólů,“ říká Kolenič.

Ten si pochvaluje přístup svěřenců i šířku kádru. „Ve Skašticích máme i béčko, takže hráčů je opravdu hodně. Je tady zdravý konkurenční boj,“ pochvaluje si.

I když má devětačtyřicetiletý trenér z čeho vybírat, rád by mužstvo v zimní přestávce doplnil na dvou postech. „Potřebujeme brankáře, protože pro áčko i béčko máme pouze dva gólmany. Chybí nám také krajní hráč,“ říká Kolenič. O žádných odchodech neví.
Zimní přípravu skaštičtí fotbalisté zahájí až 2. února. Do té doby se budou hráči připravovat individuálně. „Naplánované máme čtyři přípravné zápasy i tradiční soustředění v Morkovicích,“ prozrazuje Kolenič.

Úspěšný trenér otrokovických florbalistů Karel Ševčík je s první polovinou letošní sezony spokojený.
Florbaloví Panteři se zlepšili, snaží se hrát jako Barcelona

OSVĚTIMANY ŠTVE PORÁŽKA V KORYČANECH

Pouze závěrečná porážka v Koryčanech mrzí fotbalisty Osvětiman. Ambiciózní klub, kterému šéfuje hradní kancléř Vratislav Minář, na podzim potvrzoval roli favorita, výbornou bilanci si pokazil až v posledním zápase letošního roku.

„Mysleli jsme si, že už se hrát nebude, takže jsme do utkání šli bez pořádného tréninku. Domácí byli bojovnější, nažhavení. Na co sáhli, to jim vyšlo. Na rozdíl od nás své šance proměnili, proto vyhráli,“ říká trenér Osvětiman Vlastimil Filásek. Podle něj postavení mužstev v popředí tabulky odpovídá dění na trávnících.

„Skaštice jsou v čele zaslouženě. Mají kvalitní tým a dva výborné útočníky. Konečník s Ančincem trestají každou chybu,“ chválí protivníka Filásek.

I když Osvětimany ztrácejí na rivala šest bodů, o postupu se v kubu nemluví. „Mladí kluci, kteří k nám přišli z Uherského Hradiště, motivaci mají, máme ale tři starší obránce. Pro ně je první A třídy ideální,“ vysvětluje Filásek. Ten změny v týmu nevylučuje. „Zatím jsme posílení týmu neřešili. A odchodům třeba do Rakouska těžko zabráníme, takže jsme celkem v klidu,“ usmívá se Filásek, jenž momentálně nad fotbalem nepřemýšlí. Volný čas věnuje rodině a na chalupě.

„Ale na jaro budeme dobře připravení,“ varuje soupeře kouč Osvětiman. Ambiciózní celek z Uherskohradišťska se na jarní odvety bude připravovat na zimním turnaji v Dubňanech, kde se utká s mužstvy ze Slovenska a Hodonínska. Právě odtud má klub nejvíce hráčů. „Do Kyjova to máme kousek. Kluky známe, nejsou s nimi žádné problémy,“ vysvětluje Filásek.

V sobotu 18. listopadu 2017 se ve sportovní hale Střední průmyslové školy ve Zlíně konal 3. ročník benefičního fotbalového turnaje NEO CUP.
VIDEO: Zlínský Neo Cup vynesl přes 419 tisíc

NIVNICI NAKOPLA VÝMĚNA TRENÉRA

Až neobvyklá rodinná trenérská rošáda nakopla fotbalisty Nivnice, kteří pod novým koučem Františkem Ondrůškem, jenž v závěru podzimu nahradil mladšího bratra Miroslava, získali v posledních dvou kolech pět bodů a v tabulce I. A třídy se posunuli před otrokovickou rezervu na dvanácté místo.

„Máme pouze jedenáct bodů. Což je hrozně málo. Hlavním letošním cílem je záchrana,“ říká známý trenér František Ondrůšek.
Nový kouč Nivnice chce v dlouhé zimní přestávce změnit především myšlení hráčů.

„Párkrát jsem tady byl na fotbale a zaslechl jsem, že mužstvo na soutěž nemá. Hráči tomu podlehli také a přijali to za své. Tím také ospravedlňovali špatné výsledky. Kluci si musí začít věřit a spolu s kvalitní tréninkovou morálkou přijde herní i výsledkové zlepšení. Tým na soutěž má a právě hráči si to musí dokázat,“ burcuje Ondrůšek. Podle něj mužstvo má charakter i zajímavé hráče.

„Na tréninku, ale hlavně v utkání jsem viděl, že situace není nikomu lhostejná. Jestli tak budeme pokračovat, budu spokojený. Osa mužstva je dobrá a celkově je tým zdravý,“ tvrdí bývalý trenér Uherského Brodu nebo Hodonína, který mužstvo převzal po domácí porážce s Žalkovicemi v 11. kole. Bývalý ligový brankář, který byl půl roku bez angažmá, nad nabídkou dlouho váhal, nakonec nivnickým činovníkům kývl.

„Právě kvůli bratrovi jsem se rozmýšlel dlouho. Bylo to těžké rozhodnutí. V Nivnici ale působí jeden můj kamarád, proto jsem nakonec souhlasil,“ vysvětluje František Ondrůšek.

Petr Jiráček
Jiráček: Těžko můžeme zvládat zápasy, které z poloviny prospíme

POSLEDNÍMU FRYŠTÁKU SCHÁZEJÍ BODY I HRÁČI

Loni sestoupili z krajského přeboru a teď jsou blízko pádu do I. B třídy. Ve Fryštáku zažívají mizerné období. Mužstvo ve třinácti zápasech získalo pouhých pět bodů, šance na záchranu je mizerná. Skeptický je také předseda oddílu Vratislav Rudolf. „Bohužel po sestupu nás opustilo několik hráčů, včetně Průdka, Břečáka a Martina Doležala, který zamířil do Bystrce, takže jsme v létě složitě skládali mužstvo,“ vysvětluje zkušený činovník, kterého ale nejvíce zklamali mladí kluci a odchovanci.

„Počítali jsme se šesti dorostenci, které jsme chtěli zabudovat do týmu. Bohužel do mužů přešel pouze jeden a i ten začal hrát až ke konci,“ povzdechl si Rudolf.

Ten navíc musel nečekaně řešit pozici trenéra, když kouč Vinklárek musel na operaci s kyčlí. Mužstvo převzal Jakub Hrnčiřík, který na podzim vykonával funkci hrajícího trenéra. Výkony a výsledky Fryštáku ovlivnily úvodní tři duely sezony. Poslední tým tabulky nejprve s béčkem Otrokovic ztratil poločasové vedení 2:0, následně podlehl Nedachlebicím i Skašticím shodně 0:1. „A začalo se to vést. Padla na nás deka a začali jsme se trápit,“ říká Rudolf.

I když Fryšták žádné příděly nedostával, body nesbíral a situace po polovině soutěže je kritická. „Snažíme se mužstvo doplnit a někoho sehnat, ale je to složité. Posily se těžko hledají, protože hráčů je čím dál méně. Navíc ne každý se hrne do posledního týmu, kde pravidelně trénuje pět šest lidí,“ líčí Rudolf.

Ilustrační foto.
Házenkářky Zlína nepřekročily svůj stín, padly s mistrem