Nebo pomezní rozhodčí sehrál divadelní komedii a sám teatrálně upadl a tím rozpoutal emotivní peklo?

Vyhecovaná nedělní bitva se kvůli inzultaci sudího bude dohrávat až u disciplinární komise. Účastníci celého incidentu se samozřejmě ve svých verzích rozcházejí.

Oficiální popis situace hlavním rozhodčím Jiřím Němcem v zápise o utkání bude podle všeho zásadní: po třetí brance Nedachlebic v 84. minutě se hráč Bojkovic Adam Kalina vydal přes půlku hřiště a násilně vrazil do asistenta rozhodčího Radima Doležala otevřenou dlaní do oblasti hrudníku.

Mezitím kapitán hostů Marian Varga z jednoho metru sudím vyhrožoval a urážel je. Následně bylo utkání ukončeno a při odchodu arbitrů do kabin se strhla mela mezi pořadatelskou službou a hostujícími hráči.

„Tak to absolutně nebylo! Že jsem utíkal přes půlku hřiště, je sice pravda, ale už když jsem k němu dobíhal, pomezní rozhodčí Doležal nás dvakrát varoval, že spadne. Když jsem byl u něj, už ležel na zemi a praporek vyletěl deset metrů do výšky. Ani jsem se ho nedotkl,“ dušoval se Kalina.

„Bylo to trošku jinak. Kapitán Bojkovic pan Varga do mě už žduchal a já jsem ho upozornil, že by mohlo dojít k inzultaci. Jejich chování vybočovalo z mezí normy. Hrudníkem do mě strkal, tak jsem ho varoval,“ popisuje svou verzi asistent rozhodčího Radim Doležal.

„Jenže z druhé strany se na mě vyřítil jiný člověk (Adam Kalina), kterého jsem ani neviděl. A ten do mě vrazil tak, že jsem to nečekal a spadl jsem na zem. Nebylo to nic hraného,“ tvrdil pomezní rozhodčí.

Podle Vargy je sudí Doležal k agresi vyprovokoval.

„Už když jsme šli k němu, smál se nám do očí. Neupozorňoval nás, naopak nás nabádal k tomu, abychom do něj strčili. Říkal, že klidně spadne a ukončí to. S tím my nic neuděláme. Určitě jsme mu neublížili, jak píše rozhodčí v zápise. Otevřenou dlaní jsme ho v žádném případě neudeřili,“ vyvrací verzi sudích bojkovický útočník Varga, který popírá i ostré výhrůžky na adresu rozhodčích.

„To také vůbec není pravda. Jen jsem mu nadával. Nadávky tam padly, ale určitě jsem mu nevyhrožoval, že si na něj počkám,“ dušoval se hráč hostí.

Bojkovice prý vytočily tři situace, které sudí odpískal proti nim během druhé půle za stavu 2:0 pro hosty.

„Prvnímu gólu domácích předcházel stoprocentní ofsajd. Poté náš hráč hrál ramenem, přitom asistent sudího odmával ruku a z následné standardky domácí vyrovnali na 2:2. Po třetím gólu domácích opět z ofsajdu mi ruply nervy. Ale takový já nejsem. Byl to zkrat,“ přiznal nakonec Kalina.

Ovšem sudí si žádných pochybení v řízení utkání není vědom.

„Byla tam spousta sporných momentů a situací. Odmával jsem možná deset ofsajdů. Ale za všemi rozhodnutími si stojím,“ vzkázal do Bojkovic Doležal.

Ilustrační foto
I. A třída: Bojkovice neunesly zvrat a inzultovaly rozhodčího

Tam však tuší, že se flastru za výbuch emocí nevyhnou.

„Nějaký trest nás určitě nemine. Ale jaký bude, netuším,“ nechtěl se Kalina pouštět do odhadů.

„Viníci budeme jen my, ale že rozhodčí dělají fotbal špatně, nevidí nikdo,“ otřel se slovně o ohrožený druh mužů s rozhodcovskou píšťalkou Varga, který včera večer s týmem celou situaci vysvětloval vedení klubu.

„Proto se zatím k tomu nebudu vyjadřovat,“ vzkázal šéf bojkovického klubu Jaroslav Kopper.

Vypjaté situace, vyšponované emoce, vulgární výrazy i strkanice jsou obecným koloritem nejen vesnické kopané.

„V takové situaci nějaké ostřejší slovo vždy padne, ale to podle mě k fotbalu patří. Jsou to emoce,“ myslí si Varga.

„Všichni víme, jak to v Nedachlebicích chodí. Mohli nám zavolat rovnou, že nemáme jezdit a prohrajeme 0:3,“ pustil si Varga pusu na špacír.

„Mrzí mě, že u toho byly i děti a viděly to, jak se tito tři pánové rozhodčí chovali. Bylo to z jejich strany divadlo a komedie,“ má jasno Kalina.

Co na to disciplinárka?

Zpráva hlavního rozhodčího Jiřího NěmceV 84. minutě došlo k inzultaci prvního asistenta rozhodčího (AR1) Radima Doležala hráčem číslo 5 Adamem Kalinou, který násilně vrazil rukama (otevřená dlaň) do oblasti hrudníku, načež rozhodčí upadl na zem. Výše jmenovaný hráč doběhl k AR1 přes polovinu hrací plochy. Celému incidentu byl přítomen kapitán hostujícího mužstva Marian Varga, který AR1 a hlavního rozhodčího, který byl incidentu vzdálen cca 1 metr, urážel slovy Vy z… , č....., k..... počkáme si na vás a dostanete do tl… . Situace vznikla po vstřelení 3. branky domácího mužstva, kdy se hostující mužstvo dožadovalo odpískání ofsajdu, AR1 však situaci vyhodnotil tak, že k porušení pravidla 11 při dlouhém nákopu a následném rychlém protiútoku nedošlo. Po výše uvedeném incidentu se AR1 necítil po psychické ani fyzické stránce na to dále pokračovat v utkání, načež jsem v 84. minutě utkání předčasně ukončil a celá trojice rozhodčích odešla do kabiny rozhodčích. Při odchodu z hrací plochy došlo k potyčce hostujícího mužstva s pořadatelskou službou v prostoru před kabinami.

Pavel Míča (sekretář Bojkovic): „Zatím máme jen kusé informace, dnes budeme mluvit s chlapy. To, co je uvedené v zápise, neodpovídá skutečnosti.“

Petr Polášek (trenér Nedachlebic): „V 83. a 84. minutě jsme otočili utkání z 1:2 na 3:2. Gól na 3:2 byl z brejku a hráč Kafka všem utekl a dal branku. Hráči hostů se domnívali, že byl ofsajd (z mého pohledu nebyl určitě, hráč vybíhal ještě za nimi. Kdyby to byla hraniční situace, ale nebyla). Seběhli se k pomeznímu a začali ho napadat. Až jsem viděl, jak rozhodčí upadl. Naši hráči říkali, že ho některý žduchl. Pak prý i vyhrožovali, že si to s ním vyřídí. Podle mě neunesli dvě rychlé branky. Toto k fotbalu nepatří a hráči si to nemůžou dovolit.“

Filip Brzica (hráč Nedachlebic): ,,Po zápase měli ještě hostující hráči a fanoušci asi 45 minut trvající potyčku s domácími pořadateli, slovní i fyzické napadání. Ze strany Bojkovic to je totální selhání vedené hostujícím kapitánem Vargou.“

Daniel Vacula (útočník Bojkovic): „Naše vzájemné zápasy jsou vždycky historicky vyhrocené. První poločas byl v pohodě, domácí měli navrch, my jsme ale dali gól a vedli jsme. Co jsme vyšli z kabin do druhé půle, pískání rozhodčích se určitě změnilo. Sudí začal přetáčet fauly pro domácí. Přidali jsme druhý a zápas vypadal rozhodnutý. V 69. minutě jsme dostali první gól ze zřejmého ofsajdu, kde míč dva hráči ze dvou metrů doráželi úplně sami. Pak pískl nějakou ruku, rozehráli ho a dostali na 2:2. Následně jsme byli na půlce a hráč byl snad patnáct metrů v ofsajdu a dal gól na 3:2. Frustrace narůstala a naši hráči se shlukli u rozhodčího a nadávali mu. Rozhodčí pak měl říct větu: „Mám spadnout?“ Náš hráč (Kalina) se ho měl jen dotknout, ne však úderem, a rozhodčí se tam měl válet po zemi. Hlavní to ukončil a šlo se do kabin. A tam se strhla mela. Diváci i pořadatelé po nás šli. Bylo to celkově nepříjemné.“

Jaroslav Řešetka (hlavní pořadatel): „Samozřejmě tam byly obrovské emoce. Dokážu to pochopit, sám jsem kdysi hrával fotbal a vím, co to je, když dostanete dva góly v jedné minutě a pak inzultujete rozhodčího. Za pořadatelskou službu můžu říct, že jsme se rozhodčí snažili bez nějakého problému dostat do kabiny. Oni (Bojkovičtí) je slovně napadali. Když už sudí byli v šatnách, hráči pořád vycházeli ze své kabiny, uráželi a provokovali je. Hráči Bojkovic se však kromě inzultace na hrací ploše už k rozhodčímu nedostali. Nějaká snaha tam byla, konkrétně třeba Vargy, který útočil nejvíc. Ale tomu jsme zabránili. Takové incidenty bez fyzického kontaktu se najdou vždycky, ale nějak rozhodčí uchránit musíte. Za pořadatele, který musí zajistit bezpečnost, jsme situaci s malými problémy zvládli. Osm lidí mladšího věku kolem dvaceti let není jednoduché udržet. Ale myslím, že jsme se toho zhostili a situaci zvládli.“

Marian Varga (útočník Bojkovic a jeden z agresorů): „Fotbal hraji třicet let za pivo a klobásu, ale když vám někdo zkazí neděli, prožíváte to. Hrát fotbal nepřestanu, i když mi ho třeba zakážou. Myslím, že asi dostaneme nějaké tresty. Komise bude přihlížet na vyjádření rozhodčího, ne na náš názor. Bude všechno proti nám. Já i Adam dostaneme tresty, klub nějakou finanční pokutu. Že divák napadl mě při odchodu do kabin, tam rozhodčí ani nenapsal. Pokřikovali jsme na sebe něco s hráči soupeře, šel jsem kolem kabiny rozhodčích, hlavní stál venku, něco jsme na sebe pokřikovali a fanoušek mě udeřil zezadu přes krk a přes záda. Navíc napadli i našeho fanouška, který má pohmožděné oko, rozbili mu brýle. Já už jsem byl v kabině, ale viděl jsem spoluhráče, jak ho tahají pryč. My tohle jen tak nenecháme. Že se u kabin podle pořadatelů nic nestalo? Taková reakce se dala čekat.“ (Pobaveně se směje.)

Vít Dolina (hráč Bojkovic): „Po první půli jsme vedli 1:0, gólem kapitána Vargy z rohu. Domácí bych řekl, že si nevypracovali výraznou gólovou příležitost, hra byla více méně vyrovnaná. Výkon sudích v první půli bez výhrad.
Ve druhé půli domácí přidali jak na fotbalovosti, tak na důraze. My jsme ale dali gól na 2:0, dále jsme měli ještě minimálně 2 gólové příležitosti, které jsme bohužel neproměnili, a možná tím dali, jak se říká "čichnout" asistentovi rozhodčímu - panu Doležalovi. Ten se šance chopil za pačesy a začal, za mně neznámého, avšak tušíc jakého, důvodu jednat. Na 2:1 jsme dostali branku z ofsajdu, který já nemohu se 100% přesností posoudit, nicméně celá naše obranná čtverka, brankař a početná bojkovská fanouškovská skupina stojíce na úrovni toto se 100% jistotou tvrdí. Za pár okamžiků na to si zmiňovaný asistent rozhodčího Doležal vymyslel druhou situaci, kdy aktivně signalizoval hlavnímu sudímu jakousi údajnou ruku našeho hráče ve velmi atraktivní pozici pro domácí, kdy my jsme se nadechovali k protiútoku. Pan Doležal s latencí cca 5 sekund připomněl sudímu, kterým směrem se zápas má ubírat, a domácí srovnali na 2:2. Asi za minutu po tom opět z ofsajdu a opět v hlavní roli asistent Doležal a rázem je to 3:2. To už náš kalich trpělivosti přetekl. Měli jsme za sebou 70 minut dřiny a pak Vám někdo během chvíle pokazí celou neděli. Seběhli jsme se k panu Doležalovi, aby nám aspoň jednu situaci vysvětlil - nějaká vulgarita tam padla - divíte se nám? A ten zbabělec místo toho, aby si aspoň jednu situaci (i když vážně nevím, jak by mohl) obhájil, tak řekl - mám spadnout? A aniž by se ho kdokoliv dotkl, tak ve stylu Neymara na letošním mistrovství udělal divadlo, začal se válet po zemi a řekl hlavnímu, ať zápas ukončí. Po tomto rozhodnutí a naší frustraci byl dále v prostoru u kabin fyzicky napadnut - podotýkám introvertní - divák, pan Holík, otec našeho spoluhráče, který rozhodně není ani vulgární, ani nějak se projevující. Je to inteligentní člověk, který vychoval 3 slušné kluky a jeden z nich Libor Holík mimo jiné hraje ligu za Fastav Zlín. Dále byl v prostoru u kabin fyzicky napadnut rovněž nějakým fanouškem či pořadatelem, to přesně nevím, kapitán Varga.
To, že nám pan Doležal pokazil neděli, nějak zkousnu, ale abychom dostali nějaký trest - finanční, bodový či zákaz činnosti někteří hráči, kteří ani nic neudělali, to mi od pana Doležala přijde zbabělé, ale víte co? Tak nějak mi to k povaze rozhodčích sedí a asi mě to moc nepřekvapuje.“