„Byla to pro mě třešnička na dortu. Hlavně jsem rád, že jsem zápas zvládl, protože v přípravě jsem toho moc nenahrál,“ připomněl šestadvacetiletý bek peripetie se zraněním, které si přinesl ještě z konce podzimu a které jej do hry pustilo až na soustředění v Turecku. I proto pak vynechal úvodní nepovedený zápas s Jabloncem.

David Limberský
Plzeňský zápas o naději. Šlágr Viktorie se Slavií leccos napoví

Jak se seběhla ta gólová situace z vašeho pohledu?
Byl tam centr z levé strany, který se dostal k Teximu. Ten to pěkně sklepnul, já jsem ten míč ani netrefil nijak čistě, spíš jsem ho jen tak líznul, ale zapadlo to do brány. Důležité je, že to byl gól a že jsme pak udrželi vítězství, které jsme potřebovali.

Jaký je to pocit rozhodnout takhle důležitý zápas?
Pro mě bylo důležité hlavně vrátit se po zranění do sestavy a zvládnout to nějak. Celou přípravu jsem se skoro připravoval individuálně. Ke klukům jsem se připojil až na soustředění v Turecku, takže jsem toho moc nenahrál. Jsem rád, že jsem mohl naskočit do hry takhle brzo. Ten gól je třešnička na dortu. Jakýkoliv gól, který dám je potěšující a mám z něj velkou radost.

Hráli jste i o trenéra?
Psalo se o tom, mluvilo se o tom. Nečte ani neposlouchá se to hezky, ale do té situace jsme se dostali všichni společně a je jisté, že nám z ní nikdo jiný nepomůže. Takže jsme bojovali hlavně za klub, za Sigmu. My jsme na tom hřišti, my jsme potom kritizovaní za výkony. Bojovali jsme jeden za druhého, samozřejmě i za trenéra, ale hlavně za celou Sigmu.

Plzeňský stoper Luděk Pernica se raduje po druhé brance do sítě Dinama Záhřeb.
Zápas, na který jsem v Plzni čekal, říká dvougólový střelec Pernica

S jakou taktikou jste vlastně šli to zápasu?
Hlavně jsme chtěli udržet nulu. Věřili jsme, že dopředu něco předvedeme a gól se nám podaří dát. To se i povedlo, ještě takhle rychle.

Tři body byly dnes cílem i na úkor fotbalové krásy?
Samozřejmě. Nejsme v situaci, kdy bychom si mohli vyskakovat a hrát si na nějaké fotbalisty. Fotbalovost je důležitá, ale my potřebujeme spíš body. Teď budou další zápasy s Příbramí a Duklou, které potřebujeme zvládnout, protože jsou na tom podobně jako my. Věřím, že to dnes byl pro nás jenom první krok.

Cítili jste na sobě hodně tlak?
Tlak samozřejmě je, ale důležité je si ho nepřipouštět. Kdybychom si ho ještě vytvářeli mezi sebou na tréninku a hádali se tam, tak by to byla cesta do pekel. Snažili jsme se prostě pracovat. Věřili jsme, že to zlomíme. Fotbalovost sice dnes někdy scházela a bylo vidět, že nemáme takový klid na míči, jaký jsme měli dřív. Byla tam ale vidět změna přístupu a dnes vedla ke třem bodům.

Jak moc tuto výhru oslavíte?
Zítra je den volna a pak už se musíme připravovat na Příbram. Času není moc, ale když se zvládne takový zápas, tak radost v kabině je veliká. Cesta do Olomouce je dlouhá a nějak se o tom pobavíme. Nebudu mluvit za ostatní, ale můžeme jít třeba ještě na večeři a pak až domů. Ale v klidu samozřejmě. Nevím, co přesně byste chtěl slyšet. (směje se)

Brankář Slavie Ondřej Kolář.
Slávista Kolář měl v EL napilno: Dobrý výsledek. Do Belgie pojedeme s nadějí