Sparťanské vedení oznámilo, že chce jít do nové sezony s pětadvaceti fotbalisty na soupisce. Má jich ale o poznání víc. Čím to?

„Chceme jít do sezony s kádrem okolo 25 hráčů,“ řekl už na začátku letní přípravy sportovní ředitel klubu Zdeněk Ščasný.

Všichni mají ještě v živé paměti loňské léto, kdy se majitel klubu rozhodl nakopnout tápající Spartu angažováním Stramaccioniho.

Ital dostal volnou ruku i štědrý rozpočet na posily. Během léta přišlo hned jedenáct nových hráčů, další pak dorazili v zimní přestávce. Někteří z nich jsou dnes přítěží, ale kvůli smlouvám není snadné se jich jen tak zbavit.

Široký kádr bude Sparta potřebovat

Při pohledu na soupisku Sparty před novou sezonou napočítáme hned 33 fotbalistů. Odečteme-li čtvrtého gólmana Vojtěcha Vorla, stopera Michala Kadlece, u kterého se aktuálně řeší, zde přestoupí do rodného Slovácka, a záložníky Mavubu s Mandjeckem, jejichž budoucnost je zatím ve hvězdách, dostaneme číslo 29. A to je hodně.

Jan Kopic z Plzně (vlevo) a Jakub Podaný z Dukly.
Úspěšný start mistra do sezony. Plzeň otočila bitvu na Dukle

Fotbalisté Sparty obsadili v minulém ročníku až páté místo, což jim zajistilo účast ve druhém předkole Evropské ligy. A tady je jádro celého problému. Aby se sparťané prokousali náročnými předkoly až do podzimních základních skupin, musí zvládnout hodně náročný program. Šest týdnů, během nichž budou hrát v týdnu poháry a o víkendu zápasy FORTUNA:LIGY.

„Široký kádr potřebujeme, protože jsme spočítali, že i s případným postupem do Evropské ligy bychom na podzim sehráli přes třicet zápasů,“ říká ředitel klubu Adam Kotalík. Tedy muž, jenž všechny Stramaccioniho žádosti dotáhl po obchodní stránce a jehož kroky jsou už delší dobu pod ostrou palbou kritických fanoušků.

Václav Jílek
Vytáhl Sigmu z druhé ligy až do Evropy. Kouč Jílek: Máme hladový tým

Žádné další mohutné posilování se prý na Letné konat nebude. „Do konce přestupního období nevylučujeme ještě nějaký příchod, ale muselo by jít o hráče, který bude okamžitě přínosem. Dají se očekávat spíše pohyby ven z kádru,“ dodává Kotalík.

Na Letnou míří výhružný prst od UEFA

Sparta dlouhodobě nevydělává a za poslední roky je v minusové účetní bilanci. Katastrofální minulá sezona situaci ještě zhoršila.

Toho si všimla i komise UEFA Financial Fair Play, která hlídá hospodaření evropských klubů. Nyní je možné být za tři roky v minusu 30 milionů liber, pravidla se navíc mají ještě zpřísnit. Což pro Spartu není úplně příznivá zpráva, jelikož už teď je na hraně.

Proto musí své hráče nejen pouštět na hostování do jiných klubů, ale také někoho prodat. A čím více, tím lépe nejen pro klubovou pokladnu, ale i pro zmiňovanou komisi.

„Naší prioritou je návrat do evropských pohárů a návrat titulu na Letnou,“ vzkazuje klubový ředitel Adam Kotalík. Jeho nejvyššího nadřízeného, majitele Daniela Křetinského, stála Sparta už téměř půl druhé miliardy.

Tisková konference FC Baníku Ostrava.Na fotografii zleva Michal Bělák, Marek Jankulovski, Bohumil Páník, Jan Laštůvka
Baník míří výš, už se nechce nervovat v sestupových vodách