V devítičlenné skupině B si zahraje pět kolektivů ze Zlínského kraje. Favoritem soutěže je družstvo Holešovských holek. Kvalitní tým mají Valašské Klobouky. O překvapivé výsledky se určitě postará Uherský Brod a Březnice. Nováčkem soutěže je Bezměrov.

VALAŠSKÉ KLOBOUKY V PŘÍPRAVĚ ODEHRÁLY POUZE JEDEN ZÁPAS

Poslední ročník divize vyhrál Brumov. Ten v průběhu léta zmizel z ženské fotbalové mapy. Nástupnickým týmem jsou Valašské Klobouky, které určitě budou chtít také dobře reprezentovat ženský fotbal na Valašsku.

,,Přípravu jsme odstartovali 16. července. Několik tréninků jsme jenom běhali, abychom nabrali fyzickou kondici. Postupně jsme přešli na běhání s míčem a nácvik herních činností s balónem. V letních měsících jsme odehráli pouze jeden přípravný zápas a to pohárový v Kotvrdovicích. Bylo totiž složité v tomto období poskládat sestavu,“ informuje vůdce lavičky Valašských Klobouk Jaroslav Maňas.

Ten bude mít k dispozici hodně omlazenou sestavu. ,,Kariéru přerušilo spoustu zkušených hráček. Ty ale slíbily, že v případě potřeby nám pomůžou. Zápasy tak budeme hrávat s mladým družstvem. Proto se změní i náš herní styl. Ten přizpůsobíme podle soupeřů. Taktika bude většinou postavená na trpělivé defenzívě a postupném přechodu do útoku.  Díky ní snad navážeme na dobré výsledky Brumova,“ věří Maňas, který v letošní sezoně divize vidí jasného favorita.

,,Prvenství vybojují Holešovské holky,“ je přesvědčený lodivod Valašských Klobouk.

HOLEŠOVSKÉ HOLKY PŘIDAJÍ NA TVRDOSTI V OSOBNÍCH SOUBOJÍCH

Jedním z aspirantů na umístění na medailových příčkách je družstvo Holešovských holek. Hanačky po loňské sezoně mírně obměnily sestavu, přesto budou také letos postrachem všech soupeřů.

 ,,Letní přípravu jsme začali na umělé trávě. Od poloviny července už jsme trénovali na nově zrekonstruovaném Stadionu míru. Mistrovské duely ale budeme hrávat na stadionu Na Střelnici,“ hlásí šéftrenér Slavomír Bednář starší.

Jeho tým se v létě v exhibičním zápase utkal se starými pány Chvalkovic u Ivanovic na Hané a s ženským kolektivem Březnice. Od 7. do 9. srpna absolvoval náročné soustředění na Rusavě.

,,Další duely jsme museli pro nedostatek hráček kvůli dovoleným, rodinným důvodům a brigádám zrušit,“ vysvětluje ještě Bednář starší.

Ten už nebude moci využívat služeb Martina Trávníčkové a Karolína Smýkalové, které ukončily kariéru. Zatím jedinou novou tváří je teprve patnáctiletá Gabriela Vašíčková z Morkovic.

Hanačky i s úzkým kádrem nebudou měnit herní styl. ,,Sázet budeme na důraz a aktivní útočnou hru. Přidat chceme ještě na tvrdosti v osobních soubojích,“ plánuje holešovský kouč, který na favority soutěže pasuje Valašské Klobouky, Držovice a podle něho překvapit může také nováček z Bezměrova.       

BŘEZNICI OPUSTILY OPORY VERONIKA KOZMÍKOVÁ A MARTINA BEJTKOVSKÁ

V Březnici chtějí letos napravit poslední nepovedenou sezonu.

 ,,Začátek přípravy byl původně stanovený na 29. července. Vzhledem k dovoleným jsme ale začali až v sobotu 3. srpna netradičně zápasem proti Holešovským holkám. Výsledek tohoto duelu byl proto nepodstatný. Potom už jsme trénovali dvakrát týdně. Na trénincích jsme se zaměřili zejména na nabytí kondice. Odehráli jsme i další zápasy s mládežníky Březnice a fotbalistkami Uherského Brodu,“ informuje trenér Josef Juráň.

Klub z rodinných důvodů opustila Veronika Kozmíková a překvapivě i Martina Bejtkovská. ,,Dlouhodobě na marodce jsou ještě Michaela Vilhanová a Kristýna Marková. Nové tváře nemáme žádné. Po odchodu opor se tak zaměříme na ustálení sestavy a sehrání družstva. Ve většině duelů budeme vycházet ze zabezpečené obrany,“ prozradil dále Juráň.

A koho první muž lavičky Březnice typuje na mistra divize? ,,Velkou neznámou jsou pro mě Valašské Klobouky. Silný bude tým Vlkoše a překvapit může Uherský Brod. Nicméně soutěž asi vyhrají Holešovské holky,“ myslí si Josef Juráň.     

 V UHERSKÉM BRODĚ ŽENSKÝ FOTBAL MÁLEM PO ŠESTI LETECH SKONČIL

V Uherském Brodě prožili horké léto. Klubu hrozilo, že v něm ženský fotbal po šesti letech skončí. Důvodem byl totální nezájem některých hráček o fotbal. Zejména jejich tréninková morálka byla žalostná.

,,Nakonec jsme si stanovili jasné pravidla, za kterých bude ženský uherskobrodský tým dále fungovat. Proto jsme se do soutěže znovu přihlásili,“ uvedl sekretář Petr Zpěvák.

V kádru jeho družstva došlo k několika změnám. Justýna Kovaříková přestoupila do Vlkoše a Nikola Urichová se vrátila do Zlechova. Na Slovácko naopak přestoupily Kateřina Karolová z Popovic, Erika Křížová z Velké nad Veličkou a Barbora Baná  z Bystřice pod Lopeníkem.

,,Klubový šéf Josef Hamšík má vždy jenom nejvyšší cíle a my ho nechceme zklamat. Proto zabojujeme o přední pozice v tabulce. Hlavně ale chceme všem dokázat, že má ženský fotbal smysl. Máme mladý celek, který se může opřít o zkušenou Martinu Dufkovou. Ta si v minulosti dokonce zahrála také ženskou Ligu mistrů,“ slibuje Zpěvák.

  Uherskobrodský sekretář na hlavního aspiranta na zisk titulu pasuje Valašské Klobouky. Překvapit prý může i Bezměrov.

 ,,Ovšem ani my nechceme hrát druhé housle a chceme potrápit každého soupeře. Hlavně se však chceme fotbalem bavit a přilákat do ochozů diváky. Pro ně na domácí zápasy připravíme slosovatelné programy a soutěže o ceny,“ láká na ženský fotbal na Slovácko Petr Zpěvák.

NOVÁČKA Z BEZMĚROV POTĚŠÍ KAŽDÁ VÝHRA

Velkou neznámou bude nováček soutěže Bezměrov.

 ,,Budujeme nový tým. Proto nechceme zveřejňovat naše silné ani slabé stránky,“ uvedl před startem sezony trenér Vladimír Opluštil.

Na Hané chtějí navázat na dlouholetou práci s mládeží a tím dát možnost odchovankyním hrát fotbal i po odchodu z žákovských kategorií.

,,Proto jsme na začátku května udělali nábor dívek a žen. Zájem byl velký. Děvčata se scházela celé léto a tak jsme bez přestávky trénovali dvakrát týdně. Postupně se k nám podařilo nalákat další fotbalistky z okolí Bezměrova. V rámci přípravy jsme si také zahráli první předkolo Poháru žen FAČR proti Brušperku. Tento zápas probudil mezi diváky velkou euforii. A tak se v divizi těšíme na početnou domácí diváckou kulisu,“ věří, že v mistrovských duelech bude na Hané dobrá atmosféra Opluštil.

Ten má se svým družstvem v premiérové mistrovské sezoně v divizi skromné cíle.

 ,,Budeme rádi za každou výhru,“ tvrdí kouč Bezměrova, který má jasno o favoritech soutěže.

,,O první místo se poperou Holešovské holky a Valašské Klobouky,“ typuje Vladimír Opluštil.

PROGRAM 1. KOLA DIVIZE ŽEN VE SKUPINĚ B 2019-2020:

Sobota 7. září: Mutěnice – Bezměrov (10), Březnice – Mostkovice (10).

Neděle 8. září: Valašské Klobouky – Uherský Brod (12.30), Holešovské holky – Vlkoš (14.30).