Jako v Jiříkově vidění byli a jsou fotbalisté Prakšic pár dnů po posledním kole okresního přeboru OFS Uherské Hradiště. Nejprve se totiž radovali ze záchrany, aby v uplynulém týdnu zjistili, že opak je pravdou.

„Toto je naprosto precedentní záležitost, která hrubě ovlivňuje regulérnost soutěže,“ mimo jiné se zlobí v protestu v pondělí zaslaném na sekretariát Fotbalové asociace ČR předseda TJ Sokol Prakšice-Pašovice Pavel Němeček.

PŘÍČINA HNĚVU? POZDNÍ ROZHODNUTÍ FAČR

A co je příčinou jeho hněvu? Prvotní odebrání hned šesti bodů etickou komisí za neplnění finančních závazků směrem k FAČR na konci kalendářního roku jejich přímému rivalovi v boji o záchranu FC Bánov, kterému ale nakonec odvolací komise postupně všechny body vrátila. Ty poslední tři rozdílové pár dnů po posledním odehraném kole.

„Žádáme o jasné vysvětlení situace. Již na podzim FAČR odebere body, poté se pár měsíců nic neděje, aby týden před skončením soutěže Bánovu vrátili první tři body a ve finále po skončení soutěže i zbylé tři,“ ještě nyní nechápavě kroutí hlavou Němeček.

PRAKŠICE JIŽ BYLY PŘIHLÁŠENY DO PŘEBORU

Vše umocňuje skutečnost, že Prakšicím byla předsedou OFS Uherské Hradiště potvrzena záchrana a klub oficiálně zaslal přihlášku do nového soutěžního ročníku.

„Nelze přece něco měnit šest měsíců po disciplinárním trestu až když se zjistí, že by mohlo jít o sestup,“ zdůraznil v protestu šéf prakšické kopané.

Velmi rozladěn nastalou situací je i předseda OFS v okrese, jenž ale nařízení nadřízených orgánů musí respektovat.

„Také se nám forma a především načasování vyřešení celé situace nelíbí. Na celou situaci ale nemáme páku. Tento spor byl mezi Bánovem a komisí FAČR,“ krčí bezradně rameny František Miko.

Pokus o první sólové přeplavání Baťova kanálu se pokusil Marek Jedlička. Vplouvá do řeky Moravy
Marek Jedlička: Bahno, vodní ptactvo a 14 hodin ve vlnách Baťova kanálu

„Náš svaz soutěže v našem regionu pouze organizuje a řídí, přičemž nám i klubům jsou nadřazeny orgány FAČR, respektive řády a povinnosti. My do ekonomiky klubů nevidíme, všichni jsou sami zodpovědní, stejně jako mají povinnost číst oficiální vývěsky nejen našeho svazu, ale i FAČR,“ zdůraznil Miko.

BÁNOV V ZÁVĚRU ROKU OPRAVDU DLUŽIL PENÍZE

A zde je hlavní kámen úrazu celého problému. FC Bánov se totiž o svém prohřešku a především trestu dozvěděl až z úřední zprávy svého OFS.

„Ano, na konci roku 2017 jsme kvůli přechodnému nedostatku financí a neuhrazeným sběrným fakturám opravdu měli asi dva měsíce dluh vůči FAČR, ale vůbec jsme netušili, že by svaz sáhl k tak razantnímu trestu. O odebrání prvních tří bodů jsme se dozvěděli až na jaře z úřední zprávy našeho OFS, přičemž už tehdy jsme měli všechny závazky uhrazené. V květnu jsme proto podali první odvolání, kdy jsme navíc zjistili, že nám FAČR ještě v tomto mezidobí dal další tříbodový trest,“ vysvětluje předseda FC Bánov Břetislav Polanský.

„Proto jsme se podruhé odvolali v samém závěru soutěže, kde jsme vše popsali ve dvoustránkovém vyjádření. Z kladného rozhodnutí máme velkou radost,“ neskrýval spokojenost Polanský, jenž na dotaz Deníku nedokázal upřesnit zdůvodnění kladného vyřízení jejich žádosti.

„Naši chybu za zpoždění plateb uznávám, ale podle mě by měla být řešena třeba nějakým finančním trestem a ne stržením bodů. O postupu a sestupu by se mělo rozhodovat na hřišti,“ zdůraznil Polanský.

Elektrické ohradníky by měly zabránit migraci prasatům nakaženým africkým morem prasat. Ilustrační foto.
Je to rok, co vypukl africký mor. Opatření stále platí

Podobný názor má i František Miko, jemuž tato kauza připomněla nedávné problémy při digitalizaci registračních průkazů a on-line sledování neuhrazených členských poplatků. Tehdy bylo zpětně pro neoprávněný start kontumováno nespočet fotbalových zápasů napříč okresními a krajskými soutěžemi.

„Nelíbí se nám, do jaké bizarní situace nás FAČR posledními rozhodnutími dostal. Je to nebezpečný precedent, proto i my pošleme vedení FAČR otevřený dopis, aby se něco podobného jako případ Bánova a Prakšic neopakovalo. V případě neuhrazení poplatků bych spíše trestal finančně než bodově. Takto dochází k znehodnocení soutěže, kdy sportovní výsledky by měly být na prvním místě,“ zdůraznil Miko.

Problém s neuhrazenými sběrnými fakturami FAČR a následnými bodovými postihy ovšem ve Zlínském kraji neměl jen Bánov. „U nás byli potrestáni Částko a Žítková, ale v těchto případech to nemělo vliv na zásadní věci v otázkách postupu a sestupu,“ potvrdil Miko.

„V krajských soutěžích byla bodově potrestána jenom Kelč. Ale po celou dobu soutěže kluby na nedostatky a zpožděné platby aktivně upozorňujeme, komunikujeme s nimi. A jak se zdá, vyplácí se to,“ dodal na závěr šéf Zlínského krajského fotbalového svazu Pavel Brímus.

MOŽNÉ ŘEŠENÍ? OKRESNÍ PŘEBOR S 15 TÝMY

A co si vedení fotbalových Prakšic od protestu slibuje?

„Rozhodně záchranu v okresním přeboru, třeba rozšířením na 15 účastníků. Věřím, že se FAČR v součinnosti s OFS postaví k situaci čelem,“ věří Pavel Němeček.

„Souhlasím, že se o zásadních věcech v soutěžích má rozhodnout především na trávníku, ale přece nejde získat jednou ztracené body minutu po dvanácté, kdy se mi to hodí. Kdyby jim body vrátili před startem odvetné části, neřeknu ani popel, ale poslední rozhodnutí FAČR je do nebes volající nespravedlnost,“ uzavřel předseda prakšické kopané.

Ilustrační foto.
Nejdřív to byl křeček, teď rak a čmelák. Dálnice D49 stojí